O parohie din Constanța a revendicat un teren preluat abuziv de comuniști. Ce au răspuns judecătorii


 
  • În dosarul civil 384/118/2021, judecătorii Tribunalului Constanța au admis acțiunea Parohiei Adormirea Maicii Domnului II în contradictoriu cu CNCI.
  • Instanța a obligat Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor să soluționeze dosarele de despăgubire din 2014, aferente deciziilor Comisiei Speciale de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România.
  • Decizia a fost pronunțată de Secția I Civilă, în completul Fond Civil 16, prezidat de magistratul Veronica Tudor.
  • Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel, caz în care dosarul va fi trimis Curții de Apel Constanța.
 
Final de proces în dosarul în care Parohia Adormirea Maicii Domnului II a dat în judecată Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, dar și alte instituțuii abilitate în legătură cu terenurile preluate abuziv în timpul regimului comunist!
 
Magistrații Secției I Civile, în completul Fond Civil 16, prezidat de magistratul Veronica Tudor, au decis să oblige CNCI să soluționeze dosarele de despăgubire din 2014, aferente deciziilor Comisiei Speciale de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România.
 
Decizia a fost pronunțată în dosarul civil 384/118/2021, în care părți sunt Arhiepiscopia Tomisului – Parohia Ortodoxă Română „Adormirea Maicii Domnului II“, în calitate de reclamant și, respectiv, Ministerul Finanțelor Publice, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor și Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, în calitate de pârâți.
 
„La sistematizarea orașului, comuniștii au preluat abuziv terenul“
 
Amintim, la momentul înregistrării dosarului la instanță, părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a declarat pentru ZIUA de Constanța că, la baza procesului stă un teren ce aparținea parohiei și care a fost preluat abuziv în timpul regimului comunist, procedura făcându-se prin instanță.
 
„Este vorba despre o chestiune pur formală, procedura făcându-se prin instanță. Este vorba despre un teren ce se afla în proprietatea parohiei și care a fost preluat abuziv de comuniști. Parohia se află pe bulevardul Tomis, în zona Dacia și, la sistematizarea orașului, comuniștii au preluat abuziv terenul aflat în proprietatea parohiei“, a precizat preotul Eugen Tănăsescu.
 
Totodată, acesta a precizat că nu cunoaște detalii în legătură cu suprafața exactă a terenului în cauză ori cu amplasarea acestuia.
 

În urmă cu doar câteva zile, Tribunalul Constanța a decis să admită cererea formulată de parohie în contradictoriu cu CNCI.
 
Excepții admise

 
În minuta Hotărârii nr. 3689/2021, instanța a arătat că „admite excepţia inadmisibilităţii capătului de cerere prin care se solicită obligarea pârâţilor Ministerul Finanţelor Publice şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor publice la plata contravalorii imobilelor aferente Deciziei nr. 2779/08.07.2013 şi Deciziei nr. 2780/08.07.2013 emise de Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, invocată din oficiu“.
 
În acest sens, instanța a respins „cererea prin care se solicită obligarea pârâţilor Ministerul Finanţelor Publice şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor publice la plata contravalorii imobilelor aferente Deciziei nr. 2779/08.07.2013 şi Deciziei nr. 2780/08.07.2013 emise de Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, ca inadmisibilă“.
 
În continuare, judecătorii au admis și „excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei ANRP, invocată prin întâmpinare. Respinge capătul de cerere prin care se solicită obligarea pârâtei ANRP la emiterea deciziilor de compensare prin puncte pentru fiecare teren, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă“.
 
Acțiunea, admisă în contradictoriu cu CNCI
 
Totuși, a fost admisă solicitarea parohiei, în contradictoriu cu CNCI.
 
În aceeași decizie se arată că instanța „admite cererea formulată de reclamanta Arhiepiscopia Tomisului, Parohia Ortodoxă Română «Adormirea Maicii Domnului II» Constanţa în contradictoriu cu pârâta Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor Bucureşti (C.N.C.I.)“
 
În urma admiterii acțiunii, instanța „obligă pârâta CNCI să soluţioneze dosarul de despăgubire nr. 27/CM/26.06.2014 aferent Deciziei nr. 2780/08.07.2013 şi dosarul de despăgubire nr. 28/CM/26.06.2014 aferent Deciziei nr. 2779/08.07.2013 emise de Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România“.
 
Mai departe, judecătorii au respins excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Ministerului Finanţelor Publice „în cererea privind obligarea acestui pârât la plata titlurilor de plată emise pentru întreaga valoare a imobilelor, în termen de maxim 15 zile de la emiterea titlului de plată sub sancţiunea plăţii de daune moratorii“.
 
Nu în ultimul rând, se mai arată în minuta hotărârii că instanța „respinge cererea privind obligarea pârâtului Ministerul Finanţelor Publice la plata titlurilor de plată emise pentru întreaga valoare a imobilelor, în termen de maxim 15 zile de la emiterea titlului de plată sub sancţiunea plăţii de daune moratorii, ca nefondată“.
 
Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel, în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii.
 
În cazul în care se va declara apel, cauzl va ajunge pe masa judecătorilor din cadrul Curții de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Arhiepiscopia Tomisului înființează o nouă mănăstire în comuna Deleni
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele următoare

28 Nov 2023 610

Recursul CLC pentru terenul de lângă Casa de Cultură, în procesul cu Arhiepiscopia Tomisului, amânat la Curtea de Apel

23 Nov 2023 586

Clădirea Arhiepiscopiei Tomisului, afectată de furtună! (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Nov 2023 2048

Arhiepiscopia Tomisului Mesajul pentru credincioși al Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la începutul Postului Nașterii Domnului (VIDEO)

15 Nov 2023 524

#Dobrogea145 IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, mesaj de Ziua Dobrogei (VIDEO)

14 Nov 2023 1049

A fost parohul bisericii Sf. Mina Reacția Arhiepiscopiei Tomisului în cazul părintelui Picu, reabilitat de Sfântul Sinod

12 Nov 2023 31035

Programul religios al IPS Teodosie în perioada 4-7 noiembrie. Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului

03 Nov 2023 674

Programul Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în zilele de 2 și 3 noiembrie 2023

01 Nov 2023 767

Arhiepiscopia Tomisului „Înaltpreasfințitul Teodosie nu a solicitat niciodată și nici nu va solicita, în nume personal, o ridicare în rangul de mitropolit“

24 Oct 2023 902

Știri Constanța Decizie de ultimă oră în procesul privind demolarea Bisericii de la Macul Roșu. Se întâmplă în zi de mare sărbătoare

23 Oct 2023 4469

IPS Teodosie, în Bulgaria pentru a-i pomeni pe eroii români morți pe câmpurile de luptă în țara vecină (FOTO)

20 Oct 2023 671

15 octombrie 2022 Incendiu la Arhiepiscopia Tomisului. A trecut un an

15 Oct 2023 647

Știri Constanța Programul Arhiepiscopului Tomisului în perioada următoare

24 Sep 2023 720

ÎPS Teodosie a câștigat procesul cu pretinsul călugăr Cristi Călin. Decizia instanței, definitivă

22 Sep 2023 1077

Procesele pe biserici Primarul Municipiului Constanța, din nou în instanță cu Arhiepiscopia Tomisului!

22 Sep 2023 4349