Lupta pentru Palatul Administrativ Decizie definitivă a Tribunalului Constanța în legătură cu evacuarea APIA din Casa Albă

  • Decizia este definitivă și a fost luată de magistrații Tribunalului Constanța, care au respins apelul privind cererea de evacuare formulată de Consiliul Județean Constanța!
  • Cazul s-a aflat în atenția completului Apel Civil 3 al Secției I Civile a Tribunalului, format din magistrații Crina Popescu și Veronica Tudor, judecătorii hotărând să respingă ca nefondat apelul formulat de CJC.
  • CJC solicitase instanței să dispună „evacuarea imediată“ din sediul Palatului Administrativ a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Constanța.
 
Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură Constanța nu va fi evacuată din sediul Palatului Administrativ, cunoscut mai degrabă drept Casa Albă a Constanței!
 
Decizia este definitivă și a fost luată de magistrații Tribunalului Constanța, care au respins apelul privind cererea de evacuare formulată de Consiliul Județean Constanța!
 
Hotărârea a fost pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul 31167/212/2020, cauză în care Județul Constanța – Consiliul Județean Constanța are rolul de apelant-reclamant, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Constanța este intimat-pârât.
 
Cazul s-a aflat în atenția completului Apel Civil 3 al Secției I Civile a Tribunalului, format din magistrații Crina Popescu și Veronica Tudor, judecătorii hotărând să respingă ca nefondat apelul formulat de CJC.
 
Se mai arată în minuta Hotărârii 346/2022 că decizia este definitivă.
 
„Evacuarea imediată“
 
Amintim, Consiliul Județean Constanța s-a adresat inițial Judecătoriei Constanța, solicitând ca instanța să dispună „evacuarea imediatiă“ a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Constanța din sediul Palatului Administrativ, clădire cunoscută drept Casa Albă a orașului.
 
La data de 21 ianuarie 2022, completul C14 al Secției Civile, prezidat de magistratul Lelia Gabriela Soare, a decis să respingă cererea de evacuare formulată de Consiliul Județean Constanța.

 
Potrivit hotărârii Judecătoriei Constanța, CJC  a solicitat instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța, să dispună evacuarea imediată a pârâtei din spaţiile ce fac obiectul contractului de comodat nr.23181/12.11.2013 încheiat între Judeţul Constanţa-Consiliul Judeţean Constanţa în calitate de comodant şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Constanţa, în calitate de comodatar, situate în imobilul „Palat Administrativ“ din Municipiul Constanța, B-dul Tomis nr.51, cu obligarea la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de prezentul litigiu.
 

În motivarea cererii, reprezentanții CJC au precizat că, la preluarea spațiilor din Palatul Administrativ, instituția a semnat contracte de comodat cu toate cele 15 instituții ce își aveau sediul acolo, inclusiv cu APIA.
 
Mai multe spații pentru birourile CJC
 
Obiectul contractului de comodat semnat între cele două instituții aflate acum în proces fiind darea, de către comodant, spre folosinţă gratuită comodatarului a spaţiilor din imobil, în scopul exclusiv al desfăşurării activităţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Constanţa.
 
Reprezentanții CJC au mai spus că în anul 2017 s-a solicitat APIA să elibereze spațiile pe care le deținea în folosință gratuită în Palatul Administrativ, „cu motivarea că aparatul propriu al Consiliului Judeţean Constanţa se confruntă cu un deficit de spaţii pentru birouri“.
 
„S-a precizat faptul că urmare a neeliberării spaţiilor, Consiliul Judeţean Constanţa a procedat la transmiterea adresei nr.136/04.01.2021 către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, instituţie în subordinea căreia se află pârâta Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Constanţa cu solicitarea de a se reloca sediul acesteia şi întrucât pârâta nu a eliberat spaţiile prin adresa nr.8121/10.03.2021, Judeţul Constanţa -Consiliul Judeţean Constanţa a notificat-o cu privire la încetarea contractului de comodat nr.23181/12.11.2013 şi predarea către reclamantă a spaţiilor ce fac obiectul Contractului de comodat“, se arată în documentul Judecătoriei Constanța.
 
În continuare, au mai arătat reprezentanții CJC în proces, „pârâta prin adresa nr.10160/23.03.2021 a solicitat acordarea unui termen în vederea eliberării spaţiilor deţinute în baza Contractului de comodat iar reclamantul a acordat pârâtei un termen maxim de 4 luni de la data primirii notificării, dată de la care contractul de comodat încetează“.
 
Poziția APIA
 
În replică, reprezentanții APIA au solicitat instanței să respingă acțiunea CJC, „ca neîntemeiată și nelegală“.
 
Aceștia au susținut în proces că „în ceea ce priveşte motivul invocat de reclamant (nr., CJC) pentru evacuarea societăţii pârâte din spaţiul deţinut, respectiv distanţarea impusă de pandemia Covid 19, este exagerată întrucât societatea deţine un volum mare de documente şi logistică, iar o relocare implică factori decizionali la nivel central“.
 
Totodată, reprezentanții Agenției au arătat instanței că, prin răspunsul pe care l-au transmis Consiliului Județean când au aflat de denunțarea unilaterală a contractului de comodat, au adus la cunoștința instituției că urmează a se identifica soluții pentru respectarea notificării, dar și pentru desfășurarea activității agenției.
 
De asemenea, s-a solicitat spriijinul APIA- Aparatul Central pentru preluarea unui alt imobil în vederea desfășurării activității.
 
Totuși, au arătat reprezentanții APIA, procedura este în prezent blocată în instanță.
 
După deliberări, magistrații Judecătoriei Constanța au decis să respingă acțiunea CJC.
 
În motivarea acestei hotărâri, judecătorii au arătat că „analizând apărările formulate de către pârâtă (nr., APIA), în baza tuturor încrisurilor depuse, (...) instanţa constată faptul că pârâtei nu i se poate imputa o conduită culpabilă în ceea ce priveşte neeliberarea imobilului, acest lucru fiind urmarea unei reale şi obiective imposibilităţi, întrucât pârâta, fiind instituţie publică, este obligată prin lege, în vederea închirierii unui spaţiu de derulare a activităţii, să parcurgă o procedură de achiziţie publică, ce presupune mai multe etape cu derulare în timp, iar imposibilitatea de semnare a contractului de închiriere cu ofertantul (...) vine ca urmare a faptului că oferta acestuia nu îndeplinea cerinţele minime impuse“.
 
Acum, decizia Judecătoriei Constanța a devenit definitivă, după ce instanța de apel a respins calea de atac promovată de reprezentanții Consiliului Județean Constanța.
 
În aceste condiții, APIA Constanța va continua să aibă sediul în Palatul Administrativ până ce se va putea închiria un nou spațiu pentru a fi pus la dispoziția Agenției.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Flagrant delict
Numărul 2 pe țară de la APIA, reținut de procurorii DNA Constanța! De ce l-au încătușat

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații directe CJC cumpără servicii de publicitate aferente unui proiect finanțat prin PNNR. Despre ce este vorba?

16 Apr 2024 206

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 375

Mihai Lupu vrea să retragă Consiliul Județean Constanța din Asociația de Dezvoltare Durabilă (DOCUMENT)

16 Apr 2024 434

Ședință CJ Constanța Sumă de peste patru milioane de euro alocată pentru reabilitarea Bibliotecii Județene. Este vizată creșterea eficienței energetice (DOCUMENT)

14 Apr 2024 452

Ședință Consiliul Județean Constanța Reabilitarea, modernizarea și dotarea „Casei Albe” din Constanța, estimată la peste 11,2 milioane de euro!

14 Apr 2024 784

Consiliul Județean Constanța se reunește în ședință extraordinară. Ce proiecte sunt înscrise pe ordinea de zi? (DOCUMENTE)

12 Apr 2024 858

Consiliul Județean Constanța are o nouă Comisie de Disciplină. Cine face parte din structură? (DOCUMENT)

10 Apr 2024 1542

Consiliul Județean Constanța, licitație pentru achiziția de servicii de întreținere spații verzi

10 Apr 2024 518

Licitații CJC Procedură de achiziție directă pentru furnizare dotări în cadrul proiectului „Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu”

08 Apr 2024 502

Cumpărări directe Consiliul Județean Constanța cumpără servicii poștale (DOCUMENT)

08 Apr 2024 527

Servicii de verificare tehnică CJ Constanța reia licitațiile pentru construirea şi dotarea unui teatru pentru copii şi tineret în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinte ale Naturii Constanţa!

07 Apr 2024 561

Protecția Copilului Constanța câștigă procesul cu DGASPC Prahova! Miza, 11.000 de euro! Cazul, ajuns la Curtea de Apel (MINUTA)

07 Apr 2024 458

Licitații publice CJC O companie din Craiova va promova „Departamentul Sănătatea mamei și copilului din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța“

06 Apr 2024 588

LIVE TEXT Probleme de interes național și local dezbătute de AUR filiala Constanța (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 838

Noi decizii au fost adoptate de Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu-Constanţa SA

03 Apr 2024 1262