UPDATE! Comunicat oficial! Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, audiat la DNA!UPDATE 13.00

Comunicat de presă Ministerul Transporturilor

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii a fost citat, astăzi 17 ianuarie 2023, la sediul Direcție Naționale Anticorupție, în calitate de martor și a dat o declarație în fața procurorilor.

Ministrul a fost întrebat în legătură cu un dosar instrumentat de către DNA.

Sorin Grindeanu a subliniat că, în calitatea sa de  ministru al Transporturilor și Infrastructurii, își dorește o clarificare cât mai rapidă a situației şi aflarea adevărului.

Preocupările și activitățile desfășurate de către ministru se concentrează, de la începutul mandatului, pe dezvoltarea infrastructurii, atragerea de bani europeni și dezvoltarea capacității administrative.

Totodată, Sorin Grindeanu precizează că va da curs cu celeritate tuturor solicitărilor venite din partea organelor statului, pentru clarificarea situației.

Știrea inițială

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu este audiat la DNA în dosarul în care doi directori ai CFR au fost puși sub acuzare pentru corupție, potrivit digi24.ro.

 
Conform sursei, Sorin Grindeanu a fost citat pentru a da declarații de martor în acest dosar în care cei doi directori au fost puși sub acuzare ieri.
 
Amintim că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au anunțat dispunerea efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
 
Simu-Alexandru Ion, director general interimar al Companiei Naționale de Căi Ferate (CNCF) CFR SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de: - instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, - instigare la uzurparea funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
 
Ceșa Petru, director general adjunct tehnic în cadrul Companiei Naționale de Căi Ferate (CNCF) CFR SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de: - abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, - uzurparea funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 
În cursul lunii aprilie 2022, suspectul Ceșa Petru, în calitatea menționată mai sus, la instigarea celuilalt suspect, și-ar fi arogat atribuțiile funcției de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deținea această funcție sau o împuternicire în acest sens și a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Simu-Alexandru Ion la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timișoara. Prin aceste două decizii privind traseul profesional al lui Simu-Alexandru Ion, suspectul Ceșa Petru ar fi urmărit să-i asigure primului stabilitatea unei funcții de conducere la nivel regional, după încetarea celei de director general interimar al CNCF CFR SA.

După apariția în spațiul public a uneia dintre acele decizii, suspectul Ceșa Petru, la instigarea celuilalt, în urma unei cercetări disciplinare formale, ar fi emis două decizii prin care unei subordonate, bănuită că ar fi remis presei documentul respectiv, i-ar fi fost desfăcut contractul individual de muncă din motive disciplinare, cu încălcarea prevederilor din Codul Muncii, motivând că „angajata nu a reușit să-și dovedească nevinovăția”.

Acționând în această manieră, cei doi directori ar fi urmărit să dea un exemplu celorlalți angajați din subordine pentru ca pe viitor suspecții să nu se mai vadă expuși „riscului” ca publicul, prin intermediul presei, să cunoască diferite aspecte nelegale/legale din actul de conducere al CNCF CFR SA.
 
Suspecților Ceșa Petru și Simu-Alexandru Ion li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Sorin Grindeanu și Traian Preoteasa susțin declarații la Gara Constanța, în contextul lansării programului estival de transport Trenurile Soarelui 2024 (FOTO+VIDEO)

14 Jun 2024 198

CFRMaterial rulant modernizat din fonduri proprii de CFR Călători

05 Jun 2024 248

CFR a prezentat vagoanele modernizate din fonduri proprii - Mobilier nou, fotolii cu spătare rabatabile asemenea celor din avion (GALERIE FOTO)

04 Jun 2024 591

LIVE Prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în conferința de presă la Constanța (Galerie FOTO)

15 May 2024 974

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor „Portul Constanța reprezintă cea mai eficientă cale de transport”

15 May 2024 569

Guvernul RomânieiMarcel Ciolacu în vizită de lucru în Portul Constanța

15 May 2024 662

Premierul Marcel Ciolacu, în vizită oficială în Portul Constanța

14 May 2024 937

Ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, vine la Constanța. La ce eveniment va participa

14 May 2024 638

Tulcea Sorin Grindeanu, în vizită la conferința de recepție a Aeroportului „Delta Dunării” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 700

Sorin Grindeanu „Pas important pentru construcția unei noi autostrăzi - Alternativa Techirghiol”

23 Apr 2024 875

Tulcea Ministrul Sorin Grindeanu, prezent la conferința de recepție a Aeroportului Internațional „Delta Dunării”

23 Apr 2024 653

Sorin Grindeanu „Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța”

19 Apr 2024 505

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 05 aprilie 2024

05 Apr 2024 652

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu „1 miliard de euro pentru investiții în Portul Constanța!”

07 Mar 2024 894

Noi discuții între ministrul Transporturilor și patronatele din transportul rutier

13 Feb 2024 693