Justitie

O constănţeancă a fost pusă la plata mesei primite la cantina de ajutor social. Care este valoarea prejudiciului


Ajutată cu o masă caldă de autorităţile locale, dar pusă apoi la plată. Este vorba despre o constănţeancă ce s-a adresat justiţiei din oraş după ce i s-a adus la cunoştinţă, prin dispoziţie de primar, că, „a generat un prejudiciu în sumă de 1.901 lei, reprezentând contravaloarea acordării meselor la cantina de ajutor social“. În situaţia sa s-au aflat mai multe persoane, după cum vom detalia în articol.
O constănţeancă a dat în judecată Primarul Municipiului Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa, în dosarul cu numărul 7204/118/2017, aflat iniţial pe rolul Tribunalului Constanţa şi, ulterior, în atenţia Curţii de Apel, instanţă care abia în 2019 a luat o hotărâre definitivă.


Motivul care a stat la baza litigiului poate părea demn de teatrul absurdului: pe scurt, în anul 2013, femeia a beneficiat de sprijin din partea autorităţilor locale constănţene constând în mese primite la cantina socială, fără plata acestora. Ulterior, însă, spune reclamanta, în anul 2017, i s-a adus la cunoştinţă, prin dispoziţie de primar, că „a generat un prejudiciu în sumă de 1.901 lei, reprezentând contravaloarea acordării meselor la cantina de ajutor social (...) în anul 2013“.
 

Ce spune femeia


În aceste condiţii, femeia s-a adresat judecătorilor. Astfel, cazul a fost înregistrat pe rolul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Constanţa pe data de 18.10.2017, sub numărul 7204/118/2017. În cererea de chemare în judecată formulată de femeie, citată pe Portalul Jurisprudenţei Naţionale, se arată că reclamanta a solicitat anularea dispoziţiei primarului prin care i s-a adus la cunoştinţă prejudiciul reclamat de autorităţi.


Aceasta a argumentat că „dosarul pentru ajutorul social acordat a fost verificat şi aprobat de organele competente ale serviciului de asistenţă socială şi, de bună-credinţă, a acceptat aprobarea dosarului şi acordarea meselor la cantina socială fără plată“, potrivit Portalului Jurisprudenţei Naţionale. De asemenea, a spus femeia, în alte condiţii, nici nu ar fi acceptat să plătească mesele respective, întrucât trăieşte dintr-un venit modic din care trebuie să supravieţuiască, conform cererii de chemare în judecată.


În replică, reprezentanţii Primăriei au invocat excepţia inadmisibilităţii acţiunii, pe motiv că nu s-ar fi formulat plângere prealabilă şi, pe fond, au cerut respingerea cererii ca nefondată.
 

Poziţia Primăriei


Astfel, reprezentanţii autorităţilor locale au argumentat, potrivit documentelor citate pe Jurindex, că „dispoziţia primarului contestată de reclamantă a fost emisă ca urmare a faptului că s-a dispus acordarea mesei la cantina de ajutor social, motivul fiind acela că reclamantul era încadrat cu grad de handicap“.

Totuşi, aceştia au continuat arătând că din documentele obţinute de la instituţiile statului a reieşit că persoana în cauză ar fi avut venituri medii lunare mai mari decât cele care ar fi permis ajutorul social acordat la cantina socială fără plata contribuţiei personale.

„În conformitate cu prevederile art. 1 alin. 3 din HCL Constanţa nr. 46/2015, de la data emiterii hotărârii acordarea mesei la cantina socială se va face cu o contribuţie de 30% din venitul lunar net, fără a se depăşi costul meselor pentru care se achită contribuţia, de către persoanele care obţin venituri nete lunare/membru de familie cuprinse între 501 – 1.000 lei. Venitul obţinut de reclamant depăşeşte limita prevăzută de lege, arată pârâtul, iar prin dispoziţia nr. 1327/04 06 2015 s-a dispus sistarea acordării mesei la cantina socială pentru 212 persoane, printre care şi reclamantul“, se arată în documentele citate pe Portalul Jurisprudenţei.

Totodată, avocaţii Primăriei au amintit şi de raportul Curţii de Conturi, prin care s-a arătat că nu s-a urmărit şi încasat contribuţia de 30%. Urmare a acestui raport a fost emiterea deciziei de primar prin care se hotărăşte „stabilirea tuturor sumelor reprezentând masa primită de către persoanele care nu aveau dreptul, precum şi a sumelor reprezentând contribuţia de 30% şi recuperarea integrală a acestora în termenul legal de prescripţie“.
 

Ce a decis instanţa


După deliberări, instanţa a decis să respingă excepţia invocată de avocaţi legată de lipsa plângerii prealabile, pe motiv că aceasta nu era necesară, potrivit legislaţiei în vigoare.

Cât priveşte litigiul în sine, judecătorii i-au dat dreptate femeii. Astfel, legat de raportul Curţii de Conturi amintit de avocaţii Primăriei, judecătorii au argumentat că documentul priveşte „numai entitatea verificată“, iar decizia Curţii de Conturi „nu are nicio înrâurire asupra reclamantului, în principiu“.


„Ceea ce reţine Curtea de Conturi reprezintă un prejudiciu adus bugetului consolidat al statului prin acţiunile sau inacţiunile considerate neconforme în raport de normele legale ce impuneau gestionarea corespunzătoare a fondurilor publice, fără nicio legătură cu reclamantul căruia nu i se poate imputa prejudiciul respectiv în condiţiile în care nu se poate reţine că în mod intenţionat a urmărit producerea unui prejudiciu bugetului prin ascunderea unor informaţii, prezentarea acestora trunchiată ori prin declaraţii neconforme cu realitate“, se arată în decizia instanţei de judecată, citată pe www.rolii.ro,


Portalul Jurisprudenţei Naţionale.


„Instanţa, din probele administrate, nu reţine că reclamantului i s-a adus la cunoştinţă necesitatea actualizării documentelor depuse ori a necesităţii înştiinţării asupra evoluţiei veniturilor sale în funcţie de care ajutorul s-ar putea retrage sau acord în alte condiţii cum ar fi plata unei contribuţii procentuale sau a plăţii efective a mesei. Prin urmare, nu se poate reţine o culpă a reclamantului“, au argumentat judecătorii.


Pe cale de consecinţă, Tribunalul Constanţa a admis acţiunea reclamantei şi a dispus anularea dispoziţiei de primar prin care i se imputase prejudiciul de la cantina socială.

Hotărârea a fost atacată în recurs de reprezentanţii Primăriei Constanţa, însă recursul a fost respins de către judecătorii Curţii de Apel.
Citeşte şi:

Cantina socială de pe strada Petre Romulus - Constanţa, reabilitată şi modernizată (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Posturi vacante scoase la concurs de Primăria Municipiului Mangalia

26 Aug 2019 855

Direcţia de Asistenţă Socială Constanţa achiziţionează serviciul de pază (document)

25 Mar 2019 812

Revista presei locale

15 Mar 2019 619

Stocurile cantinei Universității „Ovidius“, refăcute de Crispan 2006 SRL (document)

17 Dec 2018 850

Decizie istorică în Justiţia din Constanţa! Hipermarket obligat să despăgubească trei clienţi. Ar fi fost infectaţi cu Salmonella

19 Jun 2018 1999

Mănăstirea Sf. Gherman din judeţul Constanţa solicită aviz de la Apele Române. Iată de ce

18 Jun 2018 1263

UPDATE Ion Gembăşanu, preşedintele AJCSPH, a intrat în greva foamei la sediul Primăriei Constanţa (galerie foto+video)

08 May 2018 1408

„Nu ştiu ce să mai fac!” Ion Gembăşanu, preşedintele AJCSPH, intră mâine în greva foamei în faţa Primăriei Constanţa!

07 May 2018 2058

Cantina socială de pe strada Petre Romulus - Constanţa, reabilitată şi modernizată (galerie foto)

20 Apr 2018 1017

Sărbători în spital Hipermarket din Constanţa, chemat la judecată de 16 constănţeni. Ce daune morale au fost solicitate

07 Mar 2018 4194

Reacţia oficială a Liceului „C.A. Rosetti“, legată de schimbarea administrării unor clădiri din propria curte

23 Feb 2018 1386

Paradoxala reacție a conducerii Colegiului „Rosetti“ legată de mutarea elevilor de la Marină. „Nu e normal să se rezolve situația unei unități școlare prin ciuntirea alteia“

23 Feb 2018 2943

Situație complicată în ceea ce privește mutarea Colegiului de Marină

22 Feb 2018 891

Mirosuri pestilenţiale, şobolani şi gândaci O femeie din Constanţa a dat în judecată Consiliul Local şi cere relocarea cantinei sociale din Piaţa Griviţei (galerie foto)

17 Jan 2018 5695

Adăpost ortodox pentru copii orfani și oameni ai străzii, distrus de un recidivist. A vrut să-i dea foc

31 Oct 2017 1114