O constănţeancă a fost pusă la plata mesei primite la cantina de ajutor social. Care este valoarea prejudiciului


Ajutată cu o masă caldă de autorităţile locale, dar pusă apoi la plată. Este vorba despre o constănţeancă ce s-a adresat justiţiei din oraş după ce i s-a adus la cunoştinţă, prin dispoziţie de primar, că, „a generat un prejudiciu în sumă de 1.901 lei, reprezentând contravaloarea acordării meselor la cantina de ajutor social“. În situaţia sa s-au aflat mai multe persoane, după cum vom detalia în articol.




O constănţeancă a dat în judecată Primarul Municipiului Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa, în dosarul cu numărul 7204/118/2017, aflat iniţial pe rolul Tribunalului Constanţa şi, ulterior, în atenţia Curţii de Apel, instanţă care abia în 2019 a luat o hotărâre definitivă.


Motivul care a stat la baza litigiului poate părea demn de teatrul absurdului: pe scurt, în anul 2013, femeia a beneficiat de sprijin din partea autorităţilor locale constănţene constând în mese primite la cantina socială, fără plata acestora. Ulterior, însă, spune reclamanta, în anul 2017, i s-a adus la cunoştinţă, prin dispoziţie de primar, că „a generat un prejudiciu în sumă de 1.901 lei, reprezentând contravaloarea acordării meselor la cantina de ajutor social (...) în anul 2013“.
 

Ce spune femeia


În aceste condiţii, femeia s-a adresat judecătorilor. Astfel, cazul a fost înregistrat pe rolul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Constanţa pe data de 18.10.2017, sub numărul 7204/118/2017. În cererea de chemare în judecată formulată de femeie, citată pe Portalul Jurisprudenţei Naţionale, se arată că reclamanta a solicitat anularea dispoziţiei primarului prin care i s-a adus la cunoştinţă prejudiciul reclamat de autorităţi.


Aceasta a argumentat că „dosarul pentru ajutorul social acordat a fost verificat şi aprobat de organele competente ale serviciului de asistenţă socială şi, de bună-credinţă, a acceptat aprobarea dosarului şi acordarea meselor la cantina socială fără plată“, potrivit Portalului Jurisprudenţei Naţionale. De asemenea, a spus femeia, în alte condiţii, nici nu ar fi acceptat să plătească mesele respective, întrucât trăieşte dintr-un venit modic din care trebuie să supravieţuiască, conform cererii de chemare în judecată.


În replică, reprezentanţii Primăriei au invocat excepţia inadmisibilităţii acţiunii, pe motiv că nu s-ar fi formulat plângere prealabilă şi, pe fond, au cerut respingerea cererii ca nefondată.
 

Poziţia Primăriei


Astfel, reprezentanţii autorităţilor locale au argumentat, potrivit documentelor citate pe Jurindex, că „dispoziţia primarului contestată de reclamantă a fost emisă ca urmare a faptului că s-a dispus acordarea mesei la cantina de ajutor social, motivul fiind acela că reclamantul era încadrat cu grad de handicap“.

Totuşi, aceştia au continuat arătând că din documentele obţinute de la instituţiile statului a reieşit că persoana în cauză ar fi avut venituri medii lunare mai mari decât cele care ar fi permis ajutorul social acordat la cantina socială fără plata contribuţiei personale.

„În conformitate cu prevederile art. 1 alin. 3 din HCL Constanţa nr. 46/2015, de la data emiterii hotărârii acordarea mesei la cantina socială se va face cu o contribuţie de 30% din venitul lunar net, fără a se depăşi costul meselor pentru care se achită contribuţia, de către persoanele care obţin venituri nete lunare/membru de familie cuprinse între 501 – 1.000 lei. Venitul obţinut de reclamant depăşeşte limita prevăzută de lege, arată pârâtul, iar prin dispoziţia nr. 1327/04 06 2015 s-a dispus sistarea acordării mesei la cantina socială pentru 212 persoane, printre care şi reclamantul“, se arată în documentele citate pe Portalul Jurisprudenţei.

Totodată, avocaţii Primăriei au amintit şi de raportul Curţii de Conturi, prin care s-a arătat că nu s-a urmărit şi încasat contribuţia de 30%. Urmare a acestui raport a fost emiterea deciziei de primar prin care se hotărăşte „stabilirea tuturor sumelor reprezentând masa primită de către persoanele care nu aveau dreptul, precum şi a sumelor reprezentând contribuţia de 30% şi recuperarea integrală a acestora în termenul legal de prescripţie“.
 

Ce a decis instanţa


După deliberări, instanţa a decis să respingă excepţia invocată de avocaţi legată de lipsa plângerii prealabile, pe motiv că aceasta nu era necesară, potrivit legislaţiei în vigoare.

Cât priveşte litigiul în sine, judecătorii i-au dat dreptate femeii. Astfel, legat de raportul Curţii de Conturi amintit de avocaţii Primăriei, judecătorii au argumentat că documentul priveşte „numai entitatea verificată“, iar decizia Curţii de Conturi „nu are nicio înrâurire asupra reclamantului, în principiu“.


„Ceea ce reţine Curtea de Conturi reprezintă un prejudiciu adus bugetului consolidat al statului prin acţiunile sau inacţiunile considerate neconforme în raport de normele legale ce impuneau gestionarea corespunzătoare a fondurilor publice, fără nicio legătură cu reclamantul căruia nu i se poate imputa prejudiciul respectiv în condiţiile în care nu se poate reţine că în mod intenţionat a urmărit producerea unui prejudiciu bugetului prin ascunderea unor informaţii, prezentarea acestora trunchiată ori prin declaraţii neconforme cu realitate“, se arată în decizia instanţei de judecată, citată pe www.rolii.ro,


Portalul Jurisprudenţei Naţionale.


„Instanţa, din probele administrate, nu reţine că reclamantului i s-a adus la cunoştinţă necesitatea actualizării documentelor depuse ori a necesităţii înştiinţării asupra evoluţiei veniturilor sale în funcţie de care ajutorul s-ar putea retrage sau acord în alte condiţii cum ar fi plata unei contribuţii procentuale sau a plăţii efective a mesei. Prin urmare, nu se poate reţine o culpă a reclamantului“, au argumentat judecătorii.


Pe cale de consecinţă, Tribunalul Constanţa a admis acţiunea reclamantei şi a dispus anularea dispoziţiei de primar prin care i se imputase prejudiciul de la cantina socială.

Hotărârea a fost atacată în recurs de reprezentanţii Primăriei Constanţa, însă recursul a fost respins de către judecătorii Curţii de Apel.




Citeşte şi:

Cantina socială de pe strada Petre Romulus - Constanţa, reabilitată şi modernizată (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pasticceria In Cantina SRL deschide un nou punct de lucru, în Constanța

13 Mar 2024 558

Licitații Constanța Universitatea „Ovidius“ cumpără produse alimentare pentru cantină (DOCUMENT)

26 Feb 2024 618

Ședință CLM Constanța Iată cine poate beneficia de serviciile Cantinei de ajutor social Constanța din municipiu în anul 2024

29 Jan 2024 667

Accident rutier cu două mașini implicate, în zona Victoria, Constanța (FOTO+VIDEO)

23 Jan 2024 2887

UPDATE Cantina unei școli a luat foc, în Iași. Pompierii intervin pentru stingerea incendiului

23 Jan 2024 6431

Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne a finalizat raportul în urma verificărilor desfășurate la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”

22 Dec 2023 597

Pachete de sărbători și pentru persoanele defavorizate din Constanța

20 Dec 2023 783

Constanța Investiții la Avicola Lumina. Se construiește o stație de ouă

02 Nov 2023 991

O firmă din Mogoșoaia va executa restul de lucrări pentru construirea centrului de zi de la Oltina, județul Constanța (DOCUMENT)

11 Mar 2023 1394

Ce firmă asigură servicii de cantină pentru Clubul Sportiv Municipal Constanța în acest an (DOCUMENT)

25 Feb 2023 1424

Incendiu la un service auto din Tulcea! Intervenție cu risc ridicat (GALERIE FOTO)

18 Feb 2023 1429

Ce vrăji a mai făcut directoarea Poptile de la DGAS?! Creșele, cantina socială și căminul de bătrâni din Constanța riscă să rămână fără alimente (DOCUMENTE)

05 Nov 2022 3793

Municipiul Mangalia a atribuit contractul „Furnizare diverse produse alimentare“. Câștigătoare, o firmă din Scornicești (DOCUMENT)

08 Aug 2022 1127

SC ROMTEXTIL SA angajează bucătar

07 Jul 2022 768

SC ROMTEXTIL SA angajează bucătar

06 Jul 2022 746