Justitie

Oficial! Arestări preventive în dosarul gardianului de la Penitenciarul Poarta Albă acuzat de luare de mită

Tribunalul Constanța a decis arestarea preventivă a lui Croitoru Florin, agent de penitenciare în cadrul Penitenciarului Poarta Albă – Secția Exterioară Valu lui Traian, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.
 
Mandat de arestare preventivă a primit și Vasile Ciucă, persoană fără calități oficiale, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de  complicitate la luare de mită în formă continuată.
 
Mandatele emise de Tribunalul Constanța nu sunt definitive.

Minuta 
 
„Admite propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Croitoru Florin, în prezent deţinut în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al I.P.J. Constanţa şi a inculpatului Ciucă Valentin, în prezent deţinut în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al I.P.J. Constanţa pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 29 mai 2020 şi până la data de 27 iunie 2020 inclusiv. Respinge cererea formulată de inculpatul Croitoru Florin de luare a măsurii preventive a arestului la domiciliu. Respinge cererea formulată de inculpatul Ciucă Valentin de luare a măsurii preventive a controlului judiciar. În baza art. 275 alin. 3 C. proc. pen. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la pronunţare“.
 
Conform procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în perioada februarie – aprilie 2020, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Croitoru Florin, agent de penitenciare în cadrul Penitenciarului Poarta Albă – Secția Exterioară Valu lui Traian, i-a solicitat unui martor, deținut în unitatea sus-menționată, și ulterior a primit în numele acestuia, prin intermediar, aproximativ 60 de pachete țigarete, o pereche de papuci, suma de 500 lei, și apoi, în aceeași perioadă de timp, a mai solicitat și a primit, bunuri vestimentare – trening, o pereche de pantofi – și un parfum, toate acestea pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu astfel încât să nu-l scoată la munci grele pe deținut, și să-i creeze un regim preferențial de muncă.
 
În caz contrar, agentul de penitenciare Croitoru Florin îi îngreuna voit situația deținutului, selecționându-l să-și desfășoare activitatea la ghena de gunoi.
 
Inculpatul Ciucă Valentin, intermediarul lui Croitoru Florin, a primit la data de 04.03.2020, suma de 500 lei, pe care Croitoru Florin, agent de penitenciare în cadrul Penitenciarului Poarta Albă – Secția Exterioară Valu lui Traian, i-o solicitase anterior martorului, cunoscând că această sumă este primită de Croitoru Florin pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu astfel încât să nu-l scoată la munci grele pe martor.
 
Ulterior, la data de 10.04.2020, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, Ciucă Valentin, tot în numele lui Croitoru Florin, a primit, bunuri vestimentare – trening, o pereche de pantofi – și un parfum, cu aceeași motivație ca suma de 500 de lei.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă reprezintă etape şi măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.
 
În cauză, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a beneficiat de sprijinul Serviciului de Investigații Criminale și al Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, de sprijinul Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, al Brigăzii de Operațiuni Speciale Constanța, și al Autorității Naționale a Penitenciarelor – Penitenciarul Poarta Albă.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CNSC O firmă din Ploiești a renunțat la contestația depusă, privind o licitație organizată de Penitenciarul Spital Poarta Albă

03 Aug 2020 418

Un angajat al Penitenciarului Poarta Albă, trimis în judecată pentru luare de mită, menținut în arest

29 Jul 2020 534

Mandate puse în aplicare de polițiștii din Constanța

23 Jul 2020 577

Penitenciarul Poarta Albă are de ieri un nou deținut. Ce infracțiune a comis

22 Jul 2020 514

Condamnat în București, prins și încarcerat la Constanța

21 Jul 2020 373

Penitenciarul Poarta Albă caută firmă pentru reparații la instalația electrică (document)

15 Jul 2020 297

Penitenciarul Poarta Albă are de ieri trei noi deținuți. Ce infracțiuni au comis și ce pedepse vor primi

10 Jul 2020 390

Pastilele găsite în penitenciar la Cristi Borcea rămân ale statului

04 Jul 2020 806

Constanța Peste 10 ani de închisoare pentru o femeie, pentru infracțiuni de înșelăciune

03 Jul 2020 561

„Faptele nu sunt prevăzute de legea penală“ Gardian de la Poarta Albă, scuipat și ars cu țigara pe față. Inculpatul, un fost deținut, achitat. Procesul continuă

26 Jun 2020 1092

Un agent de la Penitenciarul Poarta Albă, în arest pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

23 Jun 2020 870

Penitenciarul de la Poarta Albă are de ieri doi noi deținuți. Ce infracțiuni au comis

23 Jun 2020 1286

Incendiu la Penitenciarul-Spital Constanța – Poarta Albă

19 Jun 2020 1682

Trei firme se vor ocupa de lucrări în Secția 6 a Penitenciarului Poarta Albă și Sectia exterioară Valu lui Traian (document)

13 Jun 2020 1560

Penitenciarul Poarta Albă cumpără alimente (document)

12 Jun 2020 1321