Moștenitorii farmacistului Berberianu, din Constanța antebelică, la judecată pentru plaja Mamaia. Cum s-a terminat procesul

  • Consilier comunal, „ajutor de primar“ și vicepreședinte și girant al Camerei de Comerț din Constanța, farmacistul Ion Berberianu făcea parte dintre cei ce au pus bazele orașului-port în dezvoltare, Constanța începutului de secol XIX.
  • În prezent, moștenitorii săi, stabiliți în Germania, s-au judecat cu municipalitatea constănțeană pentru terenurile pe care acesta le deținea pe plaja Mamaia.
  • În centrul litigiului cu numărul 7409/118/2017, se află aproape 3.000 mp din plaja Mamaia, terenuri pe care Ion Berberianu le-a cumpărat, în ultima zi a anului 1919, de la Primăria Constanța.
  • Dosarul a fost soluționat definitiv prin Hotărârea nr. 185/2020 a Secției I Civile a Curții de Apel Constanța, pronunțată aproape de finele anului trecut.
  • Solicitările moștenitorilor au fost respinse, instanța apreciind că farmacistul pierduse terenurile, pentru că nu ar fi ridicat pe ele imobilele stabilite prin contract.

În Constanța antebelică, în anii dinaintea Primului Război Mondial, dar și în cei ce au urmat acestuia numele lui Ion Berberianu, farmacist, om politic și ziarist, era multora cunoscut. Consilier comunal, „ajutor de primar“ și vicepreședinte și girant al Camerei de Comerț din Constanța, Berberianu făcea parte dintre cei ce au pus bazele orașului-port în dezvoltare.

În prezent, moștenitorii săi, stabiliți în Germania, s-au judecat cu municipalitatea constănțeană pentru terenurile pe care acesta le deținea pe plaja Mamaia, Curtea de Apel Constanța pronunțând, la finele anului trecut, o soluție definitivă de respingere a acțiunii.

În centrul litigiului cu numărul 7409/118/2017, soluționat definitiv prin Hotărârea nr. 185/2020 a Secției I Civile a Curții de Apel Constanța, se află aproape 3.000 mp din plaja Mamaia, terenuri pe care Ion Berberianu le-a cumpărat, în ultima zi a anului 1919, de la Primăria Constanța.


Terenurile revendicate

Reclamanți în cauza civilă sunt Georgeta, Ruxandra Ioana și Vlad Berberianu, moștenitori ai farmacistului, omului politic și, totodată, ziaristului care și-a legat numele pentru totdeauna de destinul Constanței.

Potrivit Hotărârii nr.185/2020, citată pe Jurindex, se arată că reclamanții au solicitat instanței anularea Dispoziției de Primar nr. 3631 din 2 octombrie 2017.

În continuare, descendenții farmacistului Ion Berberianu au cerut restituirea în natură „a imobilelor situate în Constanța, plaja Mamaia: teren în suprafață de 920 mp, lotul 72, careul XVIII, teren în suprafață de 551 mp, lotul 64, careul X, teren în suprafață de 1.323,85 mp, lotul 85 careul XIX“, potrivit www.rolii.ro.

Totodată, aceștia au mai arătat că, în situația în care restituirea în natură a imobilelor nu mai este posibilă, solicită „acordarea măsurilor reparatorii prin echivalent prin compensarea cu bunuri oferite în echivalent sau măsura compensării prin puncte prevăzută în cap. III din Legea 165/2013“.
 

Contracte încheiate în 1919

Potrivit sursei citate, în expunerea situației de fapt, au arătat reclamanții că sunt moștenitori ai autorului Berberianu Ion și că au formulat notificări în temeiul legii nr. 10/2001 prin care au solicitat restituirea în natură a terenurilor situate pe plaja Mamaia, respectiv „teren în suprafață de 920 mp, lotul 72, careul XVIII, teren în suprafață de 551 mp, lotul 64, careul X, teren în suprafață de 1.323,85 mp, lotul 85 careul XIX“.

Cei trei moștenitori au arătat că „aceste suprafețe de teren au fost dobândite în proprietate de autorul lor, Berberianu Ion, astfel: prin Actul de vânzare cumpărare nr. 1506/5830/31.12.1919 Primăria Constanța vinde lui Berberianu Ion un loc de casă la plaja Mamaia compus din teren în suprafață de 920 mp, lotul 72, careul XVIII; prin Actul de vânzare cumpărare nr. 1507/5831/31.12.1919 Primăria Constanța vinde lui Berberianu Ion un loc de casă la plaja Mamaia compus din teren în suprafață de 551 mp, lotul 64, careul X; prin Actul de vânzare cumpărare nr. 1505/5829/31.12.1919 Primăria Constanța vinde lui Berberianu Ion un loc de casă la plaja Mamaia compus din teren în suprafață de 1.323,85 mp, lotul 85, careul XIX“, conform sursei citate.


În replică, reprezentanții Municipiului Constanța au invocat excepția lipsei calității procesuale pasive a Primăriei Mun. Constanța, „având în vedere că obligația de emitere a dispoziției de soluționare a notificării este strict reglementată de lege în sarcina Primarului, conform Normelor Metodologice de aplicare unitară a Legii 10/2001“.

În ce privește solicitarea propriu-zisă privind terenurile, aceiași reprezentanți au cerut respingerea acțiunii ca neîntemeiată, „motivat de faptul că nu rezultă modalitatea de preluare a imobilului în proprietatea statului“.

După ce au analizat toate actele depuse la dosarul cauzei, judecătorii Tribunalului Constanța și, recent, cei ai Curții de Apel Constanța, au decis să respingă acțiunea.
 

Ce au decis judecătorii

Pe scurt, magistrații au arătat că terenurile respective fuseseră vândute de Primăria Constanța sub condiția pentru cumpărători de a construi imobilele într-un termen de patru ani, care apoi a fost prelungit la șase ani.

„Loturile cumpărate de autorul reclamanților (nr., Ion Berberianu) s-a încheiat cu obligația pentru cumpărător de a construi o casă de locuit, în condițiile fixate de Primărie, și sub sancțiunea rezoluțiunii vânzării fără judecată sau punere în întârziere, în cazul nerespectării acestei obligații. Această clauză constituie un pact comisoriu expres, care are ca efect desființarea de drept a convenției, fără intervenția instanței de judecată“, se arată în Hotărârea nr.1600/2019 a Tribunalului Constanța, menținută prin Decizia nr. 185/2020 a Curții de Apel, document citat pe Jurindex.

Au mai arătat judecătorii că „urmare a nerespectării clauzelor contractuale, prin Decizia nr.2243/1958 a fostului Sfat Popular al Orașului Constanța, s-au declarat desființate și reziliate, de plin drept, toate actele de vânzare ale loturilor din Stațiunea Mamaia, pentru neexecutarea clauzelor prevăzute în actele normative și în contracte, respectiv pentru neplata prețului și neefectuarea construcțiilor în termenele fixate“

„Toate aceste aspecte conduc la concluzia că în actele de vânzare-cumpărare, pentru care reclamanții au depus doar transcrierea în registrul ținut în păstrarea Arhivelor Naționale, cauză a acțiunii lor, părțile au prevăzut desființarea lui de plin drept în cazul neexecutării obligațiilor asumate de cumpărător, fără îndeplinirea nici unei formalități și fără curs de judecată, și că, urmare a needificării construcției până la momentul manifestării voinței creditorului de a da eficiență acestei clauze rezolutorii exprese, convenția de înstrăinare s-a desființat potrivit voinței părților contractante și prevederilor art.969 din Codul civil, indiferent că neexecutarea s-a datorat unui caz fortuit sau culpei cumpărătorului“, potrivit www.rolii.ro.
 

„Actul s-a desființat deplin drept“

„Reținând că, la expirarea termenului de 6 ani, actul s-a desființat deplin drept, autorul reclamantei a pierdut dreptul de proprietate asupra terenului, cu efect retroactiv, de la data perfectării contractului, și nu prin preluare abuzivă de către Statul Român“, au spus judecătorii.

„Niciun înscris al dosarului nu demonstrează vreo modalitate de preluare abuzivă de către stat a imobilului litigios“, a mai arătat instanța.

În întreg acest context, Tribunalul Constanța a respins acțiunea moștenitorului farmacistului Ion Berberianu, hotărârea fiind menținută de Curtea de Apel Constanța.

Sursa foto (cu rol ilustrativ) – ZIUA de Constanța – Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“
Fotografie pusă la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa de conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan.


Citește și:

Farmacistul, cetățeanul, omul politic Ioan Berberianu (1859-1922) (I)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

DODO

09 Mar, 2021 16:33

atunci sa le dea banii inapoi

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Constanța în timpul ocupației germano-bulgare (1916-1918) (XIII) Pâine pe cartelă, problemele Primăriei și reducerea lefurilor - ianuarie 1919

06 Mar 2021 3045

#DobrogeaDigitală - „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei” (I) Începuturile stațiunii Mamaia, când terenul se vindea cu „fabuloasa” sumă de 30 bani metrul pătrat

12 Aug 2020 2571

Vor să construiască lângă Sala Polivalentă şi cer restituirea unui imobil retrocedat. Familia Berberianu, recurs împotriva Primăriei Constanţa

06 Dec 2019 4159

#citeșteDobrogea „Industria“ Dobrogei așa cum era la 1900. Județul Tulcea (II)

16 Jun 2019 4891

#citeşteDobrogea „Industria“ Dobrogei aşa cum era la 1900. Judeţul Constanţa (I)

11 Jun 2019 4717

#citeşteDobrogea Dintre eroii necunoscuţi ai urbei constănţene. Chimistul Mircea Berberianu (1885-1917) - erou al Primului Război Mondial

28 May 2019 2486

Ajutorul de primar Ioan Berberianu. Retragerea populaţiei Constanţei în Moldova, în octombrie 1916 (II)

06 Mar 2018 3145

Farmacistul, cetățeanul, omul politic Ioan Berberianu (1859-1922) (I)

27 Feb 2018 3925