Medic militar condamnat pentru mită - „Îți bați joc de mine? Pentru 200 de lei nici nu urc de la cabinet până sus!“

 
  • Înțelegând  „observațiile“ medicului, martorul denunțător a scos suma de 500 de lei, din suma de 1000 de lei pe care o avea asupra sa de la Direcția Națională Anticorupție, și i-a oferit-o inculpatului col. dr., întrebându-l dacă „e bine?”. Inculpatul a răspuns: „Băi, moață, bă! Bine, mă, bine! Hai!”, potrivit motivării.
 
  • Medicul a pus banii pe scaunul de consultații. Inculpatul a luat banii de pe scaun și i-a pus în buzunarul drept al bluzei.
 
Tribunalul București a motivat decizia prin intermediul căreia un medic primar de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti, cadru militar activ cu gradul de colonel, acuzat de luare de mită și de instigare la dare de mită, a fost condamnat la doi ani, cinci luni și zece zile de închisoare cu suspendare.
 
Medicul este suspectat că, în perioada 27-29 noiembrie 2018, ar fi pretins și primit suma de 500 de lei în legătură cu intervenția chirurgicală efectuată pentru deviație de sept nazal și rinită cronică hipertrofică.
 
Mai mult, inculpatul este acuzat că, la data de 28 noiembrie 2018, inculpatul ar fi primit 500 de lei, pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale la nas, de la o pacientă internată în Secției O.R.L. din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” București.
 
În final, medicul este acuzat și de instigare la dare de mită în sensul în care ar fi determinat-o pe martora (...) să-i remită suma de 150 de lei medicului anestezist, (...), în legătură cu exercitarea atribuțiunilor de serviciu ale acestuia.
 
Denunț
 
Ancheta a pornit, în noiembrie 2018, când un cetățean a formulat la Direcția Generală Anticorupție un denunț, în cuprinsul căruia a arătat că inculpatul -  medic primar O.R.L. în cadrul Spitalului Militar Central „Dr. Carol Davila” București, i-a pretins soției sale o sumă de bani pentru a o opera la nas.
 
Ca urmare a denunțului formulat, prin ordonanță, procurorul de caz a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
 
În motivarea deciziei de condamnare, soția denunțătorului a confirmă cele relatate de soțul său. Femeia a mai declarat că în dimineața zilei de 27 noiembrie 2018, în timp ce completa formularele în vederea internării, medicul s-a aplecat la urechea sa și i-ar fi spus să pregătească ceva și pentru anestezist „iar mie să-mi dai când crezi tu”.

 
„Și pentru mine“?
 

În continuare, martora a declarat că, după ce a terminat de completat formularele, în timp ce se îndrepta spre salon, la un moment dat, a venit lângă ea medicul și a întrebat-o „și pentru mine“?
 
În aceste condiții, martora a mers în salon, a luat din portofel o bancnotă de 200 de lei, apoi a luat și o pungă cu diverse medicamente și a revenit pe coridor, în proximitatea rezervei în care se afla cazată, unde o aștepta medicul.
 
Martora a arătat că i-a dat bancnota de 200 de lei , acesta a luat banii, s-a uitat la ei și i-a restituit pacientei aruncându-i în pungă spunându-i: „Ce, îți bați joc de mine? Pentru ăștia nici nu urc de la cabinet până sus!”.
 
A mai arătat martora că, după ce i-a restituit banii, medicul s-a îndepărtat de ea și i-a spus că nu mai au ce discuta, să se pregătească de operație adoptând o atitudine recalcitrantă și indiferentă.
 
Martora s-a scuzat și i-a spus că va îl va căuta soțul ei, lăsând să se înțeleagă că el îi va da mai mulți bani, se mai arată în motivare.
 
În continuare, martora a arătat că a intrat în salon și le-a povestit pacientelor care se aflau în aceeași rezervă ce i-a spus inculpatul, una dintre acestea, respectiv pacienta (...) spunându-i că l-a auzit pe medic când i-a cerut bani.
 
De asemenea, martora l-a contactat telefonic pe soțul său, căruia i-a relatat cele întâmplate.
 
La scurt timp, în salon a venit o asistentă care a invitat-o pe la sala de operație. A intrat în sala de consult anestezic, după care asistenta a plecat și a venit medicul anestezist, care a consultat-o din punct de vedere anesteziologic, iar apoi a plecat.
 
„I-ai dat ceva anestezistului?”
 
După aproximativ un minut, în sala de consult anestezic a venit și medicul și a întrebat-o dacă „I-ai dat ceva anestezistului?”, la care martora a răspuns că a uitat, iar apoi a luat-o de braț și a trimis-o în salon să îi aducă ceva medicului anestezist.
 
Acesta i-a deschis ușa de acces în zona rezervelor folosind cardul său de acces iar apoi a așteptat-o pe hol, în fața ușii de acces în camera de consult anestezic.
 
A mai declarat martora că, a revenit în salon, a împrumutat 100 de lei de la colega sa de salon, a mai luat 50 de lei din portofel și s-a întors către blocul operator, unde era așteptată în fața sălii de consult anestezic de către medic, căruia i-a înmânat suma de 150 de lei, pentru ca acesta, la rândul lui, să-i remită medicului anestezist.
 
„Trebuie să lași loc de bună ziua“
 
Medicul ar fi luat banii, spunându-i „hai că puneam eu de la mine dar nu se face așa, trebuie să lași loc de bună ziua” după care martora a intrat în sala de operație și a urcat pe masa de operație.
 
În contextul în care știa de la soția sa că inculpatul ar fi refuzat să primească suma de 200 de lei cu motivarea că suma este prea mică, martorul denunțător l-ar fi întrebat pe inculpat dacă trebuie să mai dea vreo sumă de bani, să mai facă ceva sau dacă trebuie plătit vreun pansament.
 
În acest tablou, martorul denunțător l-a întrebat pe medicul inculpat să-i spună cât îl costă exact, la care inculpatul a răspuns că nu trebuie plătit niciun pansament și că, dacă vrea să facă cinste, „e cu totul altceva. Aia e cu totul altceva, n-are nicio legătură cu pansamente șu cu astea“.
 
„50 de lei? Hai, măi, lăsați-mă în pace!“
 
În motivarea deciziei de condamnare se arată că „martorul denunțător a întrebat dacă suma de 50 de lei este suficientă la care inculpatul, stupefiat, întreabă: «50 de lei?» , arătându-se dezamăgit de suma de bani oferită: «Hai, măi, lăsați-mă în pace!». Martorul a cerut medicului să indice în concret ce sumă de bani ar fi suficientă («Da cât?») însă inculpatul s-a arătat deranjat, spunându-i: «Hai, bă, cum să spun eu? Fugi d-aci, lăsați-mă în pace, Doamne ferește...Îți spun eu, păi, ce ești la piață? Să-ți spun eu cât te costă ceva?! Hai, măi, lăsați-mă cu prostiile astea, se poate?»“.
 
Pin urmare, înțelegând  „observațiile“ medicului, martorul denunțător a scos suma de 500 de lei, din suma de 1000 de lei pe care o avea asupra sa de la Direcția Națională Anticorupție, și i-a oferit-o inculpatului col. dr., întrebându-l dacă „e bine?”. Inculpatul a răspuns: „Băi, moață, bă! Bine, mă, bine! Hai!”, potrivit motivării.
 
Medicul a pus banii pe scaunul de consultații. Inculpatul a luat banii de pe scaun și i-a pus în buzunarul drept al bluzei.
 
Sursa motivare: rolii.ro

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Cazul celor aproape 20 de șoferi condamnați la Tulcea pentru dare de mită a ajuns la Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Medic militar, condamnat definitiv pentru luare de mită!

16 Apr 2022 2690

Cazul medicului militar, condamnat pentru luare de mită, a ajuns la Curtea de Apel București

16 Aug 2021 3012

Medic militar, condamnat pentru luare de mită. Șpaga primită, confiscată

28 Jul 2021 3561

Medic militar acuzat de luare de mită, sub control judiciar

11 Feb 2020 2405

Medic militar acuzat de luare de mită. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti

28 Jan 2020 2333

Înalta Curte, sesizată în cazul unui medic militar acuzat de luare de mită

08 Jan 2020 1735

Șpaga, negociată chiar pe holul spitalului Un pacient a fost condamnat pentru că a dat mită 500 de lei unui medic militar

01 Jan 2020 4193

500 de lei, în buzunarul de la piept Pacient condamnat pentru că ar fi mituit un medic militar. A recunoscut tot

28 Nov 2019 2930

Medic militar acuzat de luare de mită, menţinut sub control judiciar

08 Nov 2019 1773

Medic militar trimis în judecată pentru luare de mită. Ce se va întâmpla azi la Tribunalul București

30 Oct 2019 2133

#citeşteDobrogea Împroprietărirea cu pământ şi loturi de casă a veteranilor de război, a invalizilor, a văduvelor şi a urmaşilor acestora la Medgidia

30 Oct 2019 7729

Medic militar trimis în judecată pentru luare de mită DNA acuză - pentru 200 de lei nici nu ar fi urcat din cabinet până la sala de operaţii

10 Sep 2019 3820

DNA. Medic militar, trimis în judecată pentru luare de mită (document)

04 Dec 2018 2852

A cerut euro pentru rinoplastii Medic la Spitalul „Dr.Carol Davila”, reţinut de DNA

30 Jun 2016 2641