Mai multe angajate ale Autorității Navale au dat în judecată instituția. Cum s-a terminat procesul

  • Acestea au cerut plata diferențelor de salariu pentru perioada martie 2016 – martie 2019.
  • Tribunalul a decis plata diferențelor doar pentru perioada ianuarie – martie 2019, dar hotărârea a fost atacată la instanța superioară.
  • Curtea de Apel a respins toate apelurile și a menținut prima decizie.
Trei angajate ale Serviciului Financiar al Autorității Navale Române au chemat în judecată instituția pentru drepturi bănești. Cazul s-a aflat inițial în atenția judecătorilor Tribunalului Constanța, care le-au dat dreptate, în parte, celor trei reclamante, însă decizia definitivă a fost pronunțată la finele săptămânii trecute, de către magistrații Curții de Apel. Astfel, instanța de apel a menținut decizia Tribunalului și a respins atât apelul declarat în cauză de către Autoritatea Navală, cât și pe cele înaintate de angajate.
Concret, litigiul a fost înregistrat inițial pe rolul Secției civile a Tribunalului Constanța la data de 26 martie 2019, având numărul de dosar 1750/118/2019.
 

Ce solicitau angajatele

Potrivit Jurindex, în cererea de chemare în judecată, cele trei reclamante au arătat că sunt angajate ale Autorității Navale Române, în cadrul Serviciului Financiar – Contabil. Aceste au precizat că au dat în judecată instituția unde lucrează pentru ca aceasta să fie „obligată la plata diferențelor nete de salariu rezultate din salariul la nivel maxim aflat în plată și cel efectiv plătit fiecărei reclamante, pentru ultimii trei ani (martie 2016 - martie 2019) anterior datei de formulare a acțiunii“, potrivit www.rolii.ro.
Astfel, pentru una dintre reclamante, suma solicitată era de 18.379 de lei, pentru cea de-a doua, suma se ridica la 17.659 de lei, iar în cazul celei de a treia, suma pretinsă era de 17.981 de lei. De asemenea, se solicita ca aceste drepturi să fie actualizate cu dobânda legală și indicele de inflație la data plății efective.
Se mai solicita prin cererea de chemare în judecată și anularea ultimului act adițional la contractul individual de muncă și obligarea ANR „la emiterea unei decizii de stabilire a unui salariu egal cu cel maxim aflat în plată la nivelul instituției pentru anul 2019“, conform sursei citate anterior.
 

„Diferența este greșit determinată“

„Au apreciat reclamantele că prin faptul că după data de 01.12.2015 cuantumul salariului lor de baza nu a fost egal cu cel maxim aflat în plat ă la acest moment, s-a cauzat o diminuare a salariului brut, prin aplicarea sporurilor pentru siguranța navigației si pentru condiții vătămătoare la un salariu mai mic“, potrivit Jurindex.
Totodată, „în ceea ce privește ultimul act adițional la contractul de muncă , au apreciat reclamantele că nivelul salariului stabilit de pârâtă ca urmare a creșterii salariilor de baz ă cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzută de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018 este greșit determinat, din moment ce majorarea a fost calculată cu î ncălcarea prevederilor legale, prin raportare la un salariu mai mic decât cel aflat în plată“.
În replică, avocații Autorității Navale Române au solicitat respingerea acțiunii promovate de propriile angajate.
 

Drepturile stabilite de instanță

În întâmpinarea depusă la dosar, aceștia au argumentat că, la momentul soluționării prezentei acțiuni, salariile de bază acordate la nivelul instituției potrivit grilei de salarizare pentru aceeași funcție, grad, gradație, vechime în funcție sau în specialitate sunt stabilite la nivelul maxim reglementat de legislația în domeniul salarizării bugetare, cu respectarea dispozițiilor Legii cadru nr.153/2017 referitoare la gestionarea sistemului de salarizare (art.12 din anexa VII) și a CCM 2019 la nivel de ANR, prin care s-a stabilit o grilă de salarizare conform legii unice de salarizare“.
După mai multe termene de judecată, magistrații Tribunalului au ajuns la concluzia că reclamantele au dreptate, într-o anumită măsură, așa că au admis cererea în parte. Aceștia au anulat în parte actele adționale la contractele individuale de muncă ale angajatelor și au decis ca acestea să primească diferențele pentru perioada ianuarie-martie 2019. Astfel, prima dintre reclamante a primit 1.202 lei, cea de-a doua 1.077 de lei, iar a treia 1.221 de lei.
Decizia a nemulțumit ambele părți, astfel că a fost atacată la Curtea de Apel. Totuși, la finele săptămânii trecute Curtea a decis să respingă apelurile și să mențină decizia primei instanțe.


Citește și:

ANR achiziţionează servicii de comunicații publice pentru rețelele virtuale din cadrul Căpităniilor Zonale (document)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța O firmă din Valu lui Traian execută o lucrare la subsolul clădirii Autorității Navale Române (DOCUMENT)

11 Apr 2024 426

Achiziții Constanța Servicii de consultanță de 150.000 de lei cumpărate de Autoritatea Navală Română (DOCUMENTE)

11 Apr 2024 416

Oficial de la Autoritatea Navală Română despre accidentul de navigație de pe brațul Chilia, Tulcea

10 Apr 2024 648

ANR repară Capitănia Portului Mangalia! Care este valoarea contractului și cine se va ocupa de lucrări

10 Apr 2024 486

ANR Cea de-a 24 reuniune Comitetului PSC al Memorandumului de Înțelegere de la Marea Neagră privind Controlul Statului Portului

29 Mar 2024 517

Cumpărări directe Constanța Buletine meteorologice (servicii de peste 20.000 de euro), emise pentru Autoritatea Navală Română (DOCUMENT)

17 Mar 2024 568

Licitații Constanța Kasandra Impex SRL va furniza Autorității Navale Române motorină pentru navele Căpităniei Zonale Constanța (DOCUMENT)

11 Mar 2024 612

Autoritatea Navală Română bagă în reparații capitale pontonul din Brăila! Iată cine se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

18 Feb 2024 3629

Cumpărări directe Constanța Nordman Consproiect SRL din Satu Mare a semnat cu Autoritatea Navală Română (DOCUMENT)

13 Feb 2024 767

Licitații Constanța Autoritatea Navală Română achiziționează servicii de suport tehnic sistem Siveco Applications 2020 (DOCUMENT)

07 Feb 2024 664

Licitații Constanța Autoritatea Navală Română achiziționează servicii de suport tehnic sistem Siveco Applications 2020 (DOCUMENT)

06 Feb 2024 680

Amenzi aplicate de polițiști în porturile maritime și fluviale! Ce nereguli au constatat în județul Tulcea

04 Feb 2024 633

Corpul de control al prim-ministrului, control la ANR! Iată ce nereguli au fost găsite. Mai multe vizează nava ALEZZI

03 Jan 2024 1803

LIVE TEXT ANR, conferință de presă pentru încheierea proiectului „Sistem de informare și management al traficului maritim costier RO-VTMIS” (FOTO+VIDEO)

19 Dec 2023 1257

Licitații Constanța Autoritatea Navală Română cumpără motorină și benzină pentru nave (DOCUMENT)

15 Dec 2023 747