Justitie

Lupta pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Lipsește expertiza. Cazul, în atenția vicepreședintelui Curții de Apel Galați

  • Procesul a fost amânat pentru finele lunii.
  • Dosarul se află în atenția judecătorilor Irina Alexandra Boldea și Doru Benescu, vicepreședinte Curții de Apel Galați.
Raportul expertizei realizate asupra Colecției de artă Dinu și Sevasta Vintilă, aflată la Muzeul din Topalu, ce poartă numele colecției, se lasă așteptat.
Judecătorii gălățeni au fost nevoiți să amâne procesul pentru finele lunii iunie, dat fiind că lucrarea nu a fost prezentată instanței la înfățișarea ce a avut loc în cursul acestei săptămâni.

Se cere revocarea donației


Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul se află în atenția judecătorilor gălățeni Irina Alexandra Boldea și Doru Benescu, ultimul fiind vicepreședintele Curții de Apel Galați. Procesul a fost inițiat de Mario Vintilă, împotriva Muzeului de Artă Constanța și a Muzeului din Constanța, Vintilă solicitând revocarea donației constând în Colecția Dinu și Sevasta Vintilă.
Colecția fusese donată în anii 1960 comunei Topalu de către doctorul Gheorghe Vintilă și reprezintă punctul central și, totodată, rațiunea de a fi ale muzeului ce îi poartă numele. La început, dosarul în care se solicita revocarea donației s-a judecat la Constanța, însă, în urma admiterii cererii de strămutare formulate de Mario Vintilă, procesul a ajuns în atenția judecătorilor gălățeni. Cererea de strămutare fusese analizată și admisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
De expertiza asupra tablourilor din Colecția Dinu și Sevasta Vintilă a fost desemnată să se ocupe Alexandrina Cuțui, expert restaurator pictură în cadrul Muzeului Bucovinei. Numele specialistului a fost tras la sorți în cadrul ședinței din 21 octombrie 2019.

Termene pentru expertiză


Pe data de 4 noiembrie 2019, expertul a fost convocat la Curtea de Apel Galați, unde s-a pus în discuție inclusiv durata estimată de efectuare a expertizei.
La momentul respectiv, următoarea înfățișare a fost stabilită pentru data de 4 martie 2020, însă raportul de expertiză nu fusese întocmit, astfel că judecătorii au amânat cauza la data de 6 mai, când procesul a fost suspendat, din cauza stării de urgență cauzate de epidemia de Coronavirus.
La încetarea stării de urgență, instanța a repus pe rol procesul și s-a stabilit termen la data de 3 iunie, numai că nici cu acest prilej nu s-a putut discuta despre expertiză, căci raportul nu fusese depus la dosarul cauzei.
În aceste condiții, noua înfățișare a fost stabilită pentru data de 24 iunie.

Citește și:

Procesul privind Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, repus pe rol. Ce se va discuta la următorul termen
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier la intrare în Tichilești

23 Jul 2020 961

#DobrogeaDigitală – „Analele Dobrogei”, anul IV, nr.4, 1923 „Mai degrabă în voia lui Dumnezeu și a babelor descântătoare”

18 Jul 2020 2241

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

29 Jun 2020 305

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

27 Jun 2020 901

Constanța, sub efectul codului portocaliu de vreme rea. Ce localități sunt vizate

16 Jun 2020 1045

Informare meteo. Ce se întâmplă în județele Constanța și Tulcea. Pentru ce perioadă este avertizarea meteorologilor

16 Jun 2020 733

Procesul privind Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, repus pe rol. Ce se va discuta la următorul termen

29 May 2020 1331

Modificări în firma Grădina Ursului din Topalu. Ce firmă a fost cooptată

15 May 2020 388

Ce au decis judecătorii gălățeni în procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu

07 May 2020 531

Străzile din comuna Topalu vor fi asfaltate

02 May 2020 461

Atenționare meteo! Județul Constanța, sub cod galben de vreme rea. Când expiră avertizarea

29 Apr 2020 2080

Scandal într-o locuință din județul Constanța O femeie a cerut ajutorul polițiștilor. Ce măsuri au aplicat oamenii legii

03 Apr 2020 902

Mesaje de interes public! Primarul din Topalu, Valentin Stanciu vorbește despre situația din localitatea sa

26 Mar 2020 890

Nu s-a finalizat expertiza pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Ce a decis instanţa

06 Mar 2020 484

Lupta pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Mâine ar putea fi prezentat raportul expertizei

03 Mar 2020 731