Modernizarea Secției de pediatrie Ioan Lazăr, fostul manager al Spitalului Județean Piatra Neamț, trimis în judecată de DNA (RECHIZITORIU)



 
  • Deși lucrările din cadrul proiectului susmenționat nu au fost finalizate nici până în prezent, echipamentele ce au făcut obiectul contractului încheiat de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț cu asocierea respectivă au fost livrate și achitate în perioada decembrie 2015 – decembrie 2017.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana, la data faptelor manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, respectiv șef al Serviciului de achiziții din cadrul aceleiași unități medicale, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
Tot în prezenta cauză a mai fost trimisă în judecată și o persoană fizică, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana, în calitățile menționate mai sus, în cursul anului 2015, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfășurarea unei proceduri de achiziție publică ce a vizat „Reabilitarea și modernizarea secției pediatrie din cadrul SJU Piatra Neamț”.
 
Contractul respectiv a fost atribuit unei asocieri de firme din care făcea parte și societatea omului de afaceri, inculpat în prezenta cauză.
 
Concret, inculpatul Lazăr Ioan ar fi dispus întocmirea documentației premergătoare de avizare a lucrărilor de intervenție și organizarea procedurii de achiziție publică prin procedura cererii de oferte, după ce omul de afaceri i-ar fi pus la dispoziție lista de dotări medicale și nemedicale și prețurile acestora.
 
S-ar fi urmărit, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziției și, pe de altă parte, participarea la procedură a unui singur ofertant.

 
În același context, inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana ar fi întocmit și avizat nota justificativă prin care a fost stabilită valoarea estimată a contractului de achiziție publică la suma de 11.858.855 lei (fără TVA), cunoscând că estimarea supraevaluată a dotărilor medicale și nemedicale a fost realizată de omul de afaceri menționat mai sus (5.014.294 lei - echivalentul a 1.129.727 euro - care reprezenta aproximativ 42% din valoarea contractului).
 

De asemenea, cei doi ar fi întocmit documentația de atribuire a contractului și răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în privința specificațiilor tehnice în cursul procedurii, tot cu ajutorul omului de afaceri, pentru a restricționa accesul altor operatori economici la procedură.
 
Deși lucrările din cadrul proiectului susmenționat nu au fost finalizate nici până în prezent, echipamentele ce au făcut obiectul contractului încheiat de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț cu asocierea respectivă au fost livrate și achitate în perioada decembrie 2015 – decembrie 2017.
 
Cu titlu de exemplu, unul dintre acele echipamente, un aparat Roentgen care nici măcar nu corespundea cu cel ofertat, livrat la data de 21 decembrie 2015, a stat un an în holul principal al spitalului și încă un an în clădirea centralei termice, ulterior fiind făcute demersuri pentru utilizarea acestuia în cadrul altei secții, începând cu data de 04 decembrie 2018.
 
Prejudiciul cauzat spitalului prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziție publică este estimat la 2.531.421 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru asocierea respectivă.
 
Rechizitoriul integral poate fi citit accesând secțiunea Documente.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
După furtul laptopurilor dintr-un dormitor
Motorină de două milioane de dolari sustrasă din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judeţul Constanţa nu renunţă la spitalul regional şi la secţia de pediatrie Ţuţuianu - „Iau în calcul să facem un credit pe 25 de ani, nu mai putem aştepta!“

28 Mar 2018 3650

Copiii internați pe Secția de Pediatrie a Spitalului Mangalia, vizitaţi de poliţişti, încărcaţi cu daruri

23 Dec 2017 7052

Editorial Un alt strigăt pentru Spitalul Judeţean!

16 May 2017 2482

Dezvăluiri.ro Aşa arată secția de Pediatrie a Spitalului Județean Constanța, recent renovată, cu trei milioane euro! (galerie foto)

24 Feb 2016 3430

Scăpăm de condiţiile mizere? Prima jumătate a Secţiei de Pediatrie, inaugurată în septembrie (galerie foto)

27 Aug 2015 2514

Secţii renovate versus secţii nerenovate Ce ar putea vedea constănţenii la Spitalul Judeţean, de Ziua Porţilor Deschise (galerie foto)

14 Aug 2015 3510

Pacienţii acuza „Secţia de pediatrie a Spitalul Judeţean Constanţa e un focar de infecţie“ (galerie foto)

27 Jan 2015 7176