Municipiul Constanța, obligat să soluționeze o notificare de acum 21 de ani! Conac cu două etaje și mansardă cu 13 camere, vizat de retrocedare

  • În speță, este vorba despre o notificare formulată în luna august 2001, pentru retrocedarea unor imobile situate în cartierul Faleză Nord, bunurile fiind preluate abuziv de comuniști în urmă cu peste 70 de ani.
  • Printre bunurile vizate de retrocedare se numără un teren și un conac cu subsol, două etaje și mansardă cu 13 camere, dar și o a doua construcție, constând într-un imobil cu șase camere.
  • Oamenii au cerut retrocedarea bunurilor încă din 2001, neprimind niciun răspuns până la momentul deschiderii acțiunii în instanță.
  • Se arată în minuta Hotărârii 1921/2022 pronunțate de Tribunal că instanța „admite acţiunea. Obligă pârâtul Municipiul Constanța prin Primar să procedeze la soluţionarea notificării nr. (...)/10.08.2001 formulată în temeiul Legii nr. 10/2001 pentru imobilul situat în municipiul Constanţa, (...)“.
  • Decizia a fost luată de completul Fond civil 2 al Secției I Civile, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Cristina Ramona Duță.
  • Decizia Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel.
 
Se spune că viața bate filmul, dar exemple concrete ale acestei experesii par să se regăsească tot mai mult în justiția dobrogeană, unde judecătorii sunt adesea siliți să descurce ițe birocrației locale și să facă lumină în situații vechi de zeci de ani.
 
Un exemplu în acest sens este procesul în care judecătorii Secției I Civile a Tribunalului Constanța au obligat recent Municipiul Constanța prin Primar să soluționeze o notificare pe Legea 10 formulată în urmă cu mai bine de 20 de ani, în curând – 21!
 
Iar cazul nu se încheie aici, pentru că municipalitatea poate declara apel împotriva hotărârii Tribunalului, situație în care dosarul va fi trimis Curții de Apel Constanța, iar procesul va continua la instanța superioară.
 
În speță, este vorba despre o notificare formulată în luna august 2001, pentru retrocedarea unor imobile situate în cartierul Faleză Nord, bunurile fiind preluate abuziv de comuniști în urmă cu peste 70 de ani.
 
Printre bunurile vizate de retrocedare se numără un teren și un conac cu subsol, două etaje și mansardă cu 13 camere, dar și o a doua construcție, constând într-un imobil cu șase camere.
 
Se arată în minuta Hotărârii 1921/2022 pronunțate de Tribunal că instanța „admite acţiunea. Obligă pârâtul Municipiul Constanța prin Primar să procedeze la soluţionarea notificării nr. (...)/10.08.2001 formulată în temeiul Legii nr. 10/2001 pentru imobilul situat în municipiul Constanţa, (...)“.
 
Decizia a fost luată de completul Fond civil 2 al Secției I Civile, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Cristina Ramona Duță.
 
Ce s-a cerut în proces
 
Se arată în hotărârea citată pe Portalul Național al Jurisprudenței că prin cererea de chemare în judecată, reclamantul „a solicitat instanţei să pronunţe o hotărâre prin care să oblige pârâtul la soluţionarea notificării nr.(...)/10.08.2001, pentru imobilul situat în Constanta, (...), compus din teren și construcție, două corpuri, un corp format din subsol, două etaje și mansardă cu 13 camere și un corp format din șase camere amplasate pe teren, cu obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată“.
 
În motivarea acțiunii, omul a arătat că mama sa a formulat notificarea în baza Legii 10/2021 pentru imobilul respectiv, bunurile fiind dobândite de aceasta.
 
Mai exact, imobilul fusese cumpărat în 1942 de către mama sa însă, opt ani mai târziu, imobilul a fost expropriat în baza Decretului de naționalizare nr. 92/1950 și preluat de statul român, în timpul regimului comunist.
 
Ulterior, în august 2001, în baza Legii 10/2001, femeia a notificat Primăria Constanța cu privire la imobil, solicitând restituirea în natură a acestuia ori acordarea de măsuri reparatorii.
 
În acțiune, reclamantul a arătat că „deși a depus toate actele necesare care i-au fost cerute pentru a se soluționa notificarea, dosarul fiind complet, acesta nu a fost soluționat până în prezent (nr., februarie 2022, momentul deschiderii acțiunii în instanță)“.
 
Totodată, omul a mai spus că „starea de pasivitate a pârâtului echivalează cu un refuz nejustificat de soluționare a notificării“.
 
În replică, avocații municipalității au cerut respingerea acțiunii.
 
Ce a stabilit instanța
 
După analizarea tuturor actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii au ajuns la concluzia că acțiunea trebuie admisă.
 
În motivarea acestei decizii, judecătorii au arătat, printre altele, că „în cauză, notificarea înregistrată sub nr. (..)/10.08.2001  nu a primit o soluţionare nici până în prezent, astfel cum rezultă din adresa nr. 108849/24.05.2022 a Primăriei Municipiului Constanţa“.
 
Judecătorii au mai spus că „prin sentinţa civilă nr. ###/05 martie 2021 pronunţată de Tribunalul Constanţa, reclamantul a fost decăzut din dreptul de a formula acţiunea pe temeiurile art. 35 alin.2 şi 3 din Legea 165/2013, iar hotărârea civilă a rămas definitivă prin neapelare, astfel încât la această dată la îndemâna acestuia nu se mai regăseşte şi acţiunea menţionată“.
 
„Cu toate acestea,“, a spus instanța, „reclamantul nu pierde dreptul de a pretinde îndeplinirea obligaţiei de către pârâtă, prin constrângerea acestuia prin intermediul unei obligații de a face. În considerarea argumentelor de fapt şi de drept expuse, acţiunea reclamantului va fi admisă“.
 
Așa cum am menționat anterior, deși cererea de restituire a bunurilor preluate abuziv de comuniști datează de acum 21 de ani, aflându-se din 2001 la Primăria Constanța și deși Tribunalul a obligat acum municipalitatea să soluționeze notificarea, procesul poate merge mai departe, dacă avocații primăriei vor declara apel.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – rejust.ro Hotărârea 1921/2022
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Retrocedare impresionantă în Constanța Veche, aproape de Plaja Modern! Comisia de Compensări, obligată să soluționeze cu prioritate dosarul!
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Urmașii unui fost ministru al Industriilor din perioada interbelică, procese la Constanța pentru moștenirea răpită de regimul comunist

06 Oct 2022 600

Municipiul Tulcea amenajează parcare pe strada Isaccei! Printre asociații uneia dintre firmele câștigătoare, un inculpat din Dosarul Retrocedărilor din Constanța (DOCUMENT)

04 Oct 2022 1179

Surse DNA Constanța a retras dispoziția de trimitere în judecată a lui Radu Mazăre, în dosarul terenurilor vândute „la prețuri diminuate“

22 Sep 2022 930

Terenul pentru care a fost amendat fostul primar Făgădău, în atenția judecătorilor Curții de Apel Constanța

09 Sep 2022 662

S-a terminat vacanța judecătorească! Înalta Curte reia procesul privind retrocedarea celor 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu – Constanța

06 Sep 2022 684

Mișcare-surpriză în dosarul în care primarul Chițac a cerut peste două milioane de dolari de la echipa Mazăre! Cine a contestat soluția

11 Aug 2022 1094

„Cuantum inexplicabil de mic“ pentru despăgubiri pe retrocedări din Constanța Veche! Ce a făcut Tribunalul

01 Aug 2022 1162

Legături cu o retrocedare de răsunet din Constanța! Omul de afaceri Horia Simu și fostul deputat UDMR Marko Attila Gabor, achitați definitiv

21 Jul 2022 939

Procurorul care a semnat rechizitoriul din Dosarul Retrocedărilor, amânat de CSM pentru noua structură SIIJ

20 Jul 2022 959

„Bombă“ în instanță, pentru cartierul Faleză Nord! Terenul pentru care a fost amendat primarul Făgădău și pentru care s-a cerut amendarea și a lui Chițac, câștigat de Apele Române!

20 Jul 2022 2264

Sume impresionante Decizia care l-ar putea face pe Mazăre să plătească pentru Retrocedările din Constanța! Avem motivarea

19 Jul 2022 3643

Constanța retrocedată! Dosarul celor 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu – Constanța, amânat pentru septembrie

13 Jul 2022 891

Dosarul Retrocedărilor Sechestru DNA în Constanța Veche! Judecătorii au refuzat să ridice măsura. Cazul, ajuns la Tribunal

11 Jul 2022 5741

Tribunalul București, undă verde pentru începerea judecății într-un dosar DNA. Este vizat un teren din Constanța

11 Jun 2022 799

Zgârie-nori și parcare cu 500 de locuri, la Poarta 2, în Constanța. Cine și când ia decizia viitoarei construcții

08 Jun 2022 3029