Motivarea judecătorilor în cazul polițistului din Constanța condamnat pentru omor. „A dat dovadă de toleranță scăzută la frustrare“


 
  • În motivarea deciziei, Tribunalul Constanța arată, printre altele, că după comiterea faptei „inculpatul, alături de colegii săi a și efectuat investigații, întocmind chiar un proces-verbal de verificări în acest sens“.
 
Alexandru Dîrmon, polițist al Secției 5 din Constanța, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor, a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare cu executare. Totodată, instanța a admis acțiunea civilă și a dispus obligarea fostului polițist la plata sumei de 100.000 de euro și peste 20.000 de lei cu titlul de daune daune materiale și morale.
 
Decizia a fost luată de Antoaneta Ardeleanu, judecător în cadrul Tribunalului Constanța, și a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Alexandru Dîrmon este acuzat că la data de 04 iunie 2021, orele 13.15, pe fondul consumului de alcool, dar și pe fondul unor discuții contradictorii, i-ar fi aplicat persoanei vătămate, de sex masculin, în vârstă de 55 de ani, lovituri cu piciorul, la nivel capului, ocazie acesta a suferit mai multe leziuni.
 
Ulterior, persoana vătămată a decedat.
 
În motivarea deciziei, instanța a reținut, printre altele, că „în ceea ce privește identitatea autorului agresiunii, inițial aceasta a fost necunoscută, martorul (...) nereușind să-l prindă la momentul sesizării organelor de poliție. Cu toate acestea, martorul l-a descrie pe agresor ca fiind un tânăr de aproximativ 25 ani, îmbrăcat cu o maletă de culoare neagră și pantaloni negri, pe care l-ar putea recunoaște din fotografie sau din grup.
 
În vederea identificării autorului organele de poliție au efectuat verificări în zonă, și au stabilit că victima era client fidel al barului din apropierea locului săvârșirii faptei, era consumator de băuturi alcoolice, și în perioada săvârșirii agresiunii împotriva sa, chiar fusese la bar.
 
Ca-n filme
 

Au fost ridicate și imagini video surprinse de camere video al barului, în interior, dar care surprindeau parțial și terasa, și în urma vizualizării imaginilor a fost identificat o persoană de sex masculin, cu semnalmentele autorului descrise de martor.
 
În urma verificării imaginilor și a fizionomiei persoanei autorului, acesta a fost identificat în persoana lui ofițerului de poliție în cadrul Secției 5 Poliție Constanța, exact structura de poliție ce-l căuta pe autorul infracțiunii.

 
Mai mult decât atât, inculpatul, alături de colegii săi a și efectuat investigații, întocmind chiar un proces-verbal de verificări în acest sens.
 
Lovituri puternice la nivelul capului
 
În continuare, tot în motivarea deciziei, instanța a reținut, printre altele, că polițistul i-ar fi aplicat lovituri puternice victimei, cu piciorul la nivelul capului, zonă vitală a corpului, în timp ce victima era căzută pe jos, la pământ și că prin maniera loviturilor aplicate rezultă că inculpatul ar fi acceptat că loviturile aplicate pot produce decesul victimei.
 
A recunoscut
 
De asemenea, tribunalul a reținut și dispozițiile art. 396 alin.10 C.p.p., având în vedere poziția procesuală a inculpatului care a recunoscut comiterea faptei și s-a hotărât judecarea cauzei în procedura simplificată, cu consecința reducerii limitelor de pedeapsa cu 1/3.
 
La individualizarea pedepsei, instanța a avut în vedere (...), „modalitatea concretă de comitere a faptei, constând în lovirea unei personae cu picioarele în zona capului, atât cât aceasta se afla în poziția în picioare, dar și după ce a căzut la sol, lovituri ce au produs leziuni grave, incompatibile cu viața, toate aceste acțiuni petrecându-se pe fondul consumului excesiv de alcool al celor doi, dar și pe fondul unor discuții contradictorii ce au avut loc la bar, reacția disproporționate a inculpatului la acel moment care chiar daca nu a urmărit rezultatul faptelor sale, l-a acceptat să se producă“, conform motivării.
 
26 de ani
 
În continuare, Tribunalul a avut în vedere și datele ce caracterizează persoana inculpatului care are vârsta de 26 de ani, la momentul comiterii faptei era ofițer de poliție în cadrul Secției 5 din Constanța, deci era un apărător al legii, însă a dat dovadă de toleranță scăzută la frustrare, pe fondul discuțiilor purtate cu victima, ambii fiind sub influența alcoolului și a ajuns să o lovească atât de intens pe aceasta în cap, încât leziunile au condus la decesul victimei, atitudinea inculpatului ulterior comiterii faptei, care nu și-a asumat comiterea faptei, a participat la acte de cercetare penală, ce au fost efectuate în cauză, fiind în zona de competență a Secției 5 de Poliție unde acesta activa ca lucrător de poliție.
 
Sursa motivare: rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
O minoră de 14 ani, din Mangalia, relații sexuale cu un băiat de 26 de ani. Acesta a fost condamnat
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Justiție Constanța Crimă la Mangalia! Prima condamnare - 15 ani şi 3 luni

10 Apr 2024 854

Scene demne de „Final destination“, la Cogealac! Judecătorii din Constanța au dictat 70 de ani de închisoare. Pedepse definitive (VIDEO)

03 Apr 2024 1083

UPDATE Șocant în Constanța! O femeie agresată de un bărbat în cartierul Tomis Nord (FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 2733

UPDATE Moarte suspectă înainte de Crăciun la Constanța! Bărbat găsit decedat în zona CET (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 3976

Crimă, în județul Tulcea, descoperită după înmormântarea victimei! Suspectul principal, condamnat definitiv la Constanța

18 Dec 2023 1808

Închisoare pe viață, la Constanța, după crima din Medeea! Cererea de revizuire, respinsă

15 Dec 2023 8931

Omor calificat la Tulcea! Rechizitoriu demn de filmele cu detectivi. Sentință definitivă la Constanța. Daune reduse la jumătate

14 Nov 2023 2445

Tragedie la Murfatlar! Judecătorii mai au nevoie de timp pentru pronunțare

12 Nov 2023 1427

Constănțean condamnat la închisoare pe viață cere rejudecarea dosarului! Când va avea loc pronunțarea

12 Nov 2023 918

Crimă într-un hotel din Mangalia! Procurorii se pregătesc să închidă ancheta

03 Nov 2023 1392

Crimă într-un hotel din Mangalia Avocatul Cristian Ion – „Loredana regretă enorm!“ (VIDEO)

30 Oct 2023 1797

Crimă în baza sportivă Tenis Club Mamaia! Începe procesul

19 Oct 2023 916

Crimă la Mangalia! Avocatul Cristian Ion face noi declarații. Sunt gata expertizele (VIDEO)

17 Oct 2023 4390

Crimă într-un hotel din Mangalia! „Loredana a început să aibă coșmaruri și se roagă să fie iertată!“ (VIDEO)

02 Oct 2023 3744

Premieră în justiția din Constanța! Prima condamnare definitivă pentru o crimă fără cadavru!

01 Oct 2023 1900