Oameni de afaceri șantajați la Constanța. Suspecții trimiși în judecată de procurorii DNA. Ce au stabilit anchetatorii

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 224/VIII/3 din 16 martie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:
 
SULIMAN GIUNIET pentru săvârșirea a două infracțiuni de șantaj în formă continuată,
 
ȚÎRDEA FLORIN-GHEORGHE, pentru săvârșirea a două infracțiuni de distrugere,
 
și în stare de libertate a inculpatului IAȘAR BECHIR pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.
 
Potrivit DNA, din investigațiile efectuate s-a stabilit că, în perioada anilor 2014 - 2017, inculpații Suliman Giuniet și Țîrdea Florin-Gheorghe au exercitat constrângeri asupra unor oameni de afaceri (martori în cauză), pentru a-i determina să le remită sume de bani cuprinse între 200 și 35.000 euro.

În același context, inculpatul Țîrdea Florin-Gheorghe a incendiat două mașini ce aparțineau unuia dintre martori.

Banii respectivi au fost ceruți în contul unor împrumuturi infime acordate anterior martorilor de către inculpații Suliman Giuniet și Iașar Bechir, la care fuseseră adăugate dobânzi substanțiale (50% pe săptămână), cu scopul obținerii în mod injust a unor foloase materiale.

În perioada aprilie – iunie 2017, inculpatul Iașar Bechir, împreună cu inculpații Iancu Ion, Marcu Adrian și Luca Nicolae Cosmin, cu ocazia organizării unor jocuri de noroc, au indus în eroare o persoană prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase, aspecte care i-au provocat acesteia pagube patrimoniale în valoare de 250.000 euro.

În același context, în luna iunie 2017, la solicitarea lui Iașar Bechir, inculpata Didea Elena Cristina, în calitate de funcționar bancar, a accesat date legate de rulajul contului persoanei induse în eroare în condițiile de mai sus, pe care le-a comunicat ulterior primului.

Anterior, inculpații Iașar Bechir, Iașar Elvis, Iancu Ion, Marcu Adrian, Luca Nicolae Cosmin și Didea Elena Cristina au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției.


În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor (constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, complicitate la înșelăciune și permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității), au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora (între 10 luni cu amânarea aplicării pedepsei și 2 ani și 4 luni cu suspendare).
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigații Criminale, Direcția de Operațiuni Speciale și din cadrul I.P.J. Constanța – Serviciul de Investigații Criminale.
 

”Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție” - au transmis procurorii DNA.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Lulu

24 Apr, 2018 13:22

Intr-o țară normală,cu o conducere si legi pe masura astia erau legati de mult! De asta am ajuns de rasul țărilor africane! Problema este ca cineva nu a observat sau s-a facut ca nu observa aceste lucruri! Tara a ajuns de batjocura lumii si din cauza unor organe de control care nu si-au facut la timp treaba pentru care erau platiti! Apoi sumele ,cum si cand vor fi confiscate? Dupa ce vor muri inculpatii? Ar fi bine ,dar nu cred!

Articole asemanatoare

Şase persoane trimise în judecată de procurorii DNA Constanţa. Care este presupusul prejudiciu și când va avea loc prima pronunțare

18 Sep 2021 730

Evidienţa contabilă a societăţii, preluată de la DNA UAT Hârşova, la judecată cu Siluan Proiect SRL, firma preotului Mădălin Iscru. Ce s-a decis în instanță

18 Sep 2021 651

Oficial!Marius Eduard Moise, ​ofițer de poliție judiciară din DNA, trimis în judecată

17 Sep 2021 515

UPDATE. Elevii constănțeni i-au făcut plângere penală președintelui CJ Constanța, Mihai Lupu! Ce spune șeful administrației județene?

17 Sep 2021 868

Cum a despăgubit Curtea de Apel Constanța un vameș achitat de acuzațiile DNA. Decizia nu este definitivă

16 Sep 2021 894

După o achitare de răsunet Proces de importanţă deosebită, la Tribunalul Constanţa, pentru simbolurile staţiunii Mamaia!

15 Sep 2021 2562

Dosarul celor trei comandori de la Aviație, la final. Când va avea loc pronunțarea

15 Sep 2021 613

O firmă care s-a aflat în atenția procurorilor DNA a acționat în instanță Municipiul Constanța prin primar

14 Sep 2021 852

Șapte afaceriști din Constanța, trimiși în judecată de DNA. Judecata, începută în 2018, amânată pentru octombrie 2021

09 Sep 2021 5282

Oficial!Nelu Iordache a fost condamnat la 11 ani și 9 luni de închisoare cu executare

08 Sep 2021 737

Audiere din Tribunalul Veneția Omul de afaceri Sorin Strutinsky, videoconferinţă de trei ore, la Înalta Curte. Ce le-a zis judecătorilor

07 Sep 2021 1946

Acord cu DNA Niculina Milea, de la APIA Tulcea, condamnată! Motivarea judecătorilor (document)

07 Sep 2021 905

Dosarul terenurilor de la Club Castel și Complex Cazino Radu Mazăre și Sorina-Gina Hortolomei- Moscu, achitați definitiv! Motivare (document)

06 Sep 2021 6697

Deputatul PNL de Constanța, Bogdan Bola - „Deja nu ne mai crede nimeni. Totul pare o schemă pregătită din timp și orchestrată de mai sus"

04 Sep 2021 2539

Iulian Grigorenco și Alexandru Stan, menținuți în arest la domiciliu

04 Sep 2021 1388