Nicuşor Bătărigă, fost luptător al Serviciului de Acţiuni Speciale, şi Nicoleta Ploscaru, condamnaţi

Nicoleta Ploscaru şi Nicuşor Bătărigă, fost agent de poliţie în cadrul Secţiei 2 Poliţie Constanţa, fost luptător în cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale Constanţa, au fost condamnaţi.

Ieri, Nicoleta Ploscaru a primit doi ani de închisoare pentru instigare la furt calificat şi la alte şase luni de închisoare pentru instigare la mărturie mincinoasă.

Instanţa a contopit pedepsele aplicate prin prezenta sentinţă, în pedeapsa cea mai grea de doi ani de închisoare, la care adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită (şase luni închisoare), de două luni de închisoare, pedeapsa rezultantă fiind de doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de trei ani.

Pe durata termenului de supraveghere, Nicoleta Ploscaru a fost obligată să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanţa, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

„În baza art. 93 alin. (2) lit. b) C. pen. impune condamnatei să execute următoarea obligaţie: să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul R.A Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanta sau în cadrul Direcţiei de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Constanţa, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare“, potrivit minutei judecătoreşti.

Bătărigă a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de trei ani, pentru complicitate la furt calificat  
 
Bătărigă a fost obligat ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanţa, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
 
„În baza art. 93 alin. (2) lit. b) C. pen. impune condamnatului să execute următoarea obligaţie: să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul R.A Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanta sau în cadrul Direcţiei de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Constanţa, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. În temeiul art. 404 alin. 2 C. proc. pen. raportat la art. 91 alin“, potrivit minutei judecătoreşti.

Mai departe, judecată tot în acest dosar, Ioanei Andreea Boboc i-a fost aplicată pedeapsa de zece luni de închisoare, pentru mărturie mincinoasă în formă continuată, cu amânarea aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de doi ani.
 
Mai departe, în sarcina lui Vasilică Guraliuc s-a stabilit pedeapsa de zece luni de închisoare pentru mărturie mincinoasă în formă continuată, cu amânarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de doi ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

 
Vasilica Şohan a luat zece luni de închisoare pentru mărturie mincinoasă în formă continuată, cu amânarea aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit de doi ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
 
Instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă SC ARIES PRESS OFFICE SRL şi obligă în solidar pe inculpaţii Nicoleta Ploscaru şi Nicuşor Bătărigă la plata sumei de 10.600 lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul material.
 
Decizia Judecătoriei Constanţa nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.  

Amintim că Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a precizat, la data 27 octombrie 2015, a dispus trimiterea în judecată a inculpatului „Bătărigă Nicuşor, agent de poliţie în cadrul Secţiei 2 de Poliţie Constanţa, cercetat sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt calificat, a inculpatei Nicoleta Ploscaru, cercetată sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi complicitate la mărturie mincinoasă, şi a inculpatelor Andreea Boboc, Vasilica Guraliuc şi Vasilica Şohan, cercetate în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă“.
 
„Din probele administrate în cauză s-au reţinut următoarele: la data 27.04.2015, inculpata Nicoleta Ploscaru, persoană cu putere de decizie în cadrul societăţii care administra Piaţa Balada din municipiul Constanţa, a dat dispoziţie numitelor Guraliuc Vasilica şi Şohan Vasilica, angajate ale societăţii comerciale menţionate mai sus, să evacueze marfa din standul nr.17 din Piaţa Balada, în care îşi desfăşura activitatea persoana vătămată M.M., aparent în contul chiriei restante, deşi inculpata Ploscaru Nicoleta nu avea acordul persoanei vătămate, iar ridicarea mărfurilor şi evacuarea acestora s-a realizat fără a fi respectate dispoziţiile legale în materie.
 
La aceeaşi dată, inculpatul Bătărigă Nicuşor, a mers la standul nr.17 din Piaţa Balada din municipiul Constanţa, însoţit de numitele Guraliuc Vasilica şi Şohan Vasilica, şi aici, folosindu-se de un levier, a forţat uşa de acces în stand, de unde Guralicu Vasilica şi Şohan Vasilica au evacuat marfa constând în bunuri nealimentare în valoarea de aproximativ 20.000 de lei.
 
Ulterior, pe parcursul urmăririi penale, cu ocazia audierii, succesiv, în calitate de martore, inculpatele Boboc Andreea, Guralicu Vasilica şi Şohan Vasilica, au dat declaraţii neadevărate cu privire la aspecte esenţiale – situarea inculpatului la locul săvârşirii faptei, prezenţa altor persoane la locul săvârşirii faptei, perioada privind săvârşirea faptei, existenţa acordului persoanei vătămate privind ridicarea şi evacuarea mărfurilor din stand – în scopul îngreunării urmăririi penale şi a exonerării persoanelor responsabile de răspundere penală.
La data de 21.08.2015, inculpata Ploscaru Nicoleta a susţinut-o şi încurajat-o pe inculpata Boboc Andreea să dea, în calitate de martoră, declaraţii neadevărate în faţa organelor judiciare cu privire al faptele pentru care Ploscaru Nicoleta era acuzată.
 
În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, conform comunicatului.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 26 iulie 2017

26 Jul 2017 1556

Termen nou în procesul în care este implicat agentul de poliţie Nicuşor Bătărigă

20 Oct 2016 1981

Nr. unic (nr. format vechi) 4811/212/2016

09 Mar 2016 1202

Nicuşor Bătărigă, de la Poliţia Constanţa, şi Nicoleta Ploscaru, şefa Asociaţiei „Comunitatea Macedoneană din România”, trimişi în judecată

07 Dec 2015 3283