Lupta pentru Palatul Administrativ Decizie definitivă a Tribunalului Constanța în legătură cu evacuarea APIA din Casa Albă

  • Decizia este definitivă și a fost luată de magistrații Tribunalului Constanța, care au respins apelul privind cererea de evacuare formulată de Consiliul Județean Constanța!
  • Cazul s-a aflat în atenția completului Apel Civil 3 al Secției I Civile a Tribunalului, format din magistrații Crina Popescu și Veronica Tudor, judecătorii hotărând să respingă ca nefondat apelul formulat de CJC.
  • CJC solicitase instanței să dispună „evacuarea imediată“ din sediul Palatului Administrativ a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Constanța.
 
Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură Constanța nu va fi evacuată din sediul Palatului Administrativ, cunoscut mai degrabă drept Casa Albă a Constanței!
 
Decizia este definitivă și a fost luată de magistrații Tribunalului Constanța, care au respins apelul privind cererea de evacuare formulată de Consiliul Județean Constanța!
 
Hotărârea a fost pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul 31167/212/2020, cauză în care Județul Constanța – Consiliul Județean Constanța are rolul de apelant-reclamant, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Constanța este intimat-pârât.
 
Cazul s-a aflat în atenția completului Apel Civil 3 al Secției I Civile a Tribunalului, format din magistrații Crina Popescu și Veronica Tudor, judecătorii hotărând să respingă ca nefondat apelul formulat de CJC.
 
Se mai arată în minuta Hotărârii 346/2022 că decizia este definitivă.
 
„Evacuarea imediată“
 
Amintim, Consiliul Județean Constanța s-a adresat inițial Judecătoriei Constanța, solicitând ca instanța să dispună „evacuarea imediatiă“ a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Constanța din sediul Palatului Administrativ, clădire cunoscută drept Casa Albă a orașului.
 
La data de 21 ianuarie 2022, completul C14 al Secției Civile, prezidat de magistratul Lelia Gabriela Soare, a decis să respingă cererea de evacuare formulată de Consiliul Județean Constanța.

 
Potrivit hotărârii Judecătoriei Constanța, CJC  a solicitat instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța, să dispună evacuarea imediată a pârâtei din spaţiile ce fac obiectul contractului de comodat nr.23181/12.11.2013 încheiat între Judeţul Constanţa-Consiliul Judeţean Constanţa în calitate de comodant şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Constanţa, în calitate de comodatar, situate în imobilul „Palat Administrativ“ din Municipiul Constanța, B-dul Tomis nr.51, cu obligarea la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de prezentul litigiu.
 

În motivarea cererii, reprezentanții CJC au precizat că, la preluarea spațiilor din Palatul Administrativ, instituția a semnat contracte de comodat cu toate cele 15 instituții ce își aveau sediul acolo, inclusiv cu APIA.
 
Mai multe spații pentru birourile CJC
 
Obiectul contractului de comodat semnat între cele două instituții aflate acum în proces fiind darea, de către comodant, spre folosinţă gratuită comodatarului a spaţiilor din imobil, în scopul exclusiv al desfăşurării activităţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Constanţa.
 
Reprezentanții CJC au mai spus că în anul 2017 s-a solicitat APIA să elibereze spațiile pe care le deținea în folosință gratuită în Palatul Administrativ, „cu motivarea că aparatul propriu al Consiliului Judeţean Constanţa se confruntă cu un deficit de spaţii pentru birouri“.
 
„S-a precizat faptul că urmare a neeliberării spaţiilor, Consiliul Judeţean Constanţa a procedat la transmiterea adresei nr.136/04.01.2021 către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, instituţie în subordinea căreia se află pârâta Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Constanţa cu solicitarea de a se reloca sediul acesteia şi întrucât pârâta nu a eliberat spaţiile prin adresa nr.8121/10.03.2021, Judeţul Constanţa -Consiliul Judeţean Constanţa a notificat-o cu privire la încetarea contractului de comodat nr.23181/12.11.2013 şi predarea către reclamantă a spaţiilor ce fac obiectul Contractului de comodat“, se arată în documentul Judecătoriei Constanța.
 
În continuare, au mai arătat reprezentanții CJC în proces, „pârâta prin adresa nr.10160/23.03.2021 a solicitat acordarea unui termen în vederea eliberării spaţiilor deţinute în baza Contractului de comodat iar reclamantul a acordat pârâtei un termen maxim de 4 luni de la data primirii notificării, dată de la care contractul de comodat încetează“.
 
Poziția APIA
 
În replică, reprezentanții APIA au solicitat instanței să respingă acțiunea CJC, „ca neîntemeiată și nelegală“.
 
Aceștia au susținut în proces că „în ceea ce priveşte motivul invocat de reclamant (nr., CJC) pentru evacuarea societăţii pârâte din spaţiul deţinut, respectiv distanţarea impusă de pandemia Covid 19, este exagerată întrucât societatea deţine un volum mare de documente şi logistică, iar o relocare implică factori decizionali la nivel central“.
 
Totodată, reprezentanții Agenției au arătat instanței că, prin răspunsul pe care l-au transmis Consiliului Județean când au aflat de denunțarea unilaterală a contractului de comodat, au adus la cunoștința instituției că urmează a se identifica soluții pentru respectarea notificării, dar și pentru desfășurarea activității agenției.
 
De asemenea, s-a solicitat spriijinul APIA- Aparatul Central pentru preluarea unui alt imobil în vederea desfășurării activității.
 
Totuși, au arătat reprezentanții APIA, procedura este în prezent blocată în instanță.
 
După deliberări, magistrații Judecătoriei Constanța au decis să respingă acțiunea CJC.
 
În motivarea acestei hotărâri, judecătorii au arătat că „analizând apărările formulate de către pârâtă (nr., APIA), în baza tuturor încrisurilor depuse, (...) instanţa constată faptul că pârâtei nu i se poate imputa o conduită culpabilă în ceea ce priveşte neeliberarea imobilului, acest lucru fiind urmarea unei reale şi obiective imposibilităţi, întrucât pârâta, fiind instituţie publică, este obligată prin lege, în vederea închirierii unui spaţiu de derulare a activităţii, să parcurgă o procedură de achiziţie publică, ce presupune mai multe etape cu derulare în timp, iar imposibilitatea de semnare a contractului de închiriere cu ofertantul (...) vine ca urmare a faptului că oferta acestuia nu îndeplinea cerinţele minime impuse“.
 
Acum, decizia Judecătoriei Constanța a devenit definitivă, după ce instanța de apel a respins calea de atac promovată de reprezentanții Consiliului Județean Constanța.
 
În aceste condiții, APIA Constanța va continua să aibă sediul în Palatul Administrativ până ce se va putea închiria un nou spațiu pentru a fi pus la dispoziția Agenției.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Flagrant delict
Numărul 2 pe țară de la APIA, reținut de procurorii DNA Constanța! De ce l-au încătușat

 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință CLM Constanța Mai multe terenuri, radiate din inventarul bunurilor care aparţin domeniului privat al municipiului Constanţa (DOCUMENT)

26 Feb 2024 632

Ședință a CLM Constanța Situația unui teren de peste 6300 mp de pe strada Cumpenei, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

26 Feb 2024 609

Ședință a CLM Constanța Aprobarea Programului lucrărilor de investiții pentru anul 2024, în atenția consilierilor locali (GALERIE FOTO+DOCUMENT)

26 Feb 2024 585

Consiliul Județean Constanța cumpără bonuri de combustibil. La ce valoare este estimat contractul?

26 Feb 2024 349

Ședință CLM Constanța Se va vota regimul acordării de finanțări nerambursabile din bugetul local al municipiului Constanța (DOCUMENT)

26 Feb 2024 340

Ședințe CLM Constanța Proiect de hotărâre privind CSM Constanța, pe ordinea de zi a întrunirii din 29 februarie 2024 (DOCUMENT)

26 Feb 2024 531

Ședință CLM Constanța Consilierii locali vor desemna un nou membru în comisia de analiză pentru repartizările în Campusul Henri Coandă

26 Feb 2024 529

„Mărţişoare din perioada Regalității”, expoziție deschisă la Muzeul de Artă Populară Constanța

24 Feb 2024 724

Ședință în format fizic a Consiliului Local al municipiului Constanţa! Mai multe proiecte pe ordinea de zi (DOCUMENTE)

23 Feb 2024 822

Consiliul Județean Constanța a desemnat dirigintele de șantier pentru continuarea lucrărilor de la Edificiul Roman cu Mozaic (DOCUMENT)

21 Feb 2024 691

LIVE text Consiliul Județean Constanța, în ședință ordinară! Ce proiecte sunt pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)

21 Feb 2024 855

A fost suplimentată ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Constanța (DOCUMENTE)

20 Feb 2024 554

Ședință ordinară a Consiliului Județean Constanța. Un proiect ce vizează Centrul de Sănătate Băneasa, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

17 Feb 2024 629

Ședință CJ Constanța Consiliul Județean Constanța examinează Planul anual de acțiune pentru serviciile sociale din Cernavodă (DOCUMENT)

17 Feb 2024 568

Ședință CJ Constanța Aprobarea regimurilor finanțărilor nerambursabile, din fondurile bugetului județean, pe 2024, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

17 Feb 2024 452