Lovitură grea în instanță! Arhiepiscopia Tomisului trebuie să desființeze „lucrările de construcții realizate ilegal“ la un important lăcaș de cult

  • Decizia este definitivă și a fost pronunțată de judecătorii Tribunalului Constanța în dosarul 20441/212/2018.
  • Tribunalul a respins apelul Arhiepiscopiei Tomisului împotriva sentinței prin care instituția de cult era obligată să desființeze „lucrările de construcții realizate ilegal“ la Așezământul Monahal Sfânta Treime din Constanța.
  • Lăcașul de cult este situat în extravilanul Constanței, în apropierea Autostrăzii A4.
  • În urmă cu doar câteva luni, Arhiepiscopia Tomisului fusese obligată și la desființarea lucrărilor desfășurate la Biserica „Izvorul Tămăduirii“, din zona Macul Roșu, din Constanța.
Este oficial! Arhiepiscopia Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie, trebuie să desființeze „lucrările de construcții realizate ilegal“ la Așezământul Monahal Sfânta Treime, din Constanța.
 
Decizia este definitivă și a fost pronunțată de judecătorii Tribunalului Constanța în cursul săptămânii trecute.
 
Se arată în minuta Hotărârii nr. 799/2021 că instanța a respins ca nefondat apelul declarat de Arhiepiscopia Tomisului împotriva sentinței civile nr. 10360 din 18 noiembrie 2020 a Judecătoriei Constanța.
 
De asemenea, a fost respinsă cererea Primarului Municipiului Constanța de a i se acorda cheltuielile de judecată.
 
Așa cum preciam anterior, hotărârea Tribunalului este definitivă și a fost pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței.
 
Prin sentința apelată de Arhiepiscopia Tomisului (10360/2020 a Judecătoriei Constanța), arhiepiscopia fusese obligată să desființeze „lucrările de construcții realizate ilegal“ la Așezământul Monahal Sfânta Treime Constanța.
 
Este vorba despre lăcașul de cult situat în extravilanul Constanței, în apropiere de Autostrada A4.
 
Amintim, în luna octombrie 2020, Arhiepiscopia Tomisului a fost obligată de instanță să desființeze „lucrările de construcții realizate fără autorizație de construire“ la Biserica „Izvorul Tămăduirii“, din Tomis Nord, zona Macul Roșu.
 

Hotărârea Tribunalului Constanța a fost luată în dosarul 20441/212/2018, în care Arhiepiscopia Tomisului avea rolul de apelant pârât, iar Primarul Municipiului Constanța era intimat reclamant.
 

Desființarea lucrărilor, în termen de trei luni

 
Se arată în minuta Hotărârii nr. 10360/2020, rămasă definitivă prin Decizia nr. 799/2021 a Tribunalului Constanța că instanța „obligă pârâta la desfiinţarea lucrărilor de construcţii realizate ilegal, menţionate în procesul verbal de contravenţie nr. 105038/23.07.2015, în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe“.

 
Cu alte cuvinte, dacă nu se va schimba nimic în legătură cu această hotărâre, ori dacă Arhiepiscopia Tomisului nu va iniția o altă acțiune în instanță împotriva acesteia, instituția clericală va avea la dispoziție trei luni pentru a desființa lucrările declarate ilegale de instanță.
 
Amintim, „prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul acestei instanțe la data de 30.07.2018 (...) reclamantul Primarul Municipiului Constanța, în contradictoriu cu pârâta Arhiepiscopia Tomisului, a solicitat instanței să o oblige pe cea din urmă la desființarea lucrărilor de construcții realizate în mod ilegal fără a deține autorizație de construire așa cum au fost constatate prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. (...)/23.07.2015 și prin nota de constatare nr. 0448/10.07.2015“, potrivit www.rolii.ro.
 
„De asemenea, a solicitat stabilirea unui termen limită de executare a obligației de către pârâtă, iar în caz de neconformare, să fie împuternicit să desființeze lucrările executate în mod neautorizat la imobilul sus menționat, pe cheltuiala pârâtei, solicitând totodată și obligarea acesteia la plata cheltuielilor de judecată“, conform hotărârii citate pe Jurindex.
 

Ce a reclamat Primarul Constanței

 
Astfel, se mai arată că, „în motivare, reclamantul a arătat că, la data de 10.07.2015, agenții constatatori din cadrul Direcției Poliției Locale Constanța au realizat un control la imobilul situat în Constanța, (...) deținut de pârâtă, iar cu această ocazie au constatat că pârâta a executat lucrări de construire constând în edificare imobil parter din zidărie BCA și învelitoare din tablă în suprafață de aproximativ 15.00 X 5.00 mp, pe terenul arabil situat în extravilanul Municipiului Constanța (...)“, conform www.rolii.ro.
 
Potrivit aceluiași act citat, „s-a menționat că pârâta a fost sancționată contravențional prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. (...)/23.07.2015, fiind luată și măsura sistării lucrărilor, obținerii autorizației de construire pentru lucrările ilegal realizate în termen de 90 de zile de la primirea procesului verbal de contravenție, în caz contrar aducerea imobilului la forma autorizată în termen de 30 de zile de la expirarea termenului de 90 de zile anterior“.
 
Nu în ultimul rând, reprezentanții municipalității au afirmat că nu a fost contestat procesul verbal de contravenție și că Arhiepiscopia Tomisului nu a inițiat demersurile în sensul obținerii autorizației.
 
În replică, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au solicitat, în proces, respingerea cererii Primarului Municipiului Constanța ca neîntemeiată.
 

Ce a spus Arhiepiscopia Tomisului

 
Potrivit Hotărârii nr. 10360/2020, „în motivare, pârâta a arătat, în esență, că la data de 06.09.2013 a primit prin contract de donație autentificat cu nr. 1418/06.09.2013 la Biroul Notarilor Publici (...), suprafața de teren de 9000 mp ce formează (...) identificat cu număr cadastral 18, înscris în cartea funciară nr (...). Prin decizia nr. 899/2011, Arhiepiscopia Tomisului a decis înființarea unui schit de călugări, obținându-se în acest sens certificatul de înregistrare fiscală prin care se atribuie (...) atribuit la data de 22.11.2013“.
 
„Așadar, s-a dorit înființarea unui schit de călugări pe terenul situat în jud. Constanța, pentru realizarea acestui obiectiv fiind împuternicit inițial Monahul I. S. M., care a început să facă demersurile legale inițiale, iar prin Decizia nr. 1201/2017 s-a hotărât numirea în postul de administrator al așezământului monahal Sfânta Treime Municipiul Constanța, Metoc al Arhiepiscopiei Constanța, începând din data de 01.12.2017, preotul Ieromonah A. V. A.“, potrivit www.rolii.ro.
 
Inițial, prin aceeași întâmpinare depusă la dosarul cauzei, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului formulaseră cerere reconvențională prin care a solicitat „intrarea în legalitate a Arhiepiscopiei Tomisului în ceea ce privește construcțiile existente pe terenul situat în județul Constanța, în suprafață de 9.000 mp“.
 
Totuși, la termenul din 21 mai 2019, reprezentanții Arhiepiscopiei au precizat în fața instanței că renunță la această cerere reconvențională.
 
În urma deliberărilor, magistrații Judecătoriei Constanța, în completul prezidat de Oana Cristina Ardeleanu, au ajuns la concluzia că Primarul Municipiului Constanța are dreptate.
 
„Având în vedere situația de fapt prezentată, coroborată cu înscrisurile depuse la dosar, instanța apreciază întemeiată cererea de chemare în judecată, în condițiile în care pe de o parte, procesul verbal de contravenție prin care pârâta a fost sancționată și în sarcina căreia au fost dispuse măsuri nu a fost contestat pe calea plângerii contravenționale, iar pe de altă parte, aceasta din urmă nu a dovedit obținerea autorizației de construire necesară în cadrul prezentei proceduri, deși instanța a acordat termene de judecată în vederea intrării în legalitate, suspendând chiar și judecata prin acordul părților“, se arată în hotărârea instanței, citată pe Jurindex.
 
Astfel, Judecătoria Constanța a decis, la data de 18 noiembrie 2020: „Obligă pârâta la desființarea lucrărilor de construcții realizate ilegal, menționate în procesul verbal de contravenție nr. (...)/23.07.2015, în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe“.
 
Acum, această hotărâre a rămas definitivă, prin respingerea apelului de către judecătorii Tribunalului Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Arhiepiscopia Tomisului, de la agonie la bucurie:
„Domnul a luat“ un teren, „Domnul a dat“ alt teren, de Sfântul Gheorghe!

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Ioan

24 May, 2021 07:53

Foarte bine ca s-a decis astfel. Avem atatia bolnavi care stau cate 2 in pat,in spitale, batrani pe strada pentru ca n-avem case pentru ei si holdingul BOR din Cta construieste cladiri care oricum sunt goale in cea mai mare parte a timpului.

Articole asemanatoare

Iată programul și locația Arhiepiscopia Tomisului invită tinerii la evenimentul „Maica Domnului și Sfântul Paisie, povățuitori duhovnicești ai tinerilor”

14 Jul 2021 532

Arhiepiscopia Tomisului, la proces cu Municipiul Constanța prin Primar. S-a anunțat data unei prime hotărâri

10 Jul 2021 663

Arhiepiscopia Tomisului, dată în judecată de Fundația Internațională Dimitrie Cantemir. „Nici noi nu știm prea bine despre ce este vorba“

08 Jul 2021 799

Doliu în Arhiepiscopia Tomisului „Să ne zâmbești din veșnicie așa cum o făceai mereu în lume”

05 Jul 2021 7104

Parohie din Arhiepiscopia Tomisului, reclamantă la Tribunalul Constanța. Ce se întâmplă azi

29 Jun 2021 758

IPS Teodosie va prezida conferința-„Eminescu în cumpătul vremii 28 iunie 1883”. Vor conferenția jurnalistul Ion Cristoiu și Dan Puric

23 Jun 2021 904

Cum s-a luptat Arhiepiscopia Tomisului pentru a salva un important lăcaș de cult din Constanța. Avem motivarea!

14 Jun 2021 1455

Arhiepiscopia Tomisului nu se grăbește în proces „Lucrări de construcție realizate fără autorizație“ la una dintre cele mai cunoscute biserici din Constanța

12 Jun 2021 1675

Când va tranșa Judecătoria Constanța litigiul dintre Arhiepiscopia Tomisului și Municipiul Constanța prin Primar

04 Jun 2021 703

Academia Tomitană lansează colecția „Martirii creștini de Niculițel în cele mai vechi martirologii”. Cine face parte din Academia Tomitană

02 Jun 2021 986

De ce nu a aprobat instanța cererea de furnizare a dovezilor în legătură cu vaccinul anti-Covid! Proces inițiat de un avocat apropiat Arhiepiscopiei Tomisului

27 May 2021 1178

Vasile Bănescu, reacție după evenimentul organizat de Arhiepiscopia Tomisului „Problema (re)înfiinţării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă“

26 May 2021 1156

LIVE Simpozionul internațional „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare”, organizat la Constanța

26 May 2021 1650

Ce spune Arhiepiscopia Tomisului despre tezele de doctorat plagiate

25 May 2021 940

Arhiepiscopia Tomisului Simpozion internațional la Palatul Arhiepiscopal din Constanța. Când va avea loc

25 May 2021 727