Monument istoric! Castelul Reginei Maria din Mamaia, la mâna judecătorilor de la Curtea Supremă

  • Societatea care a vândut Palatul Reginei Maria din Mamaia către Light System SRL, Mamaia SA, a declarat recurs împotriva ultimei hotărârii a Curții de Apel Constanța.
  • Recursul a fost înregistrat la Curtea de Apel Constanța la data de 8 martie 2021.
  • Pachetul majoritar de acțiuni al Mamaia SA, însumând 96,5679%, este deținut de Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
  • În urma recursului declarat de Mamaia SA, dosarul va fi trimis pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.
  • Curtea Supremă a României va avea ultimul cuvânt în cauză.
Moment istoric pentru Vila Regală din Mamaia! Judecătorii Curții Supreme a României au fost chemați să se pronunțe asupra viitorului Castelului Reginei Maria.
 
Nemulțumită de deciziile de până acum ale instanței prin care s-a hotărât anularea vânzării Vilei Regale din Mamaia, compania Mamaia SA duce procesul la Curtea Supremă!
 
Societatea care a vândut Palatul Reginei Maria din Mamaia către Light System SRL a declarat recurs împotriva ultimei hotărârii a Curții de Apel Constanța.
 
Recursul a fost înregistrat la Curtea de Apel Constanța la data de 8 martie 2021.
 
În aceste condiții, cazul merge la București, unde va intra în atenția Înaltei Curți de Casație și Justiție a României. Instanța supremă va avea ultimul cuvânt în cauză.
 
Pachetul majoritar de acțiuni al Mamaia SA, însumând 96,5679%, este deținut de Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
 

Caz aflat de doi ani pe rolul instanțelor

 
De menționat, totodată, că procesul în instanță durează de circa doi ani și jumătate și, în contextul recursului recent declarat, va mai dura alte câteva luni până la finalizarea acestuia, dosarul nefiind încă înregistrat pe rolul instanței supreme.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, Ministerul Culturii s-a adresat Tribunalului Constanța în toamna anului 2018 și a solicitat anularea contractului de vânzare a Vilei Regale din Mamaia, Palatul Reginei Maria, încheiat între compania Mamaia SA și societatea Light System.
 

După aproape doi ani, Tribunalul Constanța a constatat, la data de 1 iulie 2020, nulitatea contractului de vânzare-cumpărare, ca urmare a faptului că Vila Regală din Mamaia este un monument istoric și nu a fost respectată procedura specială pentru vânzarea unui astfel de bun.
 
Mai exact, judecătorii, în completul prezidat de magistratul Adriana Mihaela Vasile, au constatat că nu a fost parcursă procedura dreptului de preemțiune, înaintea vânzării, al Statului Român, conform Legii 422/2001.

 

„Nu mai este posibilă repunerea părților în situația anterioară“

 
Hotărârea a fost atacată în apel de compania Mamaia SA și, astfel, cazul a ajuns în atenția Curții de Apel Constanța.
 
La această instanță, reprezentanții societății în care pachetul majoritar de acțiuni îl deține Statul Român au argumentat că „în prezent, nu mai este posibilă repunerea părților în situația anterioară datorită lipsei de întreținere corespunzătoare de către proprietarul actual al imobilului clădire Club Castel, motiv pentru care se impune menținerea contractului ca valabil încheiat“.
 
În replică, judecătorii Curții de Apel Constanța au arătat, în hotărârea prin care a fost respins apelul Mamaia SA, că „pe de o parte, nici nu s-a solicitat, iar prima instanță nici nu a dispus repunerea părților în situația anterioară“.
 

„Toate părțile au recunoscut neparcurgerea procedurii“

 
Totodată, judecătorii Curții au arătat în continuare că „pe de altă parte, eventuala imposibilitate de repunere a părților în situația anterioară nu poate acoperi ori înlătura cauza de nulitate absolută, provenind din încălcarea prevederilor legale imperative mai sus enunțate, atâta vreme cât cauza de nulitate se raportează la momentul încheierii contractului, iar repunerea părților în situația anterioară se evaluează la un moment ulterior, cel al constatării cauzei de nulitate al contractului“.
 
„De altfel, constatarea nulității unui contract nu poate fi condiționată de posibilitatea repunerii părților în situația anterioară“, au mai precizat judecătorii Curții de Apel, în Hotărârea 206/2020, citată pe www.rolii.ro.
 
„Din cuprinsul contractului de vânzare-cumpărare rezultă că nu a fost parcursă procedura notificării dreptului de preempțiune, înaintea vânzării, conform dispozițiilor art. 4 din Legea 422/2001. Sancțiunea nerespectării acestei obligații este, conform dispozițiilor art. 4 alin. 4 din Legea 422/2001, nulitatea absoluta a actului de vânzare. Toate părțile au recunoscut neparcurgerea acestei proceduri, fiind invocată în apărare – în esență – împrejurarea că această procedură nu era aplicabilă în speță“, au arătat judecătorii Curții de Apel.
 
De asemenea, instanța de apel a mai arătat că „în ceea ce privește susținerea apelantei Mamaia SA că decizia vânzării bunului a aparținut Statului Român, fiind permisă de legislația privatizării, după cum a reținut și prima instanță, deși Ministerul Turismului a aprobat vânzarea bunului din Patrimoniul Mamaia SA, Statul Român, ca persoană juridică de drept public este distinct de Ministerul Turismului, fiind vorba despre persoane juridice diferite“, potrivit www.rolii.ro.
 
Împotriva acestei hotărâri, Mamaia SA a declarat recurs, la data de 8 martie 2021. În acest context, cazul va ajunge pe masa judecătorilor de la Curtea Supremă, care vor avea ultimul cuvânt în cauză.
 

Scurt istoric al Vilei Regale

 
În ce privește istoricul monumentului, Palatul Regal a fost ridicat în perioada 1923-1926, după planurile arhitectului Mario Stoppa, pentru Regina Maria a României, iar inaugurarea a avut loc în anul 1926, potrivit wikipedia.org.
 
O perioadă, Vila Regală a făcut parte din proprietatea Reginei Elena, mama Regelui Mihai, iar tânărul rege și-a petrecut în Mamaia o parte dintre verile copilăriei sale.
 
Conform sursei citate, lucrurile s-au schimbat la întoarcerea principelui Carol în țară și preluarea tronului de la fiul său, Mihai. Regina Elena a fost obligată să părăsească România și a renunțat la Palatul Regal din Mamaia, dar și la celelalte proprietăți pe care le deținea aici.
 
În anul 2003, Vila Regală a fost vândută de compania Mamaia SA firmei Light System SRL.
 
Citește și:

Avem motivarea judecătorilor! Este vizat contractul de vânzare privind Vila Regală din Mamaia către Light System SRL. Documentul a fost anulat

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CA-ul Mamaia SA convoacă Adunarea Generală a Acționarilor! Se va discuta despre Vila Regală din Mamaia

02 Dec 2023 887

Palatul Regal din Mamaia a fost preluat de stat! Ministerul Culturii va demara lucrări ample de reabilitare

18 Aug 2022 2104

Contractul de vânzare-cumpărare, anulat definitiv! Curtea Supremă a explicat de ce Vila Regală din Mamaia nu trebuia vândută! (DOCUMENT)

25 Jul 2022 7834

În urmă cu scurt timp Curtea de Apel Constanța a dictat impozit majorat pentru Vila Regală din Mamaia (MINUTA)

27 Jun 2022 1615

Curtea de Apel Constanța decide impozitul pentru Vila Regală din Mamaia, Palatul Reginei Maria!

27 Jun 2022 1537

Lupta pentru simbolurile stațiunii Mamaia! S-au invocat excepții în procesul deschis de compania Mehmetoglu

11 Jun 2022 1536

De la „Club Castel“ înapoi la Palatul Reginei Maria După aproape 20 de ani, Vila Regală din Mamaia se întoarce în proprietatea statului! Când vor avea loc discuțiile pentru preluarea monumentului

04 Apr 2022 3774

Lupta pentru Vila Regală din Mamaia. Firma privată al cărei contract a fost anulat, demers în instanță. Despre ce este vorba

28 Mar 2022 1753

Certificat de Urbanism pentru Vila Regală! Document eliberat după ce ÎCCJ a decis întoarcerea monumentului în proprietatea Statului Român

21 Mar 2022 1873

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv. Castelul Regal din Mamaia revine statului (MINUTA)

16 Mar 2022 1812

„Acțiuni de minimalizare a importanței istorice“ Judecătorii din Constanța explică impozitul de 400% aplicat pentru Vila Regală din Mamaia (DOCUMENT)

03 Mar 2022 1912

Impozit majorat cu 400% pentru Palatul Reginei Maria din Mamaia! Cine şi de ce a luat decizia

18 Jan 2022 1996

Impozit majorat cu 400% pentru Vila Regală! Cine și când ia decizia (document)

18 Nov 2021 1933

Vila Regală din Mamaia, la Curtea Supremă! Ultima decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție

29 Oct 2021 1740

Impozit majorat cu 400% Firma care deține Vila Regală din Mamaia, proces cu greutate la Tribunalul Constanța (document)

23 Sep 2021 5177