Justitie

O femeie a cerut anularea unei amenzi primite pentru că îşi plimba câinele fără botniţă în parcul de la Casa de Cultură

Prin plângerea contravenţională înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa la data de 10.08.2018,  petenta M. A. a solicitat în contradictoriu cu intimatul  Primăria Municipiului Constanţa - Direcţia Poliţia Locală anularea procesului-verbal. În subsidiar, a solicitat înlocuirea amenzii cu sancţiunea avertismentului.
 
În motivarea plângerii, petenta a arătat că a fost sancţionată în calitate de proprietar al câinelui din rasa Rotweiller pentru ca l-a plimbat fără botniţă în parcul de la Casa de Cultură, punând în pericol siguranţa persoanelor din zonă. Aceasta a invocat nelegalitatea procesului-verbal pentru considerentul că fapta contravenţională este redactată într-o manieră ilizibilă, în sensul că nu se precizează punctual care este contravenţia reţinută în sarcina ei şi nu este încadrată corect juridic.
 
Totodată, petenta a contestat temeinicia procesului- verbal, învederând instanţei că, la momentul controlului din partea agentului constatator, petenta era aşezată pe o bancă, iar căţeluşa era aşezată la picioarele ei. S-a mai arătat că petenta îi îndepărtase botniţa pentru a putea mânca iarbă. În subsidiar, petenta a precizat că patrupedul său este dresat şi nu poate prezenta o stare de pericol pentru cei din jur, având în vedere că are o vârsta înaintată şi probleme de sănătate.
 
Faţă de modalitatea de descriere a faptei contravenţionale, instanţa va respinge ca nefondate apărările petentei în sensul că fapta contravenţionala este redactată într-o manieră ilizibilă şi nu se precizează punctual care este contravenţia reţinută în sarcina ei, aceasta nefiind încadrată corect juridic. Astfel, instanţa apreciază că fapta contravenţională este descrisă în mod clar şi detaliat, fără a exista vreun dubiu asupra faptei ce i se impută petentei. Pe cale de consecinţă, fapta petentei de a pătrunde în parc cu un câine periculos, fără a purta botniţă, se încadrează în descrierea textului legal indicat.
 
În ceea ce priveşte individualizarea sancţiunii contravenţionale aplicate, în raport cu dispoziţiile art. 21 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001, instanţa apreciază că amenda contravenţională, deşi aplicată în minimul prevăzut de lege, de 1.500 lei, nu este proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, ţinând seama de împrejurările în care au fost săvârşite faptele, de modul şi mijloacele de săvârşire, de urmarea produsă, în condiţiile în care câinele petentei a decedat din cauza vârstei şi a problemelor medicale.
 
Faţă de aceste considerente, instanţa constată că procesul-verbal contestat este legal şi temeinic, însă este oportună înlocuirea amenzii de 1.500 lei cu sancţiunea avertismentului, apreciind că aceasta sancţiune este suficientă pentru a atrage atenţia petentei asupra conduitei sale în locurile publice în raport de câinii cu potenţial periculos, care, în mod obiectiv, pot pune în pericol siguranţa persoanelor din jur, în pofida percepţiei subiective a proprietarului cu privire la temperamentul patrupedului.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizia nu este definitivă Magazinul Profi a pierdut procesul cu Protecţia Consumatorilor Constanţa. Ce amendă are de primit

23 Jul 2019 809

Un bărbat a scăpat de amenda primită în Constanţa pentru că poliţistul nu a putut dovedi unde era parcată maşina

19 Jul 2019 2204

A rulat în Ciocârlia cu peste 100 km/h, dar a spus că pilotul automat indica altă viteză. Ce a stabilit Judecătoria Medgidia

17 Jul 2019 403

Un poliţist local a amendat un constănţean cu articolul de lege greşit. Ce a decis instanţa în acest caz

15 Jul 2019 1026

Acțiune pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice pe raza județului Constanța

13 Jul 2019 437

Doi bărbați din județul Vaslui, prinși cu „alba –neagra” în stațiunea Costinești. Ce măsuri au luat polițiștii

10 Jul 2019 491

CNAIR anunță opt noi puncte fixe de control valabilitate rovinietă

02 Jul 2019 590

Amendă contestată la Judecătoria Constanţa. Proba video a fost decisivă

02 Jul 2019 3050

Amenzi pe bandă rulantă aplicate de Direcţia Generală Poliţia Locală Constanţa

01 Jul 2019 1029

De o amendă da, iar de alta ba. Cum a vrut o constănţeancă să scape de amenzile de la Poliţia Locală

27 Jun 2019 1073

Agenții economici de pe litoral, amendați de pompierii ISU Dobrogea. Mai multe deficiențe au fost constatate

24 Jun 2019 571

Operatori economici din Mamaia și Eforie, sancționați pentru amplasarea șezlongurilor la un pas de apa mării

19 Jun 2019 4202

Un constănţean, amendat pentru un picnic în loc nepermis. Totuşi, a câştigat în instanţă

14 Jun 2019 2599

Un bărbat din Focşani, prins că rula cu peste 150 km/h în Constanţa, contestă amenda. Iată de ce!

13 Jun 2019 2619

Amendă pentru construcţie fără autorizaţie, anulată de instanţă. Cum a câştigat o firmă în faţa Primăriei Constanţa

11 Jun 2019 1269