Ministrul Justiţiei, întâlnire cu Anca Jurma, procurorul şef interimar al DNA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se întâlneşte în această dimineaţa cu Anca Jurma, procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, una dintre temele ce vor fi luate în discuţie fiind situaţia procurorilor delegaţi la DNA, potrivit agerpres.ro.
Tema respectivă a intrat în atenţia opiniei publice după ce procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, a declarat, vineri seara, că la DNA sunt delegaţi 7 sau 8 procurori. Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că aşteaptă de la Călin Nistor "un răspuns corect şi complet", menţionând că sunt, de fapt, 20 de delegări la DNA.

Luni, DNA a prezentat într-un comunicat de presă situaţia procurorilor delegaţi:

În contextul discuțiilor din spațiul public privind situația delegării/detașării unor procurori la DNA și din DNA la alte parchete și ca urmare a solicitării transmise procurorului șef al DNA de ministrul Justiției, cu referire la același subiect, în cursul zilei de 6 august 2018, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să ofere următoarele informații:
Toți procurorii din cadrul DNA, delegați pe funcții de execuție și pe funcții de conducere îndeplinesc condițiile legale.

Numărul procurorilor delegați la DNA de la alte parchete este 12.
Numărul procurorilor numiți în DNA și delegați în funcții de conducere este 26.
Numărul procurorilor de la alte parchete delegați în DNA în funcții de conducere este 3.
Numărul procurorilor numiți în DNA și delegați la alte parchete este 2.

Delegarea s-a făcut în baza art. 57 alin 7 din Legea 303/2004, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Precizăm că, pana la data de 6 august 2018, dintre procurorii delegați în funcții de execuție de la alte parchete, un număr de 6 procurori aveau o vechime între 6 și 8 ani.

La ședința din data de 1 august a Colegiului de conducere al DNA s-a luat în discuție situația celor 6 procurori, având în vedere că, prin modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani.
Aceste delegări au fost dispuse prin ordine ale procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sub imperiul dispozițiilor legale în vigoare la data emiterii.
Ca urmare a colegiului de conducere al DNA din data de 1 august 2018, s-a solicitat la PÎCCJ un punct de vedere asupra oportunității menținerii delegărilor procurorilor care au o vechime între 6 și 8 ani și, eventual, încetarea delegării acestor procurori.
La data de 6 august 2018, deși PÎCCJ a apreciat că „nu poate fi pusă în discuție legalitatea delegărilor în cadrul DNA, atâta vreme cât nu este prevăzută o condiție de vechime pentru delegarea procurorilor în funcție de conducere și execuție”, cu toate acestea „PÎCCJ a dispus încetarea celor șase delegări care nu au o vechime de cel puțin opt ani în funcție, pentru motive de oportunitate”.
În ceea ce privește detașarea procurorilor la DNA de la alte parchete/instituții, nu există nicio situație de acest fel.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mandatul de conducere al procurorului șef al DNA, Anca Jurma, la final. Procurorul general al României, prezent la sediul DNA

08 Jan 2019 1418

Călin Nistor este noul procuror şef interimar al DNA

08 Jan 2019 1789

Anca Jurma - "Am acceptat cu greu această funcție interimară, într-un moment în care DNA se afla într-o situație dificilă"

08 Jan 2019 1271

Şedinţă la DNA după ce Anca Jurma a anunţat că nu mai doreşte prelungirea mandatului de şef interimar

08 Jan 2019 1461

Procurorul Anca Jurma a renunțat la nominalizarea pentru funcţia de procuror-şef interimar al DNA

07 Jan 2019 1224

Cine va fi noul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie! Delegarea Ancăi Jurma în funcţia de procuror-şef al DNA expiră mâine

07 Jan 2019 1408

Deputatul Stelian Ion, mesaj pentru procurorii DNA - „Nu este momentul unei demobilizări!“

21 Dec 2018 1678

Reacția procurorului șef interimar al DNA, după apariția unor înregistrări în presă

19 Dec 2018 1258

Tudorel Toader, dezbatere cu procurorii care deţin funcţii de conducere

10 Oct 2018 1332

Oficial de la DNA. Ce a declarat procurorul-şef interimar Anca Jurma la ceremonia de învestire

12 Jul 2018 1593

Anca Jurma, delegată procuror-şef Laura Codruţa Kovesi, revocată după cinci ani, o lună şi 24 de zile în fruntea DNA

10 Jul 2018 2029

Anca Jurma asigură interimatul la șefia DNA! Ce funcții a mai îndeplinit (document)

09 Jul 2018 2128