Oficial, de la instanță! Cum vrea Municipiul Constanța să ridice un sechestru instituit de DNA pe un teren din Retrocedări

  • Legat de acest teren, avocații municipalității au spus că „deși cererea de intabularea ne-a fost admisă, iar Municipiul a fost înscris în cartea funciară a imobilelor ca fiind proprietar, OCPI Constanța a menținut sechestrul asigurator menținut prin Decizia 32/2019“.
  • Au mai precizat avocații că „la acest moment, menținerea sechestrului și-a atins scopul și implicit menținerea acestuia este inutilă, chiar prejudiciabilă pentru subscrisa, obligația pentru garantarea căreia a fost instituit sechestrul fiind adusă la îndeplinire“.
  • „Menționăm faptul că terenul din speță este inclus într-un proiect demarat de Primăria Municipiului Constanța «înființare centre de colectare prin aport voluntar în Municipiul Constanța», depus în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C3/I.1.A“, spun avocații municipalității.
  • În continuare, avocații au arătat că „printr-o notă de clarificare emisă de Direcția Generală Planul Național de Redresare și Reziliență ne este solicitat de urgență «modificarea extrasului de carte funciară fără sarcini», nefiind acceptate alte modificări“.
  • Termenul de judecată la care va fi analizată cererea municipalității privind ridicarea sechestrului este 22 februarie 2023, de la ora 11.00.
UAT Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac a cerut în instanță, la Tribunalul Constanța, ridicarea sechestrului DNA pus asupra unui teren, în Dosarul Retrocedărilor și menținut prin decizia finală pronunțată de Curtea Supremă în cauză.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, UAT Municipiul Constanța s-a adresat și judecătorilor Curții Supreme cu o cerere similară, privind ridicarea sechestrului de pe un teren din Dosarul Retrocedărilor, fiind vorba despre un teren în suprafață de 13.480 de metri pătrați, situat pe DNA 3 A, Lot 1, față de care, prin Decizia penală 32/A/2019 în dosar 6536/2/2008, s-a dispus restabilirea situației anterioare și menținerea sechestrului DNA.
 
Potrivit datelor oficiale din dosarul de la Constanța, cauza vizează același teren.
 
Astfel, prin cererea de ridicare a sechestrului asigurător din dosarul 676/118/2023, UAT Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac, reprezentată de avocatul bucureștean Cătălin Nicolae Pangratie (din cadrul SCA Pangratie și Asociații), s-a solicitat ridicarea sechestrului instituit asupra terenului intravilan, în suprafață de 13.480 mp, intabulat în CF nr. 38929, cu nr. Cadastral 14191 (CF și CAD nou 216502), situat în Constanța, DN 3A, lot 1.
 
Se arată în cerere că în privința acestui teren „prin Decizia Penală nr. 32/A/2019 pronunțată în dosar nr. 6536/2/2008 (nr., Dosarul Retrocedărilor), Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, și menținerea sechestrului asigurator instituit de Direcția Națională Anticorupție prin Ordonanța penală nr. 29/P/2008 din 15.02.2008“.
 
Cererea de intabulare a dreptului de proprietate, admisă
 
Avocații au arătat că „în fapt, prin Decizia Penală nr. 32/A din 07.02.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus condamnări pentru săvârșirea de infracțiuni privind retrocedările de terenuri din patrimoniul Municipiului Constanța, în timpul mandatului fostului primar Mazăre Radu Ștefan“.
 
Au mai arătat avocații că „în scopul îndeplinirii obligațiilor stabilite în sarcina subscrisei, prin Hotărâri de Consiliu Local am dispus inventarierea terenurilor în domeniul public sau privat și ulterior am solicitat Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară intabularea dreptului de proprietate în favoarea Municipiului“.
 

În continuare, avocații au spus că „deși cererea de intabularea ne-a fost admisă, iar Municipiul a fost înscris în cartea funciară a imobilelor ca fiind proprietar, OCPI Constanța a menținut sechestrul asigurator menținut prin Decizia 32/2019“.
 
Astfel, avocații au arătat că s-au adresat instanței pentru ridicarea sechestrului și au menționat că „la momentul actual, în privința terenului intravilan ce face obiectul prezentului dosar, nu mai subzistă temei pentru menținerea sechestrului, imobilul fiind readus în patrimoniul Municipiului Constanța“.

 
Au mai precizat avocații că „la acest moment, menținerea sechestrului și-a atins scopul și implicit menținerea acestuia este inutilă, chiar prejudiciabilă pentru subscrisa, obligația pentru garantarea căreia a fost instituit sechestrul fiind adusă la îndeplinire“.
 
Teren inclus în proiect PNRR
 
„Astfel, în condițiile în care în cartea funciară în care suntem înscriși ca proprietar încă este înscris și sechestrul menținut tocmai ca subscrisa să redevină proprietar, această situați poate fi asimilată situației în care subscrisa a dat garanția îndestulătoare prevăzută la art. 957 alin. 1 Cod procedură civilă“, au spus avocații.
 
„Menționăm faptul că terenul din speță este inclus într-un proiect demarat de Primăria Municipiului Constanța «înființare centre de colectare prin aport voluntar în Municipiul Constanța», depus în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C3/I.1.A“, spun avocații municipalității.
 
În continuare, avocații au arătat că „printr-o notă de clarificare emisă de Direcția Generală Planul Național de Redresare și Reziliență ne este solicitat de urgență «modificarea extrasului de carte funciară fără sarcini», nefiind acceptate alte modificări“.
 
Termenul de judecată la care va fi analizată cererea municipalității privind ridicarea sechestrului este 22 februarie 2023, de la ora 11.00.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Un teren din Dosarul Retrocedărilor, în atenția Curții Supreme! Se cere ridicarea sechestrului DNA
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Amânare de pronunțare în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu - Constanța!

30 Mar 2023 623

Constanța retrocedată! Dosarul celor 25 de hectare din zona Anadalchioi. Achitări sau condamnări! Totul se decide azi. Cine sunt judecătorii

30 Mar 2023 6368

Retrocedări cu iz de epocă, la Tribunal! Începe procesul deschis de descendenții prințului Cantacuzino Municipiului Constanța

22 Mar 2023 1075

„În deplină proprietate și liniștită posesie“ Vilă din Eforie Sud preluată abuziv de comuniști, restituită împreună cu terenul moștenitorului

18 Mar 2023 3760

Urmările Dosarului Retrocedărilor, la instanțele din Capitală. Primăria vrea să recupereze circa 50 de terenuri din oraș. Ce au făcut judecătorii

16 Mar 2023 820

Constanța retrocedată! Judecătorii au anunțat data pronunțării. Este vizată una dintre cele mai importante retrocedări din oraș

14 Mar 2023 7023

Pretenții de peste 4,71 de milioane de dolari, pentru Dosarul Retrocedărilor, tranșate la Curtea Supremă. S-a stabilit primul termen în recurs!

01 Mar 2023 976

Judecătorii din Constanța explică de ce au oprit construirea unui bloc de 18 etaje în Faleză Nord – „S-a produs în mod evident o vătămare a drepturilor și intereselor“ (MOTIVARE)

27 Feb 2023 12711

Dosarul privind terenul pentru care a fost amendat fostul primar Făgădău, strămutat la București!

24 Feb 2023 914

Retrocedări cu „cântec“, la Constanța! Judecătorii au amânat pronunțarea în cazul a zeci de hectare din zona Anadalchioi - Brătianu

18 Feb 2023 1009

Uraganul imobiliar al Dosarului Retrocedărilor din Constanța, declanșat în București, a pus în stand by „descâlcirea“ Portului Tomis

16 Feb 2023 2725

Pretenții de 2,8 milioane de dolari, pentru Dosarul Retrocedărilor din Constanța! Curtea de Apel a decis rejudecarea (MINUTA)

14 Feb 2023 1190

Mii de metri pătrați din Constanța ar putea fi „eliberați“ de sub sechestrul DNA! Când se va pronunța instanța

10 Feb 2023 921

Premieră, la Constanța, într-un caz de retrocedare! Daunele morale sunt imense

08 Feb 2023 6964

Un teren din Dosarul Retrocedărilor, în atenția Curții Supreme! Se cere ridicarea sechestrului DNA

28 Jan 2023 1098