Medic de familie, din Constanța, acord de recunoaștere cu Anticorupția! Se așteaptă decizia Curții de Apel



Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
 
  • Medicul de familie Cristina Chiriloaie, din Constanța, a făcut un acord de recunoaștere cu DNA Constanța, dar Tribunalul l-a respins.
  • Completul C5A al Seției penale a Curții de Apel Constanța, format din magistrații Valentina Boboc și Iulia Cezara Suciu, a judecat apelul procurorilor DNA Constanța împotriva deciziei Tribunalului.
  • Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
Curtea de Apel Constanța a judecat apelul declarat de Serviciul Teritorial Anticorupție Constanța al DNA în legătură cu acordul de recunoaștere stabilit de procurori cu medicul de familie Cristina Chiriloaie.
 
După ascultarea pledoariilor, judecătorii Curții de Apel au anunțat că vor pronunța o decizie în cauză la data de 17 februarie 2022.
 
Amintim, în primă instanță, Tribunalul Constanța a respins acordul de recunoaștere a vinovăției a încheiat de Cristina Chiriloaie, medic de familie, cu procurorii DNA Constanța.
 
Prin aceeași hotărâre, judecătorii de la Tribunal au decis să trimită dosarul procurorului DNA în vederea continuării urmării penale.
 
De partea cealaltă, procurorii DNA au contestat decizia Tribunalului Constanța, la Curtea de Apel.
 
Joi, 27 ianuarie 2022, Secția penală a Curții de Apel, în completul C5A format din magistrații Valentina Boboc și Iulia Cezara Suciu, a judecat cazul.
 

Magistrații au anunțat că vor lua o decizie pe data de 17 februarie 2022.
 
Amintim, totodată, că medicul este acuzat de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și de favorizarea făptuitorului.

 
Mai exact, în acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
„La data de 26 februarie 2019, inculpata Chiriloaie Cristina, în calitate de medic de familie, ar fi eliberat unei persoane condamnate într-o cauză penală a DNA o adeverință din care rezulta că aceasta nu este aptă pentru muncă, deși cunoștea că acest document nu putea fi emis decât de un medic specializat în medicina muncii.
 
Consecința acestui demers ar fi fost aceea că persoana condamnată nu și-a mai executat obligația stabilită conform deciziei penale a Curții de Apel Constanța, ce consta în efectuarea unei munci neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile.
 
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an și 3 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani“.
 
Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și
Procurorii DNA explică în detaliu vaccinarea la chiuvetă de la Mangalia (REFERAT PROPUNERE ARESTARE)
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum arată terenul pe care va fi construit noul sediu al DNA Constanța! (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 916

​DNA Constanța se mută în casă nouă!

17 Apr 2024 674

Este oficial! Procurorii Andrei Bodean și Constantin Conortos pleacă de la DNA Constanța la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

16 Apr 2024 640

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1307

DNA acuză - șantaj la SOCEP! Totul se decide azi, la Curtea de Apel Constanța

14 Apr 2024 802

Oficial! Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin pleacă de la DNA Constanța

12 Apr 2024 5452

Tribunalul Constanța îl reabilitează pe Senol Zevri, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa! (MINUTĂ)

11 Apr 2024 606

Justiție Constanta Amânare de pronunțare în dosarul lui Meran Dorin, șeful Gărzii de Mediu Tulcea!

10 Apr 2024 392

Fost ofițer din IPJ Constanța acuzat de DNA de abuz în serviciu! Judecătorii disjung cauza sub aspectul laturii civile (DOCUMENT)

07 Apr 2024 8608

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 893

Mihai Lupu va candida la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL

01 Apr 2024 914

Achitare la Tribunalul Tulcea, într-un dosar al DNA Constanța! Vizat, „obiectivul turistic sat pescăresc tradițional“ (MINUTĂ)

24 Mar 2024 1108

(VIDEO) Patru persoane trimise în judecată de DNA Constanța, menținute în arest preventiv! Decizia nu este definitivă

23 Mar 2024 770

Curtea de Apel Constanța, final de proces în presupusul șantaj de la SOCEP! Când se va pronunța instanța definitiv

22 Mar 2024 759

Un an de închisoare cu amânare pentru Laura Bobeș, fosta șefă al Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Constanța! (MINUTĂ+DOCUMENT)

21 Mar 2024 738