Managerul unui proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile, condamnat la Constanţa

Mihai Octavian Gabur, trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa, a fost condamnat în primă instanţă la pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său.
 
Tribunalul Constanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată în procesul penal de partea civilă Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi l-a obligat pe inculpat la plata sumei de 685.479,6 lei, despăgubiri civile cu majorări de întârziere calculate până la data achitării integrale a debitului principal.
 
Decizia Tribunalului Constanţa a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa, primul termen fiind stabilit pentru 12 martie.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în cursul anului 2011, inculpatul Gabur Mihai Octavian, în calitate de manager al unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile, a depus la Ministerul Fondurilor Europene – autoritate contractantă - documente cu caracter inexact (două cereri de rambursare), prin care a solicitat plata cheltuielilor aferente achiziţiilor de materiale necesare desfăşurării cursurilor din proiect, în condiţiile în care o parte dintre acestea nu au fost folosite în acest scop“.
 
„Totodată, inculpatul a anexat la cererile respective mai multe documente cu conţinut nereal (condică formatori, rapoarte lunare justificative privind consumul de materiale etc.). Aceste demersuri au avut ca urmare obţinerea pe nedrept de către societatea administrată de inculpatul Gabur Mihai Octavian, din bugetul Uniunii Europene, a sumei de 685.479 de lei.
 
Până în prezent, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (fost Ministerul Fondurilor Europene) nu a comunicat organelor de urmărire penală dacă se constituie sau nu parte civilă în cauză. În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătoare a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine inculpatului Gabur Mihai Octavian“, conform actului de sesizare a instanţei.
 
Citeşte şi
 
Despăgubiri imense şi o condamnare pe măsură într-un dosar al DNA Constanţa!

Fost inspector al Consiliului Judeţean Constanţa
Boris Parpala, condamnat la închisoare cu executare


 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA Constanța, acțiune extraordinară la Înalta Curte! Este vizat dosarul lui Mihai Octavian Gabur, fost director al companiei Navrom

04 Feb 2024 894

Dosar DNA Constanța Judecătorii au încetat procesul penal faţă de Gabur Mihai-Octavian, fost director Navrom

21 Dec 2023 952

Constanța. Amânare de pronunțare în dosarul lui Mihai-Octavian Gabur, fost director Navrom!

10 Nov 2023 824

Dosarul lui Mihai-Octavian Gabur, fost director al companiei Navrom, repus pe rol în vederea reluării dezbaterilor privind prescripţia

18 Sep 2023 982

Mihai-Octavian Gabur, fost director al companiei Navrom, condamnat într-un dosar al DNA! Apelul, amânat pentru la anul

08 Oct 2022 1687

Fonduri nerambursabile Condamnare cu suspendare într-un dosar al DNA Constanța

29 Apr 2022 1333

Un dosar al procurorilor DNA Constanţa se va rejudeca!

29 Apr 2020 1779

Un dosar instrumentat de către DNA Constanţa, bun de judecat! Cine este inculpatul şi de ce este acuzat

30 Aug 2017 3155

Trei elevi români premiați la Olimpiada Internațională de Geografie

08 Aug 2017 3175