Mai mulți foști proprietari de garaje, dați în judecată de Primăria Constanța. Explicațiile oficiale.

  • Primăria Constanța i-a dat în judecată pe mai mulți constănțeni.
  • Purtătorul de cuvânt al instituției a precizat că acțiunile vizează recuperarea cheltuielilor de judecată.
  • Anterior, oamenii dăduseră în judecată municipalitatea, pentru a stopa demolarea garajelor.

Au vrut să oprească primăria de la a le dărâma garajele și nu numai că au pierdut procesul, dar acum au fost, la rândul lor, dați în judecată de către municipalitate și li se cere să plătească avocații autorităților.
Concret, este vorba despre două dosare înregistrate sub numerele de 10661/212/2020 și, respectiv, 10662/212/2020 pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța și având ca obiect „pretenții“.

Adriana Teodoru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, a declarat pentru ZIUA de Constanța că în cele două cauze menționate anterior „s-a dat o notificare de către primărie pentru desființarea unor garaje. Cei care aveau garajele au făcut act de anulare a notificării, au pierdut definitiv, iar primăria acum recuperează cheltuielile de judecată“.
Cu alte cuvinte, este vorba despre mai mulți constănțeni care, inițial, au contestat în instanță notificările prin care Primăria Constanța și Poliția Locală le-au adus la cunoștință că trebuie să demoleze garajele.

În primă instanță, o parte dintre constănțeni au primit câștig de cauză, iar autoritățile au fost blocate temporar de la a-și pune în practică planul privind demolărie. Lucrurile s-au schimbat însă radical în apel, când Tribunalul a admis calea de atac promovată de municipalitate. Una peste alta, constănțenii au pierdut definitiv procesele privind demolarea garajelor, iar acum municipalitatea i-a dat, la rândul său, în judecată, pentru a-și recupera cheltuielile cu procesele.
 

Garaje construite pentru apărarea blocurilor

Potrivit informațiilor consemnate pe Portalul Jurisprudenței Naționale, într-unul dintre dosare este vorba despre o serie de garaje amplasate în cartierul Poarta 6.
Mai exact, în hotărârea instanței, citată pe www.rolii.ro, se arată că „în anul 1990, Asociația de locatari (...), zona Poarta 6, a propus Serviciului de Urbanism al Consiliului Local al Municipiului Constanța acoperirea platformei de parcare a autoturismelor locatarilor în blocurile FE2 si FE3, platforma de parcare aflată pe terenul proprietate privată a UAT Constanța“.

Conform sursei citate, „pentru a obține autorizația de construire/avizul favorabil al autorității competente, în acord cu prevederile legale în vigoare la acel moment, inițiativa acestora s-a concretizat într-un Borderou (...). Potrivit Memoriului justificativ întocmit se explică inițiativa demersurilor, respectiv aceea de a oferi protecție autoturismelor locatarilor de intemperii“.
Oamenii arătaseră în procesul inițial că „prin realizarea amplasamentului s-a urmărit inclusiv ferirea celor două blocuri de inundație, întrucat în timpul fiecărei averse de ploaie, dată fiind poziționarea lor, atât apa, cât și deșeurile aduse de șuvoaie pătrundeau în acestea, amplasamentul având și scop de protecție a blocurilor“.

„S-a considerat altfel, că garajele creează o barieră (...). S-a stabilit totodată că pereții să fie realizați din BCA, învelitoarea din azbociment ondulat, iar pardoseala din asfalt. Valoarea estimativă a lucrărilor s-a indicat a fi cea de 200.000 lei, astfel cum rezultă atât din cuprinsul Memoriului justificativ, cât și din cuprinsul Bonului de comandă ce atestă plata sumei de 2.000 lei pentru obținerea autorizației de construire“, conform www.rolii.ro.


„Construire cu bună credință“

„Cum s-a considerat că lucrările au fost autorizate/avizate, s-a procedat la construirea acestora cu bună credință, în acord cu documentația înregistrată la instituția competentă“, se arată în sentința inițială a instanței.


„Se are în vedere că reclamanții plătesc taxa pe garaj, chitanțele fiind anexate cererii de chemare în judecată. De asemenea, tot din actele notariale, cât și din chitanțele/notificările anexate, rezultă că toate garajele au un cod unic de înregistrare și sunt luate în evidențele Serviciului Public de Impozite, Taxe și Alte Venituri ale Bugetului Local Constanța. Astfel, atât constructorii inițiali, cât și succesorii în drepturi, au achitat și achită și în prezent taxa pe garaj, taxa care se face venit la bugetul local al municipiului local. La sfârșitul anului 2019 însă, reclamanții au fost notificați de Primarul Municipiului Constanța, cât și de Direcția Generală Poliția Locală“, conform motivării.

Așa cum am precizat anterior, însă, această sentință a fost schimbată total de instanța de apel, iar constănțenii au pierdut definitiv procesele pentru garaje.

Sursa foto (cu rol ilustrativ) Primăria Constanța


Citește și:

Totul s-ar putea decide azi!:
Cum și-au salvat mai mulți cetățeni garajele de la demolare! Primăria Constanța nu renunță la proces

Primăria Constanța, oprită în instanță să demoleze mai multe garaje din Poarta 6


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spațiul public din municipiul Constanța eliberat de construcțiile edificate ilegal

11 Mar 2024 529

Știri Constanța Zeci de noi locuri de parcare au fost amenajate în cartierul Poarta 6 (FOTO)

08 Nov 2023 966

Judecătorii din Constanța, chemați să decidă împotriva desființării garajelor din Tulcea (DOCUMENT)

24 Oct 2023 830

O nouă parcare a fost amenajată în municipiul Constanța. În ce zonă se află

11 Oct 2022 1295

Noi locuri de parcare în Constanța. Unde sunt amplasate (GALERIE FOTO)

29 Jun 2022 1634

Locuri de parcare amenajate pe strada Soveja din municipiul Constanța (GALERIE FOTO)

09 May 2022 1711

Constanța Terenuri eliberate de garaje transformate în parcări. În ce zone au fost amenajate spații de parcare

06 Apr 2022 1757

Primăria Constanța a dat în judecată mai mulți foști proprietari de garaje. Dosarul, la Curtea de Apel

19 Jul 2021 2501

Constanța Garajele de pe strada Condorului, dezafectate de proprietari

02 Jun 2021 1345

Primăria Constanța a demarat procedurile de desființare a garajelor de pe aleea Nalbei

10 May 2021 2140

Mai mulți foști proprietari de garaje, dați în judecată de Primăria Constanța. Azi, un nou termen

26 Apr 2021 3565

Constanța Peste 550 de garaje, dezafectate în ultimii trei ani

24 Feb 2021 1694

Mai mulți foști proprietari de garaje, chemați în instanță de Primăria Constanța. Ce s-a întâmplat cu dosarul

24 Nov 2020 3044

Aproape 30 de familii din Constanța, care au deținut garaje, date în judecată de Primărie! Ce se întâmplă azi în instanță

26 Oct 2020 2538

Constanța O nouă parcare, amenajată în Tomis Nord

02 Oct 2020 2771