Mega dosar la DIICOT Constanţa, în colaborare cu Guardia Civil din Regatul Spaniei (video)

În perioada iunie 2018 – august 2018, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale și ai Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanța, în colaborare cu Guardia Civil din Regatul Spaniei, au desfăşurat în comun activităţi de urmărire penală într-un dosar de criminalitate transfrontalieră înregistrat la Judecătorul de Instrucție nr. 2 din Arecife – Regatul Spaniei.

Cetățenii români vizați de anchetă ar fi membri ai unei grupări itinerante de criminalitate  organizată și sunt bănuiți că ar fi comis, în noaptea de 16 spre 17 iunie 2018, un furt dintr-un magazin de bijuterii de lux amplasat pe insula Lanzarote.

Cei în cauză ar fi sustras bijuterii din aur (multe dintre ele cu diamante) și ceasuri scumpe, prejudiciul fiind de 4.600.000 de euro.

Persoanele bănuite ar fi pătruns în magazin prin acoperiș, după ce în prealabil l-ar fi rupt, iar în interior ar fi evitat timp îndelungat senzorii sistemului de alarmă.

La scurt timp de la comiterea faptei, patru dintre membrii grupării  au fost identificați în Regatul Spaniei, fiind recuperată și o mică parte a prejudiciului.

Autoritățile spaniole au transmis către autoritățile judiciare române competente (D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanța) o cerere de comisie rogatorie internațională prin care au solicitat sprijinul în vederea identificării celorlalți autori ai faptei și recuperării bunurilor sustrase.

Polițiștii de investigații criminale români delegați pentru desfășurarea activităților de cercetare penală au identificat 6 locații folosite de persoanele bănuite (6 cetățeni români domiciliați pe raza județului Constanța) pentru depozitarea bunurilor sustrase și au documentat activitatea a alți doi participanți la comiterea furtului din magazinul de bijuterii de pe teritoriul spaniol.

La data de 5 august 2018, polițiștii au efectuat 6 percheziții domiciliare, pe raza municipiului Constanța, în urma cărora au fost descoperite mai multe ceasuri și bijuterii dintre cele furate din insula Lanzarote – Regatul Spaniei.

De asemenea, au fost ridicate și alte bijuterii  și ceasuri de lux, care au fost identificate de polițiștii spanioli ca fiind furate din alte magazine de lux amplasate în insulele Canare, comise în perioada 2017-2018, în momentul de față stabilindu-se în Regatul Spaniei că aceeași grupare ar fi comis și aceste furturi.

Prejudiciul acestor două din urmă fapte stabilite în sarcina cetățenilor români este de aproximativ 1.000.000 de euro, astfel că prejudiciul total cauzat de grupare în insule este de 5.600.000 de euro.


Tot la perchezițiile efectuate în Constanța au fost identificate și alte bunuri susceptibile a proveni din comiterea de infracțiuni pe teritoriul unor state europene, cercetările fiind continuate.

Ultimele două persoane bănuite de implicare în furturi au fost arestate pe raza județului Constanța ulterior perchezițiilor (ultima în data de 15 august 2018) în baza unor mandate europene de arestare, urmând a fi predate către autoritățile spaniole. La momentul depistării, au mai fost descoperite asupra lor și în alte locații, alte bijuterii din aur și ceasuri de lux care fac obiectul celor trei furturi comise în insulele spaniole.

La activităţile desfășurate pe teritoriul României au participat și specialiști criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța – Serviciul Criminalistic și structuri de intervenţie ale Poliţiei Române.

De asemenea, au mai participat și doi polițiști de caz din cadrul Guardia Civil – Regatul Spaniei și atașatul de afaceri interne spaniol acreditat pe lângă Ambasada Spaniei la București.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Patru persoane arestate de Tribunalul Constanța, la cererea procurorilor DIICOT! (MINUTĂ)

28 Mar 2024 696

DIICOT acuză – trafic de droguri la Constanța! Iată cine sunt cei 10 cercetați de procurori

26 Mar 2024 1034

UPDATE. Persoane reținute de DIICOT Constanța pentru trafic internațional de droguri (FOTO+VIDEO)

22 Mar 2024 1321

DIICOT acuzații oficiale Trafic de droguri de mare risc la Constanța

19 Mar 2024 537

Constanța! 9 persoane reținute de DIICOT! Oficial (FOTO+VIDEO)

15 Mar 2024 3975

Milioane de dolari în criptomonede Mascații din Constanța au participat la un mega dosar DIICOT! Oficial (VIDEO)

10 Mar 2024 2847

Aproape 95.000 de euro K1 Tot SRL, din București, va face curățenie în sediile CERONAV din Constanța și Galați! (DOCUMENT)

09 Mar 2024 629

Acțiune de amploare a Poliției Române în toată țara pentru combaterea infracționalității! (VIDEO)

05 Mar 2024 500

Averea și interesele Procurorul Mihai Alexandru Stanciu preia, de azi, șefia DNA Constanța! (DOCUMENTE)

22 Feb 2024 2110

Oficial! DIICOT Constanța anunță reținerea a două persoane pentru trafic de droguri

22 Feb 2024 820

Tânăr din Constanța, arestat la cererea DIICOT, cere să fie pus în libertate!

18 Feb 2024 693

Încă două persoane, reținute pentru constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc, în Constanța

16 Feb 2024 681

Surpriza din lenjeria intimă Pedepse grele, la Constanța, pentru trafic internațional de droguri!

14 Feb 2024 953

Oficial de la DIICOT despre atacul cibernetic de la mai multe spitale din țară, inclusiv din județul Constanța

13 Feb 2024 652

UPDATE Captură record de 3.000.000 de euro a polițiștilor din Constanța! Percheziții la Constanța și Năvodari! (FOTO)

11 Feb 2024 1336