Notar public din Constanța, trimis în judecată! (rechizitoriu)

  • Potrivit rechizitoriului, inculpata, prin apărător, a formulat și depus o cerere de încheiere  a unui acord de recunoaștere a vinovăției, însă solicitarea a fost respinsă de procurorii Parchetului Curții de Apel Constanța.
 
  • Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au dispus trimiterea în judecată a Luanei Băniță, notar public în cadrul Camerei Notarilor Publici din Constanța, pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.
 
Dosarul se află pe rolul Curții de Apel Constanța (termen 08 septembrie 2021).
 
Facem precizarea încă de la început că am încercat să obținem un punct de vedere cu privire la acest dosar de la Luana Băniță, folosind numerele de telefon puse la dispoziție de site-ul https://notariatpublic.com/notari-constanta/banita-luana-banita-constantin, însă, până la publicarea materialului, eforturile noastre au fost în zadar. În cazul în care Luana Băniță ne va transmite un punct de vedere, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.
 
În rechizitoriul întocmit (document transmis la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanța), procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa arată, printre altele, că „la data de 18 ianuarie 2020, ora 20.30, polițiștii rutieri, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, s-au deplsat dinspre strada Izvor către strada Dezrobirii, și ajungând în intersecția străzii Soveja cu Baba Novac, au constatat producerea unui accident rutier soldat cu avarierea a două autoturisme, respectiv auto marca Seat Ibiza și auto marca VW Passat“.
 
„În urma identificării conducătorilor celor două auto a rezulat că inculpata B.L. a condus auto marca Seat, iar martorul M.A.C. a condus auto marca VW Passat. Ambii conducători auto au prezentat lucrătorilor de poliție documentele de identitate și cele ale autoturismelor, rezultând că aceștia sunt deținători au permiselor de conducere valabile la momentul depistării“, se mai arată în actul de sesizare a instanței.
 
Pe scurt, conform rechizitorului, cercetările efectuate au stabilit că inculpata nu ar fi respectat semnificația indicatorului „Oprire“ și ar fi pătruns în intersecție, în împrejurările în care semaforul se afla în funcține pe culoarea galben intermitent.
 
„Autoturismul condus de inculpată a intrat în coliziune cu autoturismul VW (...) ce se depalsa pe drum cu prioritate. Întrucât din discuțiile purtate cu inculpata B.L., lucrătorii de poliție au constatat că susnumita emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acesteia cu aparatul etilotest Drager, constatându-se la ora 02.37 valoaea de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat, conform testului nr. 00480. De asemenea, a fost testat cu aparatul etilotest și conducătorul autoturismului marca VW Passat (...), rezultatul fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, conform testului nr. 00481, recoltat la ora 02.47“, potrivit rechizitoriului.
 
„Inculpata a precizat în cursul declarațiilor consemnate că a consumat vin de casă, respectiv două pahare de aproximativ 250-300 ml, în intervalul 20.30 – 01.00. În apărare, inculpata susține că s-a simțit aptă de a conduce în noaptea de 18.01.2020 și întrucât pe bancheta autoturismului se afla covorul mamei sale a intenționat să îl transporte la domiciliu, urmând să se deplaseze cu autoturismul pe străduțe pentu a evita traficul. Inculpata recunoaște și regretă fapta penală ce i se reține în sarcină, respectiv comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice“, se mai arată în cercetarea procurorilor.

 
Tot potrivit rechizitoriului, inculpata, prin apărător, a formulat și depus o cerere de încheiere  a unui acord de recunoaștere a vinovăției, însă solicitarea a fost respinsă.
 

Astfel, procurorii au dispus trimiterea în judecată.
 
Pe data de 10 februarie 2021, Curtea de Apel Constanța a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul întocmit de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa sub nr.9/P/2020, privind pe inculpata Băniță Luana, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul penal nr.9/P/2020 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Totodată, instanța a dispus începerea judecăţii în cauza penală privind pe inculpata Băniță Luana, sub aspectul infracţiunii prevăzute de art.336 alin.1 Cod penal.
 
Decizia Curții de Apel Constanța a fost menținută și de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, prin decizia din 18 martie 2021.
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
 
Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului președinte al României, contestă pedeapsa de cinci ani de închisoare

Condamnat definitiv
Notarul public Horia Botezatu a dat în judecată Ministerul Justiției. Ce au decis judecătorii


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Birou Notar Public Mangalia Charcovschi Marius Petrișor, Charcovschi Anca Alina, Spînu Florica Elena

23 Jun 2023 1325

Birou Notar Public NăvodariSăcăleanu Mariea, Alexandru Săcăleanu

23 Jun 2023 1123

Birou Notar Public Constanța Niculescu Olga, Niculescu Bogdan Alexandru

23 Jun 2023 1183

Birou Notar Public Constanța Mihăescu Monica, Mihăescu Mariana

23 Jun 2023 831

Birou Notar Public ConstanțaTuscali Mariana, Pitu Dan

23 Jun 2023 1000

Birou Notar Public Constanța Manțu Laura

23 Jun 2023 921

Birou Notar Public Constanța Băniță Constantin, Băniță Luana

23 Jun 2023 834

Birou Notar Public Constanța Badea Victoria, Badea Roxana, Daniela

23 Jun 2023 823

Birou Notar Public ConstanțaAnastase Eugen George, Anastase Agnes Alina

23 Jun 2023 1140

Birou Notar Public MedgidiaVasiliev Mircea Andrei, Vasiliev Elena Diamanta, Vasiliev Daniel Ștefan

23 Jun 2023 888

Birou Notar Public OvidiuIoniță Mihai, Cristina Ioniță

23 Jun 2023 740

Birou Notar Public Ovidiu Gheorghe Doina

23 Jun 2023 746

Birou Notar Public Crucea Stanca Ionela Antoaneta

23 Jun 2023 1116

Birou Notar Public ConstanțaTatu Elena, Dumitra Cristian Gabriel

23 Jun 2023 733

Birou Notar Public ConstanțaȘtefan Elena Laura

23 Jun 2023 733