Municipiul Constanţa, pus la plată de ABADL. Care este motivul şi ce sumă a stabilit instanţa


Victorie în instanţă pentru Administraţia Naţională Apele Române - prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, în faţa Municipiului Constanţa prin Primar şi a Consiliului Local Constanţa. Ultimele două entităţi au fost obligate de către judecătorii constănţeni la plata unei sume totale de peste 125.000 de lei către ABADL, însumând debit şi dobândă legală. Hotărârea a fost pronunţată în primă instanţă de Judecătoria Constanţa şi poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Procesul dintre Administraţia Naţională Apele Române - prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, pe de o parte şi, respectiv, Municipiul Constanţa prin Primar şi Consiliul Local al Municipiului Constanţa, de cealaltă parte, ultimii în calitate de pârâţi, a debutat în instanţă în anul 2018. Mai precis, litigiul a fost înregistrat pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa la data de 13.11.2018, sub numărul 31036/212/2018.
 
Înregistrat aproape de finele anului, procesul a primit primul termen de judecată abia în luna martie a anului următor, respectiv 15 martie 2019. De la momentul respectiv, instanţa a început să administreze probele solicitate şi încuviinţate în cauză. Astfel, mai întâi a fost luat interogatoriul pârâţilor, iar ulterior, s-a trecut la efectuarea expertizei. În cele din urmă, la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, instanţa a rămas în pronunţare, hotărârea fiind amânată pentru data de 14 februarie.
 

Minuta instanţei

 
La momentul respectiv, magistraţii Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa le-au dat dreptate reprezentanţilor ABADL. „Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtului Municipiului Constanţa prin Primar. Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtului Consiliul Local al Municipiului Constanţa“, se arată în minuta hotărârii.
 
Mai departe, instanţa „admite în parte cererea formulată de reclamanta Administraţia Naţională Apele Române - Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Constanţa prin Primar şi Consiliul Local al Municipiului Constanţa. Obligă pârâţii la plata către reclamantă a sumei de 119.341,46 de lei reprezentând debit, precum şi la plata dobânzii legale în cuantum de 6.009,14 lei“, conform sursei citate.
 
Nu în ultimul rând, completul „respinge ca neîntemeiată cererea pârâţilor de acordare a cheltuielilor de judecată“. Surse avizate susţin că banii datoraţi ar fi pentru „servicii de gospodărire a apelor“ realizate de ABADL în cazul suprafeţelor de apă deţinute de Primăria Constanţa, dar întreţinerea cărora municipalitatea nu deţine logistica necesară, astfel responsabilitatea revenind, contra cost, ABADL.
 
Aşa cum am menţionat anterior, hotărârea nu este definitivă, ci poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicarea sa părţilor. Cererea de apel se depune la Judecătoria Constanţa, urmând ca, în această situaţie, procesul să continue la instanţa de apel.
 
Citeşte şi:


 
ANAR versus Municipiul Constanţa prin Primar:
Dosare identice, decizii diferite. Practică neunitară în procesele pentru plaje

 

Administraţia Naţională Apele Române susţine nelegalitatea tuturor hotărârilor Consiliului Local Constanţa prin care i-au fost luate plajele

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Camelia Dumitrache, șef serviciu în Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, avere și interese (DOCUMENTE)

20 Mar 2024 616

Administrația Națională “Apele Române” organizează licitație publică pentru închirierea unei suprafețe de 8.902,00 mp

19 Mar 2024 391

Declarații avere Constanța Averea și interesele lui Victor Cherciu, șef formație la ABADL SGA Tulcea (DOCUMENTE)

12 Mar 2024 565

Declarații de avere Constanța Maria Otilia Macovei, director tehnic la ABADL, averea și interesele. Soțul, asociat și administrator la Cantarprod SRL

11 Mar 2024 637

Curtea de Apel Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul pentru terenul de la Cazino Sud

11 Mar 2024 576

Anunț de participare la licitația publică pentru închirierea unor bunuri proprietate publică a statului aflate în administrarea Administrația Națională “Apele Române”

28 Feb 2024 414

„Apele Române” organizează licitația pentru 48 de subsectoare de plajă de pe litoral. Mai mult de jumătate sunt din stațiunea Mamaia

03 Feb 2024 1001

Primăria Corbu intenționează să solicite de la AN Apele Romane - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Aviz de Gospodărire a Apelor pentru „Reabilitare DC38 Corbu – Vadu și strada Școlii (sat Vadu) comuna Corbu

31 Jan 2024 866

Ploscaru Nicoleta intenționează să solicite de la A.N. Apele Romane - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Aviz de Gospodărire a Apelor pentru „Consolidare și protecție mal”

31 Jan 2024 358

Primăria Ovidiu intenționează să solicite de la A.N. Apele Romane - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Aviz de Gospodărire a Apelor pentru „Consolidare și protecție mal”

31 Jan 2024 372

ABADL închiriază terenuri situate în albia minoră a Fluviului Dunărea. Când are loc ședința de deschidere a ofertelor

27 Jan 2024 869

Ploscaru Nicoleta intenționează să solicite de la A.N. Apele Romane - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Aviz de Gospodărire a Apelor pentru „Consolidare și protecție mal”

24 Jan 2024 521

Primăria Ovidiu intenționează să solicite de la A.N. Apele Romane - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Aviz de Gospodărire a Apelor pentru „Consolidare și protecție mal”

24 Jan 2024 487

Primăria Corbu intenționează să solicite de la AN Apele Romane - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Aviz de Gospodărire a Apelor pentru „Reabilitare Dc38 Corbu – Vadu și strada Școlii (sat Vadu) comuna Corbu

24 Jan 2024 561

Administrația Națională „Apele Române“ - A.B.A. Dobrogea-Litoral organizează licitație publică

23 Jan 2024 564