Justitie

O femeie a cerut anularea unei amenzi primite pentru că îşi plimba câinele fără botniţă în parcul de la Casa de Cultură

Prin plângerea contravenţională înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa la data de 10.08.2018,  petenta M. A. a solicitat în contradictoriu cu intimatul  Primăria Municipiului Constanţa - Direcţia Poliţia Locală anularea procesului-verbal. În subsidiar, a solicitat înlocuirea amenzii cu sancţiunea avertismentului.
 
În motivarea plângerii, petenta a arătat că a fost sancţionată în calitate de proprietar al câinelui din rasa Rotweiller pentru ca l-a plimbat fără botniţă în parcul de la Casa de Cultură, punând în pericol siguranţa persoanelor din zonă. Aceasta a invocat nelegalitatea procesului-verbal pentru considerentul că fapta contravenţională este redactată într-o manieră ilizibilă, în sensul că nu se precizează punctual care este contravenţia reţinută în sarcina ei şi nu este încadrată corect juridic.
 
Totodată, petenta a contestat temeinicia procesului- verbal, învederând instanţei că, la momentul controlului din partea agentului constatator, petenta era aşezată pe o bancă, iar căţeluşa era aşezată la picioarele ei. S-a mai arătat că petenta îi îndepărtase botniţa pentru a putea mânca iarbă. În subsidiar, petenta a precizat că patrupedul său este dresat şi nu poate prezenta o stare de pericol pentru cei din jur, având în vedere că are o vârsta înaintată şi probleme de sănătate.
 
Faţă de modalitatea de descriere a faptei contravenţionale, instanţa va respinge ca nefondate apărările petentei în sensul că fapta contravenţionala este redactată într-o manieră ilizibilă şi nu se precizează punctual care este contravenţia reţinută în sarcina ei, aceasta nefiind încadrată corect juridic. Astfel, instanţa apreciază că fapta contravenţională este descrisă în mod clar şi detaliat, fără a exista vreun dubiu asupra faptei ce i se impută petentei. Pe cale de consecinţă, fapta petentei de a pătrunde în parc cu un câine periculos, fără a purta botniţă, se încadrează în descrierea textului legal indicat.
 
În ceea ce priveşte individualizarea sancţiunii contravenţionale aplicate, în raport cu dispoziţiile art. 21 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001, instanţa apreciază că amenda contravenţională, deşi aplicată în minimul prevăzut de lege, de 1.500 lei, nu este proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, ţinând seama de împrejurările în care au fost săvârşite faptele, de modul şi mijloacele de săvârşire, de urmarea produsă, în condiţiile în care câinele petentei a decedat din cauza vârstei şi a problemelor medicale.
 
Faţă de aceste considerente, instanţa constată că procesul-verbal contestat este legal şi temeinic, însă este oportună înlocuirea amenzii de 1.500 lei cu sancţiunea avertismentului, apreciind că aceasta sancţiune este suficientă pentru a atrage atenţia petentei asupra conduitei sale în locurile publice în raport de câinii cu potenţial periculos, care, în mod obiectiv, pot pune în pericol siguranţa persoanelor din jur, în pofida percepţiei subiective a proprietarului cu privire la temperamentul patrupedului.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mărul discordiei dintre doi vecini din Constanţa. Zece ani prin tribunale pentru graniţa dintre proprietăţi

22 May 2019 547

Ce le recomandă ministrul Transporturilor şoferilor companiilor de ridesharing care au fost amendaţi de Poliţia rutieră

16 May 2019 486

Un taximetrist a contestat amenda primită pentru că a trecut pe roşu. Ce a decis Judecătoria Constanţa

14 May 2019 659

Despre acţiunile de verificare “Scopul Direcției Generale Poliția Locală Constanța nu este acela de a-i amenda pe cetățeni”

13 May 2019 757

Amendaţi pentru că fumau în interiorul unei unităţi spitaliceşti din Constanţa

13 May 2019 351

Cum şi-a luat amendă un constănţean pentru că îşi vindea maşina. Vehiculul era parcat în faţa curţii

13 May 2019 2185

Șoferii care parchează în loc nepermis, în atenția polițiștilor locali din Constanța. Zeci de conducători auto sancționați într-o zi (galerie foto)

08 May 2019 542

Poliţia Locală Constanţa a amendat o asociaţie de proprietari pentru graffiti-ul de pe bloc. S-a ajuns în instanţă. Iată decizia!

08 May 2019 1288

Inconștiență în trafic. Mai mulți șoferi fără permis au fost depistați de polițiștii IPJ Constanța la volan

06 May 2019 391

Mii de șoferi vitezomani sancționați de polițiști în minivacanța de Paște și 1 Mai. Câte infracțiuni au fost sesizate

02 May 2019 293

Atenție unde vă parcați mașina! Polițiștii locali din Constanța au ridicat mai multe mașini parcate neregulamentar (galerie foto)

24 Apr 2019 505

S-a creat un precedent? A câştigat în instanţă anularea sancţiunii. Unde îşi plimba fără lesă, prin Constanţa, labradorul

23 Apr 2019 1183

Sute de hipermarket-uri şi supermarket-uri sancționate de ANPC pentru comercializarea legumelor și fructelor. Ce nereguli au fost constatate

19 Apr 2019 412

Contestația amenzii primite de OMV Petrom SA de la Garda Națională de Mediu, pe rolul Judecătoriei Constanța

19 Apr 2019 555

Razie a polițiștilor locali din Constanța în mai multe zone din municipiu. Au fost aplicate amenzi (galerie foto)

18 Apr 2019 487