Justitie

Mehmetoglu, Bulevard şi Millenium Global Development Cum o duc acum firmele acuzate de DNA Constanţa de spălare de bani şi condamnate iniţial de judecători

Arătate cu degetul de către procurorii anticorupţie constănţeni pentru spălare de bani, deferite tribunalului şi condamnate în primă instanţă, două dintre firmele cunoscute pe piaţa de business constănţeană par să se afle într-o situaţie imposibilă. Pe de o parte, SC Mehmetoglu SRL e pe minus de trei ani, iar SC Bulevard SA este oprită constant de către judecători de la a fi lichidată. Judecată şi găsită iniţial vinovată alături de celelalte două societăţi, doar Millenium Global Development pare să o ducă ceva mai bine, anul trecut reuşind să aibă un profit însemnat, respectiv 7.979.893 de lei, cu doar cinci angajaţi, conform datelor oficiale.
 
Calea afacerilor pare să se fi întunecat pentru cele trei firme de top constănţene în anul 2015, când procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea lor în judecată, alături de fostul primar Radu Mazăre şi de întreprinzătoarea antreprenoare din oraş, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, într-un dosar în care acuzaţiile erau de spălare de bani. Potrivit procurorilor, acţiunile vizau vânzarea de către municipalitate către firmele controlate de afaceristă, la preţuri derizorii, a două terenuri din zone simbol ale staţiunii Mamaia. În urma analizării dovezilor, judecătorii Tribunalului Constanţa au decis, aşa cum am arătat în ediţiile anterioare, condamnarea acuzaţilor.
 

Condamnări pentru oameni şi firme

 
Fostul primar Radu Mazăre a primit şase ani şi jumătate, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu a luat doi ani şi 11 luni cu suspendare, iar firmele Mehmetoglu, Bulevard şi Millenium Global Development au primit amenzi penale: prima societate a fost obligată la plata totală a 500.000 de lei, iar ultimele două la câte 250.000 de lei. Totodată, judecătorii Tribunalului au mai decis pentru Mehmetoglu pedeapsa complementară a suspendării activităţii timp de trei luni, dar şi interzicerea participării la licitaţii pentru contracte publice timp de trei ani. 
 
La rândul său, Millenium Global Development a primit suspendare activitate timp de trei luni şi un an de interdicţie la licitaţii publice, în timp ce Bulevard SA a primit aceeaşi condamnare cu un bonus, respectiv faptul că s-a menţinut măsura preventivă de a i se suspenda lichidarea. De menţionat că măsurile privind activitatea firmelor, precum şi toate celelalte condamnări decise în acest dosar intră în vigoare dacă hotărârea de condamnare rămâne definitivă, ea fiind în prezent atacată deja, la Curtea de Apel Constanţa.
 

Bulevard SA, cea mai „ciufulită“

 
La momentul de faţă, cea mai „ciufulită“ firmă din toată presupusa afacere cu spălarea de bani semnalată de către procurori pare să fi ieşit SC Bulevard SA, pe care acţionarii şi-ar fi dorit-o dizolvată încă de la sfârşitul anului 2013. În actele de la Registrul Comerţului este menţionat actul de dizolvare, cu data de 2.12.2013. Mai mult decât atât, firma părea trasă pe dreapta încă din 2011, când se decisese suspendarea activităţii. Recent, Curtea de Apel Constanţa a respins, la rândul său, solicitările reprezentanţilor Bulevard SA privind ridicarea măsurii de suspendare a lichidării.
 
Potrivit datelor primite de la Registrul Comerţului, acesta fiind consultat la data de 17 octombrie, SC Bulevard SA are un capital social subscris de 30.130 de lei, valoarea unei acţiuni este de 2,5 lei, iar acţiunile sunt împărţite, la ora actuală, între SC Holland Development Group SA, cu 97,692%, precum şi o listă acţionari (75 de acţionari) căreia îi revin 2,308%. Administrator este firma colegă din dosarul penal, anume Millenium Global Development SA, ce era reprezentată prin Sorina-Gina Hortolomei-Moscu. Lichidatori sunt Liţcanu şi Gheorghiţă SPRL, prin Irina Eva Liţcanu. Cenzori sunt Mădălina Bîsceanu, Maria Rodica Rusu şi Liliana Voicu. Activitatea principală era reprezentantă de „restaurante“, iar printre cele 178 de activităţi secundare se numărau şi activităţi de arhitectură, de reprezentare media, creşterea păsărilor, comerţ de mai multe tipuri, pompe funebre ori activităţi de întreţinere corporală. În 2016 şi 2017, firma a fost pe zero.
 

Mehmetoglu, 0 pe linie

 
Cea de-a doua firmă ieşită cam şifonată în ultimii ani e Mehmetoglu SRL. Înfiinţată în 1991, societatea are un capital social subscris de 101.000 de lei, iar acţiunile îi sunt împărţite între SC Mega Development SRL (99%) şi fiica Sorinei-Gina Hortolomei-Moscu, respectiv Andreea Georgiana Şerban (1%). Firma este administrată de o altă societate, Clubo Gactic SRL, reprezentantă, fireşte, tot de Andreea Georgiana Şerban. Activitatea principală - „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“. 
 
Activităţile secundare (121 la număr) includ, printre altele, activităţi ale tur-operatorilor, parcuri pentru rulote, restaurante, vopsitorie, zugrăveli şi montări de geamuri, ori chiar distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice. Datele financiare de la Registrul Comerţului arată, pe ultimii trei ani, pentru Mehmetoglu: în 2016, angajaţi 0, cifră de afaceri 0, pierdere 630.131 de lei; în 2017, angajaţi 0, cifră de afaceri 0, pierdere 247.598 de lei: în 2018, angajaţi 0, cifră de afaceri 0, pierdere 363.975 de lei.
 

Trai pe vătrai la Millenium

 
Singura firmă din triadă care pare încă să prospere în ciuda procesului penal şi a acuzaţiilor DNA este, aşa cum am menţionat anterior, SC Millenium Global Development. Înfiinţată în 2001, firma are un capital social subscris de 1.600.000 de lei, valoarea unei acţiuni fiind de 64 de lei (faţă de 2,5 la Bulevard SA). Acţiunile sunt împărţite între aceeaşi Georgiana Andreea Şerban, fiica Sorinei Hortolomei-Moscu, ce deţine 28,33%, şi o listă de acţionari persoane fizice, numărând 5 acţionari ce deţin împreună 71,67%. 
 
Administrator este Galactica House SRL, prin Georgiana Andreea Şerban. Cenzori sunt Mariana Mihai, Mădălina Laura Radu, Robert Catone Bedros, Sorin Alexandru Drăghici. Activitatea principală este reprezentată de închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.
 
Cele 175 de activităţi secundare includ, printre altele, servicii anexe silviculturii, fabricarea vinurilor şi a berii, construcţii, activităţi de creditare, servicii de mutare, transporturi, arhitectură, consultanţă în afaceri, activităţi de protecţie şi gardă, coafură, pompe funebre şi întreţinere corporală. În 2016, cu un angajat, firma a reuşit să aibă un profit brut de 2.323.254 de lei şi o cifră de afaceri netă de 2.868.550 de lei. În 2017, tot cu un angajat, profitul brut al firmei s-a ridicat la 5.672.822 de lei, iar cifra de afaceri netă a fost de 1.505.541 de lei. Anul trecut, societatea a reuşit să mai angajeze nişte oameni şi, cu 5 salariaţi, a înregistrat un profit brut de 7.979.893 de lei şi o cifră de afaceri netă de 13.624.416 lei.
 
După cum am arătat anterior, în afară de împiedicarea firmei Bulevard SA de a fi lichidată, celelalte măsuri privind societăţile vizate de anchetele DNA şi condamnate de judecători nu au fost puse în aplicare, ci vor intra în vigoare în cazul rămânerii definitive a hotărârii. În prezent, procesul se află în faza de apel, la Curtea de Apel Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
Şase ani şi şase luni de închisoare cu executare în primă instanţă pentru Radu Mazăre. Ce s-a decis ieri la Constanţa
 
Radu Mazăre, condamnat în primă instanţă la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare. Ce au decis ieri judecătorii
 
SC Bulevard SA, în atenţia Tribunalului Constanţa. Ce a decis instanţa
 
Scurt pe doi! Cum s-a ales Radu Mazăre cu şase ani şi şase luni de închisoare cu executare. A „bifat“ şi o achitare
 
Modificări la Mosqmad SRL Copiii Sorinei Hortolomei-Moscu au tras pe dreapta una dintre firmele de la „mami“. Și-au împărțit frățește și activele societății radiate
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Radu Mazăre, condamnat la Constanţa! Ultima decizie a judecătorilor Curţii de Apel (document)

18 Nov 2019 250

UPDATE Intervenție pe bulevardul Mamaia. Pompierii militari, chemați să scoată un cățel căzut într-o groapă

10 Nov 2019 670

Radu Mazăre a fost adus la Constanța!

24 Oct 2019 16767

Şase ani şi şase luni de închisoare cu executare în primă instanţă pentru Radu Mazăre. Ce s-a decis ieri la Constanţa

04 Oct 2019 878

Radu Mazăre, condamnat în primă instanţă la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare. Ce au decis ieri judecătorii

08 Aug 2019 3601

Imagini de la eveniment. Intervenție de urgență la un hotel din stațiunea Mamaia. O persoană s-a înecat în piscină (galerie foto)

19 Jun 2019 8107

SC Bulevard SA, în atenţia Tribunalului Constanţa. Ce a decis instanţa

25 Dec 2018 1927

Atenție, se oprește apa potabilă pe un bulevard mare din Constanța!

09 Jul 2018 1463

Ce a trimis fostul edil Tribunalului Constanţa Radu Mazăre, prima reacţie oficială după condamnarea cu executare în primă instanţă

24 May 2018 2661

Scurt pe doi! Cum s-a ales Radu Mazăre cu şase ani şi şase luni de închisoare cu executare. A „bifat“ şi o achitare

17 May 2018 2330

Radu Mazăre a fost condamnat azi la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare

16 May 2018 26196

Tribunalul Constanţa, hotărâre de ultim moment. Este vizat Radu Mazăre

11 May 2018 5585

Radu Mazăre - achitat ori condamnat. Totul se decide peste câteva zile

04 May 2018 2118

Amânări în dosarele în care sunt judecaţi Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu

20 Apr 2018 1220

Decizie a Tribunalului Constanța într-un dosar în care este judecat fostul primar Radu Mazăre. Ce a dispus instanța

13 Apr 2018 2049