Justitie

Lupta pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Mâine ar putea fi prezentat raportul expertizei


Zi importantă la Galaţi, pentru soarta Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă, ce a stat la baza înfiinţării Muzeului de Artă cu acelaşi nume, din Topalu. Mâine, judecătorii Curţii de Apel gălăţene, reuniţi în completul format din magistraţii Irina Alexandra Boldea şi Doru Benescu, vor deschide pentru prima dată pe anul acesta dosarul în care Mario Vintilă solicită revocarea donaţiei constând în colecţia de artă, estimată la două milioane de euro.


Foarte important, judecătorii vor verifica dacă în cauză a fost întocmit raportul expertizei efectuate asupra pieselor de artă aflate la Muzeul din Topalu. În acest sens, amintim că expert în cauză a fost desemnat, prin tragere la sorţi, specialistul Alexandrina Cuţui, din cadrul Muzeului Bucovinei, expert restaurator pictură. Potrivit declaraţiilor anterioare ale primarului din Topalu, Valentin Stanciu, experta urma să sosească la muzeul din localitate pentru evaluarea stării tablourilor la data de 13 februarie. Astfel, la termenul de mâine judecătorii vor verifica dacă a fost întocmit raportul de expertiză. Totodată, potrivit procedurii în vigoare, părţile implicate în proces pot formula obiecţiuni cu privire la raportul de expertiză.
 

Se solicită revocarea donaţiei


Amintim că, după cum am arătat în ediţiile anterioare, Colecţia de artă Dinu şi Sevasta Vintilă este subiectul unui proces în care Mario Vintilă cere instanţei revocarea donaţiei făcute de doctorul Gheorghe Vintilă Muzeului din Topalu, în anii 1960. Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă cuprinde peste 200 de opere de artă donate de doctorul Vintilă comunei Topalu şi reprezintă însăşi raţiunea de a exista a muzeului din localitate, ce îi poartă numele.
După ce s-a judecat în repetate rânduri la instanţele din Constanţa, cazul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Galaţi, după ce Curtea Supremă a admis cererea de strămutare formulată în cauză de Mario Vintilă.


La termenul din 10 septembrie 2018, Curtea de Apel Galaţi a dispus „efectuarea unei expertize tehnice în specialitatea «conservare şi restaurare artă românească», având următoarele obiective: să se determine dacă toate lucrările ce au făcut obiectul contractului de donaţie sunt expuse publicului; să se determine starea fizică a fiecăreia dintre cele 228 piese ale Colecţiei de Artă Plastică Dinu şi Sevasta Vintilă, precum şi dacă acestea au fost întreţinute corespunzător şi dacă le-au fost asigurate condiţiile optime de păstrare, în raport de specificul acestora“.


De asemenea, judecătorii gălăţeni au decis ca în cadrul expertizei „să se stabilească dacă, în prezent, fiecare piesă a colecţiei este întreţinută corespunzător şi dacă sunt asigurate condiţiile optime de păstrare, în raport de specificul fiecăreia; să se determine dacă imobilul ce aparţine Comunei Topalu şi în care funcţionează muzeul prezintă o stare tehnică adecvată pentru păstrarea şi expunerea în condiţii optime a pieselor colecţiei, precum şi dacă existent igrasiei în respectivul imobil afectează starea fizică a pieselor colecţiei“.


Nu în ultimul rând, expertiza mai are ca obiective „să se determine dacă imobilul în care funcţionează Muzeul Dinu şi Sevasta Vintilă Topalu a suferit vreo renovare iar, în caz afirmativ, să se precizeze data când au fost efectuate lucrările, dar şi să se stabilească dacă în incinta Muzeului Dinu şi Sevasta Vintilă există dotări tehnice care să asigure conservarea corespunzătoare a pieselor colecţiei, inclusiv dacă există aparatura corespunzătoare pentru menţinerea unui microclimat cu temperatura şi umiditatea controlate, precum şi dacă piesele colecţiei sunt protejate cu rame şi geamuri“.


Citeşte şi:

13 februarie - ziua de care ar putea depinde soarta Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier la intrare în Tichilești

23 Jul 2020 951

#DobrogeaDigitală – „Analele Dobrogei”, anul IV, nr.4, 1923 „Mai degrabă în voia lui Dumnezeu și a babelor descântătoare”

18 Jul 2020 2230

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

29 Jun 2020 302

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

27 Jun 2020 899

Constanța, sub efectul codului portocaliu de vreme rea. Ce localități sunt vizate

16 Jun 2020 1036

Informare meteo. Ce se întâmplă în județele Constanța și Tulcea. Pentru ce perioadă este avertizarea meteorologilor

16 Jun 2020 728

Lupta pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Lipsește expertiza. Cazul, în atenția vicepreședintelui Curții de Apel Galați

05 Jun 2020 1029

Procesul privind Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, repus pe rol. Ce se va discuta la următorul termen

29 May 2020 1320

Modificări în firma Grădina Ursului din Topalu. Ce firmă a fost cooptată

15 May 2020 382

Ce au decis judecătorii gălățeni în procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu

07 May 2020 520

Străzile din comuna Topalu vor fi asfaltate

02 May 2020 456

Atenționare meteo! Județul Constanța, sub cod galben de vreme rea. Când expiră avertizarea

29 Apr 2020 2069

Scandal într-o locuință din județul Constanța O femeie a cerut ajutorul polițiștilor. Ce măsuri au aplicat oamenii legii

03 Apr 2020 899

Mesaje de interes public! Primarul din Topalu, Valentin Stanciu vorbește despre situația din localitatea sa

26 Mar 2020 886

Nu s-a finalizat expertiza pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Ce a decis instanţa

06 Mar 2020 482