O femeie și doi militari din Brăila, morți într-un accident la Constanța. Judecătorii explică ce s-a întâmplat și cine a fost de vină


Judecătorii de la Curtea Militară de Apel București și-au motivat decizia prin intermediul căreia un plutonier major din cadrul UM 01297 Brăila a fost condamnat la închisoare cu executare, pentru moartea a trei persoane (doi militari și un civil). Tragedia a avut loc la data de 18 septembrie 2015, pe raza județului Constanța.
 
Militarul a fost acuzat că la data de 18 septembrie 2015 a condus un autoturism pe DN 2A, dinspre Constanța către Hârșova. În momentul în care a ajuns în zona km. 144+200, șoferul a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu un autocar, condus din sens opus de un bărbat de 38 de ani, din Constanța. Accidentul s-a soldat cu vătămarea corporală gravă a conducătorului auto din autoturism și decesul unui bărbat de 25 de ani, din Petroșani, jud. Hunedoara, și al altuia, de 34 de ani, din Brăila, pasageri în autoturism (militari din cadrul Batalionului 528 Cercetare „Vlad Țepeș“ Brăila) și decesul unei femei de 39 de ani, din Constanța, ghid și pasageră în autocar.
 
Curtea Militară de Apel București a decis condamnarea definitivă a plutonierului major la patru ani de închisoare cu executare.
 
Totodată, instanța a redus cuantumul despăgubirilor morale acordate părților civile (...), de la câte 250.000 de euro la câte 150.000 de euro pentru fiecare parte civilă, în echivalentul în lei, potrivit cursului BNR din ziua plății, sume actualizate cu indicele de inflație la data plății efective, la care se adaugă dobânda legală calculată de la data pronunțării prezentei decizii și până la data plății efective. Curtea de Apel a redus și cuantumul despăgubirilor morale acordate părților civile (...), de la câte 100.000 de euro la câte 40.000 de euro pentru fiecare parte civilă, în echivalentul în lei, potrivit cursului BNR din ziua plății, sume actualizate cu indicele de inflație la data plății efective, la care se adaugă dobânda legală calculată de la data pronunțării prezentei decizii și până la data plății efective.
 
Zilele trecute, magistrații și-au motivat decizia. 
 
Curtea Militară de Apel București a reținut ca pertinentă concluzia primei instanțe în sensul că s-a dovedit în mod cert că accidentul soldat cu decesul victimelor a avut loc din culpa exclusivă a inculpatului,autoturismul condus de acesta pătrunzând pe contrasens și intrând în coliziune frontală cu autocarul marca Mercedes Benz, condus regulamentar din sensul opus de mers.
 
De asemenea, Curtea Militară a apreciat că accidentul s-a produs conform dinamicii prezentate de expert și anume autoturismul marca Peugeot 407 condus de inculpat s-a deplasat pe contrasens, șoferul autocarului marca Mercedes Benz fiind obligat să efectueze o manevră de evitare a coliziunii, virând la stânga în încercarea de a împiedica un impact frontal. Când autocarul a ajuns cu colțul dreapta față pe marcajul longitudinal format dintr-o linie discontinuă simplă, inculpatul a efectuat un viraj la dreapta, în încercarea de a reveni pe sensul său de deplasare, impactul producându-se între colțul dreapta față al autoturismului și colțul dreapta față al autocarului.
 
Din punctul de vedere al Curții, concluziile raportului de expertiză se corelează, pe aspectele importante, decisive care îl incriminează pe inculpat, cu procesul verbal de cercetare la fața locului accidentului și planșa foto privind principalele aspecte fixate și urmele ridicate cu ocazia investigării tehnico – științifice a locului faptei, respectiv cu declarațiile martorilor. Așadar, în mod just instanța de fond a respins cererea inculpatului de a se efectua o nouă expertiză tehnică.

 
Curtea Militară de Apel București  a mai apreciat că declarațiile inculpatului sunt nesincere, respinse de toate celelalte mijloace de probă administrate în cauză, inculpatul neoferind argumente serioase care să-i susțină teza potrivit căreia starea de pericol ar fi apărut datorită unei manevre efectuate de șoferul autocarului, care ar fi pătruns complet pe sensul de mers al inculpatului.
 

Având în vedere împrejurările și modul de comitere a faptei, gravitatea ridicată a acesteia, urmarea produsă, instanța de apel a constatat că pedeapsa de 4 ani de închisoare aplicată inculpatului pentru infracțiunea de ucidere din culpă este corect individualizată.
 
Lipsa antecedentelor penale și celelalte date favorabile care caracterizează persoana inculpatului, respectiv situația familială a acestuia, invocate de apărare, nu atenuează cu nimic starea de pericol creată prin săvârșirea infracțiunii, neputând constitui circumstanțe atenuante, ci criterii de apreciere în dozarea pedepsei între limitele prevăzute de lege și care au fost avute în vedere de către instanța de fond.
 
Pedeapsa stabilită este orientată spre limita minimă prevăzută de lege, fapta fiind de o gravitate deosebită, astfel că nu se impune reducerea acesteia.
 
Sursa motivare: rolii.ro

 
Citește și
 
Doi militari din Brăila și o femeie din Constanța au murit într-un accident pe DN 2A, spre Hârșova. Un plutonier major merge la închisoare
 
Un militar din Constanţa a tras cu pistolul într-un bichon. A fost condamnat
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O autospecială de pompieri de la ISU Constanța, implicată într-un grav accident, în 2015. Judecată pentru dosarul de daună

19 Apr 2021 2956

Accident mortal provocat de un militar în județul Constanța. Generalul Cătălin Băhneanu, rănit. S-a cerut rejudecarea

28 Dec 2020 7281

Accident rutier, în municipiul Constanța. Două autoturisme, implicate (video)

25 Sep 2020 2301

Accident bizar pe DN 39E (Constanța-Cumpăna). Un autoturism a intrat în coliziune cu o trotinetă electrică

17 Aug 2020 1274

Două mașini implicate într-un accident, aproape de Școala de Maiștri Militari, în Constanța (galerie foto)

08 Aug 2020 1958

Doi militari din Brăila și o femeie din Constanța au murit într-un accident pe DN 2A, spre Hârșova. Un plutonier major merge la închisoare

14 Mar 2020 6011

Doi militari morţi într-un accident la Constanţa! Dosarul a primit un nou termen

15 Feb 2020 1329

Doi militari din Brăila au murit într-un accident la Constanţa. Ce au decis judecătorii Curţii Militare de Apel Bucureşti (galerie foto)

18 Dec 2019 2155

Un jandarm din Bihor a murit într-un accident la Constanţa. Verdict final (document+galerie foto+video)

20 Nov 2019 2621

Dosarul militarilor din Brăila morţi la Constanţa merge la Curtea Militară de Apel Bucureşti

01 Nov 2019 1785

Se întâmplă în România Accident grav la Zidul Morţii. Pietoni omorâţi pe loc. Doi copii şi mama lor au ajuns la spital (galerie foto)

04 Aug 2018 4759

UPDATE. Imagini de la eveniment. Accident rutier în Constanța, pe strada Soveja în zona Școlii de Maiștri Militari. O mașină a intrat într-un copac chiar în stația de autobuz (galerie foto+video)

08 Feb 2018 5715

UPDATE Jandarmii donează sânge pentru victimele teribilului accident dintre Medgidia și Castelu

29 Sep 2017 2327

Oficial Lista militarilor decedați în accidentul din județul Argeș. Doi fuseseră în Afganistan. Cel mai tânăr avea 32 de ani. Cel mai vârstnic 40 de ani

30 Jun 2017 26007

UPDATE 1. Accident rutier în Cumpăna (galerie foto+video)

31 Jan 2017 14860