Lupta pentru Castelul Reginei Maria din Mamaia. Un judecător s-a abținut să intre în proces

  • Judecătoarea Geta Cristina Ghernaja s-a abținut în dosarul în care Mamaia SA contestă anularea contractului prin care a fost vândut.
  • Cererea magistratului a fost încuviințată de instanța Curții de Apel, astfel că un alt judecător va fi desemnat să împartă dreptatea legat de Castelul Reginei Maria din Mamaia.
  • Magistratul Geta Cristina Ghernaja a fost delegat la Curtea de Apel Constanța începând cu data de 1 mai 2020, aceasta fiind încadrată la Tribunalul Constanța.
  • În paralel, ministrul Culturii a declarat pentru ZIUA de Constanța, cu o ocazie anterioară, că „fiind una dintre moştenirile familiei regale, îmi doresc ca fosta Vilă Regală Mamaia să rămână în patrimoniul naţional al Statului şi să fie restaurată şi corect valorificată“.
Decizie surprinzătoare a unui magistrat constănțean, în procesul care are în centru Vila Regală din Mamaia. Judecătoarea Geta Cristina Ghernaja s-a abținut în dosarul în care SC Mamaia SA contestă anularea contractului prin care Palatul Reginei Maria din Mamaia a fost vândut.

Cazul a ajuns la Curtea de Apel Constanța după ce Tribunalul a constatat nulitatea contractului de vânzare-cumpărare, ca urmare a faptului că nu ar fi fost parcursă procedura prevăzută de legislație pentru vânzarea unui monument istoric.

În timp ce afaceriștii de la Light Systems SRL, cei care cumpăraseră palatul de la Mamaia SA, au fost de acord cu această decizie a instanței, firma privatizată Mamaia SA a contestat hotărârea Tribunalului și astfel procesul a ajuns la Curtea de Apel.
 

„Verificări cu privire la compunerea completului“

Spre finele săptămânii trecute, judecătorii Curții de Apel au fost chemați să analizeze cererea de reexaminare a taxei de timbru formulată în proces de Mamaia SA.
Totuși, ședința nu s-a putut ține propriu-zis, ca urmare a cererii de abținere în cauză formulată de judecătoarea Geta Cristina Ghernaja.

Cererea magistratului a fost încuviințată de instanța Curții de Apel, astfel că un alt judecător va fi desemnat să împartă dreptatea cu privire la acest litigiu.
În aceste condiții, la data de 10 septembrie 2020, Curtea de Apel a decis să acorde un nou termen pentru cererea de reexaminare a taxei de timbru, la data de 24 septembrie.
Până la momentul respectiv se vor „efectua verificări cu privire la compunerea completului de judecată ce urmează să soluționeze cererea de reexaminare“ și se vor formula „eventuale cereri de abținere“, dacă este cazul. Această decizie a fostluată în cameră de consiliu, fără participarea publicului, potrivit procedurii în vigoare.

În ce o privește pe judecătoarea Geta Cristina Ghernaja, amintim că magistratul a fost delegat la Curtea de Apel Constanța începând cu data de 1 mai 2020, aceasta fiind încadrată la Tribunalul Constanța.
Delegarea este valabilă pentru o perioadă de șase luni și a fost dispusă de către președintele Curții de Apel Constanța, Marius Cristian Epure, cu acordul judecătoarei în cauză.
 

„Am primit deja apelul înaintat de către Mamaia SA“

În ce privește procesul pentru Vila Regală din Mamaia, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, contactat telefonic cu privire la acest subiect cu o ocazie anterioară de către ZIUA de Constsanța, a precizat că ministerul a depus întâmpinarea privind continuarea demersurilor în instanță pentru apărarea patrimoniului național.

„Club «Castel», fosta Vilă Regală Mamaia, este un monument istoric de grupa A, a cărui istorie recentă nu a fost prea blândă. Vânzarea din 2003 a imobilului a fost realizată cu încălcarea dreptului de preemțiune al statului român, prevăzut imperativ de Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare. Anularea contractului de vânzare cumpărare a fost subiectul cererii Ministerului Culturii din 2018 depusă la Tribunalul Constanţa. Instanţa a admis cererea prin Sentința civilă nr. 1411/2020 din 01.07.2020 şi a dat câştig de cauză pe fond Ministerului Culturii. Am primit deja apelul înaintat de către SC. Mamaia SA, iar Ministerul Culturii a depus săptămâna aceasta întâmpinarea privind continuarea demersurilor în instanţă pentru apărarea patrimoniului naţional“, a precizat ministrul Culturii.

De asemenea, acesta a adăugat că „fiind una dintre moştenirile familiei regale, îmi doresc ca fosta Vilă Regală Mamaia să rămână în patrimoniul naţional al Statului şi să fie restaurată şi corect valorificată, atât pentru comunitatea constănţeană, cât şi pentru publicul larg. Avem un potenţial turistic fantastic pe care îl putem reda vizitatorilor în mod onorabil“.

„Trebuie, însă, să avem o atenţie sporită, pentru că experiența de până acum ne arată că interesele imobiliare au fost puse de multe ori înaintea intereselor pentru patrimoniul cultural naţional“, a conchis ministrul Culturii.




Citește și:

Judecător nou la Curtea de Apel Constanța! Cine este și de unde vine

Procesul pentru Vila Regală din Mamaia, departe de a se fi încheiat. Cine a atacat hotărârea ce anula vânzarea monumentului


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CA-ul Mamaia SA convoacă Adunarea Generală a Acționarilor! Se va discuta despre Vila Regală din Mamaia

02 Dec 2023 933

Palatul Regal din Mamaia a fost preluat de stat! Ministerul Culturii va demara lucrări ample de reabilitare

18 Aug 2022 2157

Contractul de vânzare-cumpărare, anulat definitiv! Curtea Supremă a explicat de ce Vila Regală din Mamaia nu trebuia vândută! (DOCUMENT)

25 Jul 2022 7886

În urmă cu scurt timp Curtea de Apel Constanța a dictat impozit majorat pentru Vila Regală din Mamaia (MINUTA)

27 Jun 2022 1648

Curtea de Apel Constanța decide impozitul pentru Vila Regală din Mamaia, Palatul Reginei Maria!

27 Jun 2022 1571

Lupta pentru simbolurile stațiunii Mamaia! S-au invocat excepții în procesul deschis de compania Mehmetoglu

11 Jun 2022 1579

De la „Club Castel“ înapoi la Palatul Reginei Maria După aproape 20 de ani, Vila Regală din Mamaia se întoarce în proprietatea statului! Când vor avea loc discuțiile pentru preluarea monumentului

04 Apr 2022 3911

Lupta pentru Vila Regală din Mamaia. Firma privată al cărei contract a fost anulat, demers în instanță. Despre ce este vorba

28 Mar 2022 1789

Certificat de Urbanism pentru Vila Regală! Document eliberat după ce ÎCCJ a decis întoarcerea monumentului în proprietatea Statului Român

21 Mar 2022 1909

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv. Castelul Regal din Mamaia revine statului (MINUTA)

16 Mar 2022 1854

„Acțiuni de minimalizare a importanței istorice“ Judecătorii din Constanța explică impozitul de 400% aplicat pentru Vila Regală din Mamaia (DOCUMENT)

03 Mar 2022 1954

Impozit majorat cu 400% pentru Palatul Reginei Maria din Mamaia! Cine şi de ce a luat decizia

18 Jan 2022 2030

Impozit majorat cu 400% pentru Vila Regală! Cine și când ia decizia (document)

18 Nov 2021 1966

Vila Regală din Mamaia, la Curtea Supremă! Ultima decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție

29 Oct 2021 1771

Impozit majorat cu 400% Firma care deține Vila Regală din Mamaia, proces cu greutate la Tribunalul Constanța (document)

23 Sep 2021 5216