Municipiul Constanța prin Primar, la judecată cu Mazăre și Nicușor. „Care este fapta ilicită atribuită fiecărui pârât“ – întreabă instanța

  • La termenul de ieri, instanța ar fi urmat să pună în discuție excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Constanța de a analiza dosarul.
  • Dosarul cu indicativul 17254/212/2022 a fost amânat pentru data de 9 mai 2023.
  • La termenul din decembrie 2022, instanța a pus în vedere reclamantului UAT Municipiului Constanța prin Primar să precizeze „în concret care este fapta ilicită pe care o atribuie fiecărui pârât“.
Secția Civilă a Judecătoriei Constanța a amânat, ieri, dosarul deschis de Municipiul Constanța prin Primar, în contradictoriu cu fostul primar Radu Mazăre și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, în care municipalitatea solicităț 50.000 de lei de la cei doi, în legătură cu Fundația Fantasio.
 
Dosarul cu indicativul 17254/212/2022 a fost amânat pentru data de 9 mai 2023, dată fiind neîndeplinirea procedurii de citare cu Fundația Fantasio, la rândul său pârâtă în cauză, după ce a fost introdusă în proces la termenul din decembrie 2022, la cererea UAT Municpiul Constanța.
 
La termenul de ieri, instanța ar fi urmat să pună în discuție excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Constanța de a analiza dosarul.
 
Dat fiind că procesul a fost amânat, excepția va fi discutată la termenul din luna mai.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, suma solicitată în dosarul ce are ca obiect  „acțiune în răspundere delictuală daune interese“ reprezintă aportul inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, banii fiind solicitați în urma deciziei Curții de Conturi nr. 23/2019.
 
Legat de acest dosar, Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Constanța a explicat, pentru ZIUA de Constanța, că „dosarul are ca obiect acțiune în răspundere civilă delictuală în contradictoriu cu persoanele responsabile de conducerea ilicită a Fundației Fantasio, raportat la prejudiciul adus Municipiului Constanța prin Primar în calitate de membru fondator, precum și orice alte demersuri pe care le considerați necesare în vederea recuperării aportului inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, respectiv suma de 50.000 lei. (Decizia Curtii de Conturi nr. 23/2019)“.
 
Practic, prin Decizia Curții de Conturi 23/2019 s-a dispus ca municipalitatea să întreprindă toate demersurile necesare recuperării sumei de 50.000 de lei pe care municipalitatea a pus-o la bătaie pentru înființarea Fundației Fantasio.
 
Fundaţia Fantasio fusese înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Județean Constanța nr. 48/25.02.2005, şi cea a Consiliului Local Municipal Constanța nr. 123/07.04.2005.
 

Preşedinte al Consiliului Director era Radu Mazăre, primarul Constanţei de atunci al Constanței.
 
De altfel, potrivit datelor consemnate în anii anteriori la Registrul Naţional ONG, Fundaţia „Fantasio“ a avut ca asociaţi/fondatori Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Constanţa.

 
„Care este fapta ilicită pe care o atribuie fiecărui pârât“
 
La termenul din luna decembrie 2022, instanța pusese în vedere „reclamantului prin apărător să justifice calitatea procesuală activa faţă de pârâtul Constantinescu Nicușor dacă faptele ilicite pe care susţine că le-au săvârșit pârâții apreciază că le-au săvârșit in calitate de primar al Municipiului Constanța în ceea ce îl priveşte pe pârâtul  Mazăre Radu Ștefan, respectiv, în calitate de Președinte al Consiliului Județean în ceea ce îl  privește pe pârâtul Constantinescu Nicușor, sau în calitate de membrii ai Consiliului Director al Fundației“.
 
În continuare, instanța a mai pus atunci în vedere reclamantului să precizeze „în concret care este fapta ilicită pe care o atribuie fiecărui pârât, care a fost acțiunea/inacțiunea care a condus/a avut legătură directă de cauzalitate cu prejudiciul imputat în valoare de 50.000 lei și dacă cererea a fost formulată in contradictoriu cu pârâții in calitate de persoană care a avut o relație de muncă cu cei doi, sau dacă se raportează la o relație de muncă intre asociație şi membrii, in acest caz, să justifice calitatea procesuală activă, dar și calitatea procesuală pasivă, respectiv, de ce a ales să solicite atragerea răspunderii pentru fiecare pârât în parte“.
 
Acum, toate aceste aspecte vor fi avute în vedere de instanță la termenul din 9 mai 2023.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ se va rejudeca, în parte! Acțiunea lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, admisă!
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța a confirmat planul de reorganizare a activităţii Ideea Contrast SRL

27 May 2023 1059

Judecătoarele Crina Mihaela Popescu şi Claudia Bodean, de la Curtea de Apel, vizate de o cerere de recuzare în dosarul pentru prejudiciul din Dosarul Retrocedărilor (ÎNCHEIERE)

24 May 2023 2585

Pretenții de circa 4,5 milioane de dolari în Dosarul Retrocedărilor! Dosarul, repus pe rol

24 May 2023 839

Un an de la evenimentul care a îndoliat familia fostului primar, Radu Mazăre (FOTO+VIDEO)

13 May 2023 1168

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, dați în judecată de municipalitate, pentru Fundația Fantasio! Ce s-a întâmplat azi la proces

09 May 2023 3118

UPDATE - Dosarul a fost amânat Proces la Tribunal pe vila în care a stat Radu Mazăre. Dosarul, îndoliat

08 May 2023 5852

Curtea Supremă, anunț important pentru Primarul Municipiului Constanța! La mijloc sunt sume impresionante

20 Apr 2023 10207

Urmările Dosarului Retrocedărilor Municipalitatea Constanța, la judecată cu un protagonist de top al retrocedărilor din oraș!

11 Apr 2023 2151

Judecătorii au decis! Consiliul Local Constanța poate casa vaporașele de la intrările în oraș

08 Apr 2023 1201

Înalta Curte, o primă decizie definitivă privind prejudiciul din Dosarul Retrocedărilor! În favoarea cui a înclinat balanța justiției (MINUTA)

05 Apr 2023 5244

Curtea Supremă, așteptată să decidă dacă sunt prescrise sau nu pretențiile lui Chițac față de Mazăre. La mijloc sunt peste 4,71 de milioane de dolari

04 Apr 2023 1079

Municipiul Constanta cere, în continuare, 40 de milioane de euro de la inculpații din dosarul Polaris! Procesul, la Curtea de Apel

03 Apr 2023 3805

Contopire Tribunalul Ilfov, 9 ani de închisoare pentru Radu Mazăre!

23 Mar 2023 6618

Când se decide soarta vaporașelor lui Mazăre! Anunțul judecătorilor de la Tribunal

23 Mar 2023 1279

Proces pe vaporașele de la intrarea din Constanța! Judecătorii deschid azi dosarul

23 Mar 2023 2333