Lupta pentru Castelul Reginei Maria din Mamaia. Un judecător s-a abținut să intre în proces

  • Judecătoarea Geta Cristina Ghernaja s-a abținut în dosarul în care Mamaia SA contestă anularea contractului prin care a fost vândut.
  • Cererea magistratului a fost încuviințată de instanța Curții de Apel, astfel că un alt judecător va fi desemnat să împartă dreptatea legat de Castelul Reginei Maria din Mamaia.
  • Magistratul Geta Cristina Ghernaja a fost delegat la Curtea de Apel Constanța începând cu data de 1 mai 2020, aceasta fiind încadrată la Tribunalul Constanța.
  • În paralel, ministrul Culturii a declarat pentru ZIUA de Constanța, cu o ocazie anterioară, că „fiind una dintre moştenirile familiei regale, îmi doresc ca fosta Vilă Regală Mamaia să rămână în patrimoniul naţional al Statului şi să fie restaurată şi corect valorificată“.
Decizie surprinzătoare a unui magistrat constănțean, în procesul care are în centru Vila Regală din Mamaia. Judecătoarea Geta Cristina Ghernaja s-a abținut în dosarul în care SC Mamaia SA contestă anularea contractului prin care Palatul Reginei Maria din Mamaia a fost vândut.

Cazul a ajuns la Curtea de Apel Constanța după ce Tribunalul a constatat nulitatea contractului de vânzare-cumpărare, ca urmare a faptului că nu ar fi fost parcursă procedura prevăzută de legislație pentru vânzarea unui monument istoric.

În timp ce afaceriștii de la Light Systems SRL, cei care cumpăraseră palatul de la Mamaia SA, au fost de acord cu această decizie a instanței, firma privatizată Mamaia SA a contestat hotărârea Tribunalului și astfel procesul a ajuns la Curtea de Apel.
 

„Verificări cu privire la compunerea completului“

Spre finele săptămânii trecute, judecătorii Curții de Apel au fost chemați să analizeze cererea de reexaminare a taxei de timbru formulată în proces de Mamaia SA.
Totuși, ședința nu s-a putut ține propriu-zis, ca urmare a cererii de abținere în cauză formulată de judecătoarea Geta Cristina Ghernaja.

Cererea magistratului a fost încuviințată de instanța Curții de Apel, astfel că un alt judecător va fi desemnat să împartă dreptatea cu privire la acest litigiu.
În aceste condiții, la data de 10 septembrie 2020, Curtea de Apel a decis să acorde un nou termen pentru cererea de reexaminare a taxei de timbru, la data de 24 septembrie.
Până la momentul respectiv se vor „efectua verificări cu privire la compunerea completului de judecată ce urmează să soluționeze cererea de reexaminare“ și se vor formula „eventuale cereri de abținere“, dacă este cazul. Această decizie a fostluată în cameră de consiliu, fără participarea publicului, potrivit procedurii în vigoare.

În ce o privește pe judecătoarea Geta Cristina Ghernaja, amintim că magistratul a fost delegat la Curtea de Apel Constanța începând cu data de 1 mai 2020, aceasta fiind încadrată la Tribunalul Constanța.
Delegarea este valabilă pentru o perioadă de șase luni și a fost dispusă de către președintele Curții de Apel Constanța, Marius Cristian Epure, cu acordul judecătoarei în cauză.
 

„Am primit deja apelul înaintat de către Mamaia SA“

În ce privește procesul pentru Vila Regală din Mamaia, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, contactat telefonic cu privire la acest subiect cu o ocazie anterioară de către ZIUA de Constsanța, a precizat că ministerul a depus întâmpinarea privind continuarea demersurilor în instanță pentru apărarea patrimoniului național.

„Club «Castel», fosta Vilă Regală Mamaia, este un monument istoric de grupa A, a cărui istorie recentă nu a fost prea blândă. Vânzarea din 2003 a imobilului a fost realizată cu încălcarea dreptului de preemțiune al statului român, prevăzut imperativ de Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare. Anularea contractului de vânzare cumpărare a fost subiectul cererii Ministerului Culturii din 2018 depusă la Tribunalul Constanţa. Instanţa a admis cererea prin Sentința civilă nr. 1411/2020 din 01.07.2020 şi a dat câştig de cauză pe fond Ministerului Culturii. Am primit deja apelul înaintat de către SC. Mamaia SA, iar Ministerul Culturii a depus săptămâna aceasta întâmpinarea privind continuarea demersurilor în instanţă pentru apărarea patrimoniului naţional“, a precizat ministrul Culturii.

De asemenea, acesta a adăugat că „fiind una dintre moştenirile familiei regale, îmi doresc ca fosta Vilă Regală Mamaia să rămână în patrimoniul naţional al Statului şi să fie restaurată şi corect valorificată, atât pentru comunitatea constănţeană, cât şi pentru publicul larg. Avem un potenţial turistic fantastic pe care îl putem reda vizitatorilor în mod onorabil“.

„Trebuie, însă, să avem o atenţie sporită, pentru că experiența de până acum ne arată că interesele imobiliare au fost puse de multe ori înaintea intereselor pentru patrimoniul cultural naţional“, a conchis ministrul Culturii.
Citește și:

Judecător nou la Curtea de Apel Constanța! Cine este și de unde vine

Procesul pentru Vila Regală din Mamaia, departe de a se fi încheiat. Cine a atacat hotărârea ce anula vânzarea monumentului


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Dincolo de verdictele instanțelor de judecată, recuperarea Palatului Regal din Mamaia se poate realiza doar prin voința politică a USR PLUS și PNL

02 Apr 2021 2278

Cazul „Vila Regală Mamaia“ a ajuns la Curtea Supremă

24 Mar 2021 1501

Monument istoric! Castelul Reginei Maria din Mamaia, la mâna judecătorilor de la Curtea Supremă

10 Mar 2021 2095

Avem motivarea judecătorilor! Este vizat contractul de vânzare privind Vila Regală din Mamaia către Light System SRL. Documentul a fost anulat

10 Feb 2021 2364

Acționarii Mamaia SA, convocați în două ședințe, în ianuarie. Pe ordinea de zi, situația privind Vila Regală

22 Dec 2020 948

Încă un pas pentru Vila Regală din Mamaia! S-a respins apelul Mamaia SA. Ce se întâmplă cu monumentul istoric

27 Nov 2020 1264

Vila Regală din Mamaia, în atenția Curții de Apel Constanța

22 Oct 2020 777

Pastilă amară pentru Mamaia SA, în procesul pentru Palatul din Mamaia al Reginei Maria

25 Sep 2020 1423

Proces pe istoria Constanței Mamaia SA se opune anulării contractului de vânzare a Vilei Regale din Mamaia. „Hotărârea de vânzare aparține Statului Român“. Ce a declarat ministrul Culturii

10 Sep 2020 1318

Procesul pentru Vila Regală din Mamaia, departe de a se fi încheiat. Cine a atacat hotărârea ce anula vânzarea monumentului

20 Aug 2020 1154

Știați că... Astăzi se împlinesc 82 de ani de la moartea Reginei Maria a României

17 Jul 2020 611

S-a motivat decizia anulării contractului de vânzare a Vilei Regale „Calitatea Castelului Regal din Mamaia de monument istoric era, fără dubiu, de notorietate“

07 Jul 2020 1608

Veste bună pentru toți iubitorii Constanței vechi A fost constatată nulitatea absolută a contractului prin care a fost vândută Vila Regală din Mamaia. Minuta instanței

02 Jul 2020 1380

Decizie de ultim moment Ministerul Culturii a câștigat în instanță Vila Regală din Mamaia!

01 Jul 2020 2860

Accident în Mamaia, lângă Vila Regală

20 Jun 2020 1563