Medicii arestați la Constanța, pentru luare de mită, cer să fie puși în libertate! (DOCUMENT)

Medic - Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanța 
  • Unul dintre medici este acuzat că ar fi solicitat și ar fi primit de la un cetățean 1.150 lei pentru a emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat. Mai mult, decizul ar fi introdus date în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele persoanei ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.
 
 
Bogdan Cristian Munteanu, medic de familie cu cabinete în localitatea Ciocârlia și Valu lui Traian, și Ioan Daniel Radu, medic de familie cu cabinet în localitatea Corbu, cer să fie puși în libertate! Cei doi au contestat mandatele de arestare preventivă emise de Tribunalul Constanța, la data 13 aprilie 2022. Medicii sunt cercetați de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru luare de mită și fals informatic.
 
Oficial, prin intermediul unui comunicat de presă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa anunță că „la data de 13 aprilie 2022, procurorii au formulat propunere de arestare preventivă, faţă de inculpaţii:
 
Munteanu Bogdan Cristian, cercetat pentru săvârșirea a trei infracţiuni de luare de mită (...) și trei infracțiuni de fals informatic (...).
 
faţă de Radu Ioan Daniel, cercetat pentru săvârșirea a două infracţiuni de luare de mită (...) și trei infracțiuni de fals informatic (...).
 
şi propunere de arest la domiciliu faţă de N.E., cercetat pentru săvârşirea unei infracţiuni de trafic de influență (...) și a unei infracțiuni de instigare la infracțiunea de fals informatic, (...) toţi cei trei inculpaţi aflaţi în stare de reţinere.
 
(nr. față de N.E., Tribunalul Constanța a respins, ca neîntemeiată, propunerea formulată de procurori pentru luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu și a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de acesta)
 
Probatoriul administrat în cauză până în prezent a relevat, ca stare de fapt, că:
 

1. inculpatul Munteanu Bogdan Cristian, în calitate de medic de familie cu cabinete în localitatea Ciocârlia și Valu lui Traian, la data de 14.02.2022 i-a solicitat și a primit suma de 1.150 lei de la numitul M.R., pentru a-i emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat; tot cu această ocazie, în timp ce se afla la cabinetul medical din Valu lui Traian, medicul Munteanu Bogdan Cristian a introdus date în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele lui M.R. ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.
 
2. inculpatul Munteanu Bogdan Cristian, în calitate de medic de familie cu cabinete în localitatea Ciocârlia și Valu lui Traian, la data de 28.02.2022 i-a solicitat și a primit suma de 1.000 lei de la numitul C.G.G., pentru a-i emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat; tot cu această ocazie, în timp ce se afla la cabinetul medical din Valu lui Traian, medicul Munteanu Bogdan Cristian a introdus date în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele lui C.G.G. ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.

 
3. inculpatul Munteanu Bogdan Cristian, în calitate de medic de familie cu cabinete în localitatea Ciocârlia și Valu lui Traian, la data de 11.04.2022  i-a solicitat și a primit suma de 1.000 lei de la numita T.F., pentru a-i emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat; tot cu această ocazie, în timp ce se afla la cabinetul medical din Valu lui Traian, medicul Munteanu Bogdan Cristian a introdus date în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele numitei T.F. ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.
 
4. inculpatul Radu Ioan Daniel, în calitate de medic de familie cu cabinet în localitatea Corbu, la data de 28.02.2022 i-a solicitat și a primit suma de 600 lei de la numitul R.V., pentru a-i emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat; tot cu această ocazie, în timp ce se afla la cabinetul medical din Corbu, medicul Radu Ioan Daniel a introdus date în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele lui R.V. ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.
 
5. inculpatul Radu Ioan Daniel, în calitate de medic de familie cu cabinet în localitatea Corbu, la data de 11.04.2022 i-a solicitat și a primit suma de 600 lei de la numitul Ț.M., pentru a-i emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat; tot cu această ocazie, în timp ce se afla la cabinetul medical din Corbu, medicul Radu Ioan Daniel a introdus date în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele lui Ț.M., fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.
 
6. inculpatul Radu Ioan Daniel, în calitate de medic de familie cu cabinet în localitatea Corbu, la data de 12.04.2022, a introdus date în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele lui R.A.G. ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.
 
7. În perioada 11-12.04.2022, inculpatul N.E., prevalându-se de influența pe care o avea asupra medicului de familie Radu Ioan Daniel, i-a solicitat numitului R.A.G. și a primit de la acesta suma de 1.250 lei, pentru a-i facilita intrarea la medicul Radu Ioan Daniel în scopul obținerii unui certificat de vaccinare anticovid, fără ca vaccinul să fie efectiv realizat.
 
 Tot cu această ocazie, N.E. l-a determinat pe medicul Radu Ioan Daniel să introducă date nereale în sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, respectiv faptul că R.A.G. s-ar fi vaccinat, deși în realitate acesta nu se vaccinase efectiv.
 
            Anterior, la data de 30.03.2022, într-o altă cauză, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
 
             P.C.I., în stare de arest la domiciliu, pentru săvârşirea infracțiunilor de trafic de influență (...) (10 fapte), instigare la dare de mită (...) (6 fapte) și conducere a unui vehicul fără permis de conducere (cu permisul suspendat) în formă continuată (2 acte materiale) (...).
 
P.L.E., în stare de arest la domiciliu, pentru săvârşirea infracțiunilor de luare de mită (...) (6 fapte) și fals informatic (...) (9 fapte) (...).
 
          O.R., în stare de libertate, pentru săvârşirea infracțiunilor de cumpărare de influență (...) și dare de mită (...).
 
         N.G.T., în stare de libertate, pentru săvârşirea infracțiunilor de cumpărare de influență (...) și dare de mită (...).
 
Inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni săvârşite în legătură cu eliberarea şi obţinerea de certificate de vaccinare anticovid fictive, în schimbul unor sume de bani.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau la domiciliu şi trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie şi Brigăzii de Operaţiuni Speciale Constanţa.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Detalii exclusive! Flagrant delict la Corbu
Doi medici de familie din județul Constanța, reținuți pentru luare de mită și fals informatic

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Colegiul Medicilor Constanța solicită revenirea cel puțin la nivelul anterior al bugetului dedicat cabinetelor medicale

17 Jan 2024 684

CAS Constanța Vaccinurile gripale se decontează din FNUASS pe baza prescripției medicale electronice

03 Oct 2023 952

Medicii din Constanța arestați zilele trecute, pentru luare de mită, vor fi puși în libertate

19 Apr 2022 1835

Medicii din Constanța arestați zilele trecute, pentru luare de mită, ar putea fi puși azi în libertate!

19 Apr 2022 2656

UPDATE - Cine a fost arestat, cine a scăpat de arest Oficial despre cazul medicilor din Constanța acuzați de luare de mită (MINUTA)

13 Apr 2022 4000

Detalii exclusive! Flagrant delict la Corbu Doi medici de familie din județul Constanța, reținuți pentru luare de mită și fals informatic

12 Apr 2022 22985

Prefectul Silviu-Iulian Coșa, scrisoare deschisă către medicii de familie din județul Constanța

07 Feb 2022 2591

Lista completă a medicilor de familie din Constanța, care vaccinează împotriva COVID-19 (document)

13 Jul 2021 2570

Lista medicilor de familie, din județul Constanța, care efectuează vaccinul anti-COVID-19

24 May 2021 3479

Câți medici de familie din județul Constanța sunt de acord cu vaccinarea anti-COVID-19 în cabinetele proprii

01 Apr 2021 2604

Ziua Internaţională împotriva Exploatării Copiilor prin Muncă. Situația acestor cazuri oferită de DGASPC Constanța

12 Jun 2020 2433

Lista, publicată de CAS Constanţa Care sunt localităţile din judeţ fără medici de familie (document)

22 Feb 2020 5559

Medicii de familie din Constanţa se plâng că nu au fost plătiţi. Ce spune Casa de Asigurări de Sănătate

16 Jan 2019 2072

Editorial Îţi mulţumim, Teodora! Dumnezeu să te aibă în paza Sa!

05 Feb 2018 23647

Cea de-a VII-a ediție a Conferinței Regionale de Medicină de Familie, la Constanţa

01 Sep 2016 2190