Navigator din Constanța, dispărut la plecarea din China spre Australia. Armatorul, obligat să achite daune familiei




Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
 
  • Decizia Tribunalului, de a obliga armatorul la plata a peste 35.000 de euro, la cursul actual, către familia marinarului a fost atacată în apel de către avocații armatorului, iar dosarul a ajuns recent pe rolul Curții de Apel Constanța.
  • Prima instanță, în completul Fond civil 12 al Secției I Civile, prezidat de magistratul Adrian Neagu, a obligat armatorul la plata către soția navigatorului a sumei de 100.000 de lei, reprezentând daune compensatorii, dar și la plata către soția și fiica bărbatului dispărut a câte 40.000 de lei, cu titlu de daune morale.
  • „Sursa prejudiciului este pasivitatea culpabilă a operatorului navei și neglijarea cu consecințe grave a dispozițiilor propriilor regulamente, care disciplinează activitatea la bordul navei, ce a avut drept consecință tergiversarea nejustificată a operațiunilor de căutare pe mare“, au spus judecătorii Tribunalului Constanța.
 
Tribunalul Constanța a dictat despăgubiri totale, inclusiv daune morale, în sumă de 180.000 de lei pentru familia unui navigator din Constanța, care a dispărut în vara anului 2015 de la bordul navei pe care se îmbarcase Ofițer mecanic I, în timp ce vasul era în marș între China și Australia!
 
Decizia Tribunalului, de a obliga armatorul la plata a peste 35.000 de euro, la cursul actual, către familia marinarului a fost atacată în apel de către avocații armatorului, iar dosarul a ajuns recent pe rolul Curții de Apel Constanța.
 
În minuta Hotărârii nr. 3698/2021 a Tribunalului Constanța, pronunțată de completul Fond civil 12 al Secției I Civile a instanței, prezidat de magistratul Adrian Neagu, se arată că instanța admite în parte acțiunea formulată de către soția și fiica navigatorului în contradictoriu cu reprezentanții companiei armatorului vasului pe care se afla constănțeanul.
 
Astfel, instanța a obligat armatorul la plata către soția navigatorului a sumei de 100.000 de lei, reprezentând daune compensatorii, dar și la plata către soția și fiica bărbatului dispărut a câte 40.000 de lei, cu titlu de daune morale.
 
Nu în ultimul rând, armatorul a mai fost obligat și la plata cheltuielilor de judecată către familia navigatorului, în sumă de 1.976,8 lei.
 
Ce a spus instanța

 
Se arată în Hotărârea nr. 3698/2021 a Tribunalului Constanța, document citat pe Jurindex, că navigatorul, îmbarcat Ofițer mecanic I pe vasul ce pleca dinspre China către Australia, a dispărut de la bordul navei la începutul lunii august 2018.
 

În motivarea deciziei prin care au fost acordate daunele familiei, Tribunalul Constanța a arătat că „în aprecierea instanței, trebuie reținute următoarele criterii complementare pe baza cărora urmează a se stabili o compensație pentru pierderea suferită de reclamante: starea de incertitudine cauzată de lipsa unor informații clare din partea angajatorului cu privire la operațiunile de căutare desfășurate, absența oricărei compensații financiare din partea operatorului navei, reținerea unor obiecte personale aparținând d-lui (...), aspect necontestat de către pârâte, demersurile efectuate ȋn fața diverselor instituții - poliție, parchet, M.A.E, misiuni diplomatice/oficii consulare din România și R.P. Chineză, pentru a se lămuri circumstanțele dispariției victimei, imposibilitatea repatrierii corpului victimei, pentru a se realiza toate ritualurile creștinești“.
 
„Ȋn egală măsură“, au mai spus judecătorii, „neȋndeplinirea obligațiilor asumate de angajator ȋn privința asigurării securității ȋn muncă, de prevenire a oricăror accidente la bordul navei, reprezintă și sursa unui prejudiciu material, care nu se poate limita la contravaloarea sumelor avansate de familia victimei pentru obținerea de informații din partea diverselor organisme și instituții, pentru că sursa prejudiciului este pasivitatea culpabilă a operatorului navei și neglijarea cu consecințe grave a dispozițiilor propriilor regulamente, care disciplinează activitatea la bordul navei, ce a avut drept consecință tergiversarea nejustificată a operațiunilor de căutare pe mare“.
 
„Ținând seama și de importanța valorii lezate - dreptul la viață, instanța admite în parte acțiunea formulată de reclamante în contradictoriu cu pârâta (...) și obligă această pârâtă la repararea prejudiciilor cauzate, astfel: către reclamanta (...) la plata sumei de 100.000 lei, reprezentând daune compensatorii, iar către fiecare reclamantă la plata sumei de 40.000 lei cu titlu de daune morale“, au conchis magistrații Tribunalului Constanța.
 
Așa cum am afirmat anterior, decizia de a acorda despăgubirile familiei navigatorului dispărut a fost atacată în apel de către reprezentanții firmei.
 
Acum, cazul a ajuns pe rolul Curții de Apel Constanța, instanță ce va stabili data primei înfățișări în cauză.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise, respectiv Portalul Instanțelor de Judecată, Jurindex.
 
Citește și
Viață de navigator!
La Constanța, o fiică a cerut declararea morții tatălui său, dispărut de 40 de ani. Îl credea căzut peste bord. La proces a aflat că dezertase

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un restaurant din Vama Veche a pierdut la Tribunalul Constanța procesul cu primarul și consiliul local din Limanu

28 Mar 2024 490

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 481

Patru persoane arestate de Tribunalul Constanța, la cererea procurorilor DIICOT! (MINUTĂ)

28 Mar 2024 872

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 629

„Voi candida și voi și câștiga Primăria Năvodari!“ Tribunalul Constanța a respins cererea lui Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, privind reabilitarea (MINUTĂ)

27 Mar 2024 4242

Tribunalul Constanța - Avizul pentru restricțiile din Peninsulă, emis după adoptarea Regulamentului pentru Zona Peninsulară! De ce râmân stâlpișorii în picioare (MOTIVARE)

27 Mar 2024 631

Arestare de ultim moment la Tribunalul Constanța!

27 Mar 2024 733

Medicul „vedetelor“ Hussein Shamieh a ajuns la Tribunalul Constanța! Cere revocarea controlului judiciar (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 588

Corpul de Control al Ministerului Justiției a finalizat verificările la Penitenciarul Constanța – Poarta Albă, în cazul Vlad Matei Pascu. Ce s-a stabilit

26 Mar 2024 654

Justiție Constanța Florentina Țigmeanu, fostul director de la Școala „Gheorghe Țițeica” Constanța, va primi daune morale de 4.000 de euro!

26 Mar 2024 787

Decizie definitivă Cambela Prod SRL pierde procesul cu Primăria Constanța. Trebuie să desființeze lucrările efectuate la un imobil

25 Mar 2024 4099

Decizia nu este definitivă Prefectul județului pierde procesul cu CLM Constanța. Este vizat proiectul „Stop depresia"!

25 Mar 2024 408

Clubul de Volei Municipal Tomis Constanţa, în faliment! Dosarul, amânat la tribunalul Constanța

25 Mar 2024 405

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 715

Tribunalul Constanța anulează mai multe dispoziții emise de Primarul comunei Corbu, la cererea prefectului

24 Mar 2024 560