Lupta pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Lipsește expertiza. Cazul, în atenția vicepreședintelui Curții de Apel Galați

  • Procesul a fost amânat pentru finele lunii.
  • Dosarul se află în atenția judecătorilor Irina Alexandra Boldea și Doru Benescu, vicepreședinte Curții de Apel Galați.
Raportul expertizei realizate asupra Colecției de artă Dinu și Sevasta Vintilă, aflată la Muzeul din Topalu, ce poartă numele colecției, se lasă așteptat.
Judecătorii gălățeni au fost nevoiți să amâne procesul pentru finele lunii iunie, dat fiind că lucrarea nu a fost prezentată instanței la înfățișarea ce a avut loc în cursul acestei săptămâni.

Se cere revocarea donației


Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul se află în atenția judecătorilor gălățeni Irina Alexandra Boldea și Doru Benescu, ultimul fiind vicepreședintele Curții de Apel Galați. Procesul a fost inițiat de Mario Vintilă, împotriva Muzeului de Artă Constanța și a Muzeului din Constanța, Vintilă solicitând revocarea donației constând în Colecția Dinu și Sevasta Vintilă.
Colecția fusese donată în anii 1960 comunei Topalu de către doctorul Gheorghe Vintilă și reprezintă punctul central și, totodată, rațiunea de a fi ale muzeului ce îi poartă numele. La început, dosarul în care se solicita revocarea donației s-a judecat la Constanța, însă, în urma admiterii cererii de strămutare formulate de Mario Vintilă, procesul a ajuns în atenția judecătorilor gălățeni. Cererea de strămutare fusese analizată și admisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
De expertiza asupra tablourilor din Colecția Dinu și Sevasta Vintilă a fost desemnată să se ocupe Alexandrina Cuțui, expert restaurator pictură în cadrul Muzeului Bucovinei. Numele specialistului a fost tras la sorți în cadrul ședinței din 21 octombrie 2019.

Termene pentru expertiză


Pe data de 4 noiembrie 2019, expertul a fost convocat la Curtea de Apel Galați, unde s-a pus în discuție inclusiv durata estimată de efectuare a expertizei.
La momentul respectiv, următoarea înfățișare a fost stabilită pentru data de 4 martie 2020, însă raportul de expertiză nu fusese întocmit, astfel că judecătorii au amânat cauza la data de 6 mai, când procesul a fost suspendat, din cauza stării de urgență cauzate de epidemia de Coronavirus.
La încetarea stării de urgență, instanța a repus pe rol procesul și s-a stabilit termen la data de 3 iunie, numai că nici cu acest prilej nu s-a putut discuta despre expertiză, căci raportul nu fusese depus la dosarul cauzei.
În aceste condiții, noua înfățișare a fost stabilită pentru data de 24 iunie.

Citește și:

Procesul privind Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, repus pe rol. Ce se va discuta la următorul termen
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Cadavru găsit în Dunăre, în zona localității Topalu

09 May 2021 766

Inexplicabil! CJC-ul lui Țuțuianu a renunțat la proiectul eligibil al miniporturilor turistice în favoarea construcției unui nou acvariu care grevează bugetul

10 Apr 2021 2449

Curtea de Apel Galați a cerut să vadă documentele care au permis circulaţia unor lucrări din Colecţia de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă

02 Apr 2021 1061

Decizie importantă în dosarul Colecției Dinu și Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu!

20 Mar 2021 1498

Obiecțiuni. Se așteaptă pronunțarea în procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu

12 Mar 2021 770

Dosarul Colecției Dinu și Sevasta Vintilă, pe masa judecătorilor gălățeni. Ce se așteaptă la termenul de azi

10 Mar 2021 724

Ce s-a hotărât în ședința AGA a Utilități Publice-Gospodăria Comunală SRL. Mai multe primării din județul Constanța, implicate

26 Feb 2021 357

Au fost numiți noii administratori provizorii ai societății Utilități Publice - Gospodăria Comunală SRL din Cernavodă

25 Feb 2021 547

Dobrogea Asfalt SRL bifează un contract fabulos cu primăria Topalu din județul Constanța

17 Feb 2021 2235

Doina Păuleanu – critic de artă, manager al Muzeului de Artă Constanța timp de două decenii

16 Feb 2021 17786

În joc sunt opere de milioane de euro! O nouă decizie în procesul pentru Colecţia de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă, din judeţul Constanţa

12 Feb 2021 1133

Declarații exclusive în cazul tablourilor de două milioane de euro de la Topalu! Ce spune expertul Ioan Popa

18 Jan 2021 2266

„Testamentul“ regretatei Doina Păuleanu Procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Primul termen fără directorul Muzeului de Artă Constanța

15 Jan 2021 2116

Megalicitație pentru asfaltarea străzilor din comuna Topalu, județul Constanța

30 Dec 2020 663

Județul Constanța Polițiștii, mesagerii lui Moș Crăciun pentru peste 40 de copii

23 Dec 2020 977