Oficial! Construirea Spitalului municipal din Constanța, în atenția DNA! A fost încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției


 
  • Potrivit unor surse, acordul în cauză a fost încheiat cu Victor Alexandru Ciobotaru este acționar majoritar și administrator al companiei Atlas Consulting & Proiect SRL.
  • Amintim că în octombrie 2021, asocierea formată din Atlas Consulting & Proiect SRL – Tractebel Engineering SA – SC BIM Design Consulting SRL – SC MC General Construct Engineering SRL, au câștigat contractul pentru realizarea studiilor necesare aferente viitorului Spital Municipal Policlinic din Constanța. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, participație improprie (sub forma instigării) la tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

În cursul anului 2021, în contextul organizării de către Primăria municipiului Constanța a unei licitații privind achiziția „Serviciului de elaborare documentație tehnico-economică” aferent obiectivului de investiții ”Construire și dotare Spital municipal policlinic”, finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), inculpatul ar fi depus la instituția publică sus menționată mai multe documente false.
 
Aceste demersuri ar fi avut ca urmare câștigarea, de către societatea omului de afaceri, ca lider de asociere, a licitației respective în condițiile în care aceasta nu îndeplinea condițiile de eligibilitate.
 
La scurt timp de la semnarea contractului de prestări servicii (07.10.2021), Primăria municipiului Constanța a achitat omului de afaceri o primă factură în valoare de 1.729.677 lei, reprezentând prestări servicii de prefezabilitate.
 
Odată cu demararea etapei a doua, respectiv studiul de fezabilitate și depunerea documentației pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism, ar fi apărut disfuncționalități în derularea contractului, ocazie cu care reprezentanții instituției publice au aflat că niciunul dintre asociați, cu excepția inculpatului, nu avea cunoștință despre semnarea contractului de prestări servicii și nici nu participaseră la elaborarea studiului de prefezabilitate.
 
Aceste aspecte i-au determinat pe angajații primăriei Constanța să formuleze plângere penală față de societatea câștigătoare a licitației și față de reprezentanții săi legali.
 
În timpul instrumentării prezentei cauze penale, inculpatul a achitat o parte din prejudiciul provocat bugetului local al municipiului Constanța, în suma totală de 600.000 lei.


 
În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv
 

- 1 (un) an și 8 (opt) luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi.
 
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.

 
Potrivit unor surse, acordul în cauză ar fi fost încheiat cu Victor Alexandru Ciobotaru este acționar majoritar și administrator al companiei Atlas Consulting & Proiect SRL.

Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanța.
 
Amintim că în octombrie 2021, asocierea formată din Atlas Consulting & Proiect SRLTractebel Engineering SASC BIM Design Consulting SRLSC MC General Construct Engineering SRL, au câștigat contractul pentru realizarea studiilor necesare aferente viitorului Spital Municipal Policlinic din Constanța.

Potrivit Confidas.ro, Victor Alexandru Ciobotaru apare în Atlas Consulting & Proiect SRL, cu sediul în București, asociat (75%) și administrator, dar și în Geodata Solutions SRL, asociat (50%) și administrator, cu sediul tot în București.
 
Compania Atlas Consulting & Proiect SRL a încheiat 100 contracte de achiziții publice în valoare totală de 17.267.140,59 lei.
 
La Constanța, potrivit Confidas.ro, Atlas Consulting & Proiect SRL s-a ocupat de elaborarea documentației tehnico-economică (SF, proiect tehnic pentru autorizarea lucrărilor, POE, PT și DE și altele) aferent obiectivului de investiții „Construire și dotare Spital municipal policlinic“, contractul fiind încheiat în octombrie 2021.
 
În  decembrie 2021, Atlas Consulting & Proiect SRL a avut în grijă actualizarea studiului de fezabilitate - construire pavilion clinic pneumologie III, autoritatea contractantă fiind Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanta.
 
Mai mult decât atât, în august 2022, Atlas Consulting & Proiect SRL a prestat servicii de elaborare a documentatiei tehnice pentru realizarea investitiei „Ansamblul arhiva“, tot pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța.
 
Pentru anul 2021, Atlas Consulting & Proiect SRL, cu zece angajați, a declarat o cifră de afaceri de 2.529.019 lei, cheltuieli de 1.549.179 de lei și un profit net de 1.181.795 de lei.
 
Asociații Atlas Consulting & Proiect SRL sunt Ciobotaru Victor - Alexandru, cu 75 %, Lixandru Oana Cristina, cu 15 % și Ion Dinu Cosmin, cu 10 %.
 
Administratorul firmei este Ciobotaru Victor - Alexandru.
 
Lixandru Oana Cristina mai apare în Edificia Concept SRL, asociat (14%), cu sediul în Bucureşti, specializată în activităţi de arhitectură, iar Ion Dinu Cosmin figurează în Edificia Concept SRL (cu 16%).
 
Geodata Solutions SRL
 
Potrivit Confidas.ro, Geodata Solutions SRL a încheiat patru contracte de achiziții publice în valoare totală de 433.714,77 lei, autoritățile contractante fiind Județul Neamț și Orasul Pucioasa.
 
Asociații Geodata Solutions SRL sunt Victor – Alexandru Ciobotaru și Roxana Elena Predoiu.
 
Pentru anul trecut, fără niciun angajați, Geodata Solutions SRL a declarat o cifră de afaceri de 0 lei, cheltuieli de 124 de lei și o pierdere de 68 lei.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea acordului de recunoaștere a vinovăției spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA, dosar penal în cazul Spitalului Municipal din Constanța! Totul s-ar putea decide azi (DOCUMENT)

15 Nov 2023 1055

Știri Constanța azi Femeie de 70 de ani rănită într-un accident în apropierea Cimitirului Municipal

14 Oct 2023 1321

Știri Constanța Un nou pas în proiectul Policlinicii Municipale de Cardiologie și Oncologie Constanța

13 Oct 2023 698

Știri Constanța Profesorul Tasin Gemil, experiență neplăcută cu un medic din Constanța- „Pentru asemenea medici pacientul nu este om, ci doar pacient“

10 Oct 2023 2955

Policlinica Municipală de Cardiologie și Oncologie Constanța, în atenția APM. Se solicită acordul de mediu

18 Sep 2023 959

Certificat de urbanism pentru viitoare Policlinică Municipală de Cardiologie și Oncologie Constanța

31 Jul 2023 2949

Primăria Constanța achiziționează o analiză de risc pentru Policlinica Municipală finanțată prin PNRR

27 May 2023 880

Dosar penal la DNA în cazul Spitalului Municipal din Constanța! Când ar putea fi luată decizia finală (DOCUMENT)

29 Apr 2023 1500

Zi importantă pentru Constanța Joi se semnează contractele pentru Policlinica Municipală de cardiologie și oncologie și pentru Spitalul de Pediatrie "Mama și Copilul" (VIDEO)

20 Apr 2023 1369

Acord respins! DNA Constanța, „obligată“ să continue urmărirea penală în dosarul spitalului municipal. Decizia nu este definitivă (DOCUMENTE)

28 Mar 2023 3366

Acord de recunoaștere a vinovăției la DNA în cazul spitalului municipal din Constanța. Pronunțare amânată

19 Mar 2023 2088

Încă un pas bifat pentru construirea Spitalului Policlinic Municipal Constanța

06 Feb 2023 1125

Policlinică Municipală de cardiologie și oncologie la Constanța prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Termenul de finalizare este 2026

11 Jan 2023 1786

Proiectul viitorului Spital Policlinic Municipal Constanța, depus la APM Constanța

10 Nov 2022 1618

Autodenunț! DNA acuză - acte false pentru construirea Spitalului municipal policlinic din Constanța! (DOCUMENT)

13 Oct 2022 3201