O avocată a sustras un dosar de la Arhiva Civilă a Judecătoriei Constanța. Decizie finală

 
  • În actul de sesizare a instanței, procurorii susțin că, aproape de finele anului 2016, inculpata (Maria P., în vârstă de 80 de ani) a sustras din incinta Arhivei Civile a Judecătoriei Constanța un dosar civil al acestei instanțe, în care deținuse calitatea de parte, profitând de faptul că acest dosar i se înmânase spre studiu.
 
Verdict final în cazul avocatei din Baroul Constanța acuzată că a sustras un dosar din incinta Arhivei Civile a Judecătoriei Constanța, faptă pentru care a fost condamnată inițial la opt luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de sustragere sau distrugere de înscrisuri.
 
Înalta Curte de Casație și Justiție a României a renunţat la aplicarea pedepsei faţă de inculpată, căreia i-a fost aplicat un avertisment.
 
Decizia Curții Supreme este definitivă.
 
Amintim că, în primă instanță, avocata a fost condamnată de Curtea de Apel Constanța la opt luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de sustragere sau distrugere de înscrisuri.
 
În actul de sesizare a instanței, procurorii susțin că, aproape de finele anului 2016, inculpata (Maria P., în vârstă de 80 de ani) a sustras din incinta Arhivei Civile a Judecătoriei Constanța un dosar civil al acestei instanțe, în care deținuse calitatea de parte, profitând de faptul că acest dosar i se înmânase spre studiu.
 
În decembrie 2019, Curtea de Apel Constanța a stabilit în sarcina avocatei opt luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de sustragere sau distrugere de înscrisuri. Magistrații au amânat aplicarea pedepsei de opt luni închisoare pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
 
Instanța a mai dispus ca pe durata termenului de supraveghere inculpata să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune Constanța, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
 
Curtea i-a atras atenția inculpatei asupra dispozițiilor art. 88 Cod penal privind revocarea amânării aplicării pedepsei, în cazul nerespectării măsurilor de supraveghere impuse sau a săvârșirii de noi infracțiuni în cursul termenului de supraveghere.

 
Oficial de la Înalta Curte
 

Admite apelul declarat de inculpata sentinţei penale pronunţată de Curtea de Apel Constanţa – Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie, pe care o desfiinţează în ceea ce priveşte soluţia de amânare a aplicării pedepsei.
 
Rejudecând cauza în aceste limite, în baza art. 396 alin. 1 şi 3 Cod procedură penală, raportat la art. 80 Cod penal renunţă la aplicarea pedepsei faţă de inculpata ( ...), pentru săvârşirea infracţiunii de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, prevăzută de art. 259 alin. 1 Cod penal. În temeiul art. 404 alin.3 Cod procedură penală, raportat la art. 81 Cod penal aplică inculpatei sancţiunea avertismentului. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate, referitoare la cheltuielile judiciare şi la onorariul avocatului din oficiu. Cheltuielile judiciare din apel rămân în sarcina statului. Definitivă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Circ în trenul Constanța – București!
Un deținut de la Poarta Albă și-a tatuat grade de colonel pe umeri! Polițist mușcat. Dosarul, în apel

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța - Sistemul judiciar din România, prin ochii unui tânăr avocat stagiar

07 Apr 2024 1002

Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, așteptat azi la Curtea de Apel Constanța! Din motivarea deciziei de rejudecare – edilul nu a fost audiat în faza apelului

26 Mar 2024 3114

VIDEO Iată când se va pronunța Judecătoria Mangalia în dosarul Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției!

13 Feb 2024 871

Crimă într-un hotel din Mangalia Avocatul Cristian Ion – „Loredana regretă enorm!“ (VIDEO)

30 Oct 2023 1787

Cazul fostului avocat Vlad Alexandru Bodnariuk, din Baroul Constanța, amânat pentru luna august!

27 Jul 2023 1581

LIVE TEXT Proiectul național FAST (Fii Avocat în Școala Ta!), lansat la Constanța (GALERIE FOTO)

31 Oct 2022 1969

Oficial, de la IGPR Iată când va fi activ la Constanța Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică!

08 Oct 2022 1954

Premieră în școlile și liceele din județul Constanța! Avocatul Cătălin Filișan, decanul baroului, face precizări importante

21 Mar 2022 16375

S-a terminat procesul dintre Adela Stoian, de la Primăria Constanța, și Agenția Națională de Integritate. Când se va pronunța instanța

13 Dec 2021 2999

Avocatul Sorin Calaigii, la judecată cu Baroul Constanța!

09 Nov 2021 3533

Adela Stoian, de la Direcția Urbanism a Primăriei Constanța, la judecată cu ANI! Dosarul, la Curtea de Apel (document)

03 Nov 2021 1902

Ghiulfer Aisun Ismail, din Baroul Constanța, a asigurat masa pentru aproximativ 150 de copii din Siria și din Madagascar (video)

24 Aug 2021 7821

Momente importante azi în Baroul Constanța! Decanul Cătălin Filișan va decerna Premiul „Avocat Ion C. Theodorescu-Valahu“

22 Jun 2021 2791

ZIUA-n amiaza mare Avocatul Cătălin Filișan- „Am în spate o echipă de eroi”

18 Jun 2021 5107

Decanul Baroului Constanța, avocatul Cătălin Filișan - „Ne-a fost furată cea mai frumoasă floare din gradină!“

26 Apr 2021 4396