Oficial, de la instanță! Cum vrea Municipiul Constanța să ridice un sechestru instituit de DNA pe un teren din Retrocedări

  • Legat de acest teren, avocații municipalității au spus că „deși cererea de intabularea ne-a fost admisă, iar Municipiul a fost înscris în cartea funciară a imobilelor ca fiind proprietar, OCPI Constanța a menținut sechestrul asigurator menținut prin Decizia 32/2019“.
  • Au mai precizat avocații că „la acest moment, menținerea sechestrului și-a atins scopul și implicit menținerea acestuia este inutilă, chiar prejudiciabilă pentru subscrisa, obligația pentru garantarea căreia a fost instituit sechestrul fiind adusă la îndeplinire“.
  • „Menționăm faptul că terenul din speță este inclus într-un proiect demarat de Primăria Municipiului Constanța «înființare centre de colectare prin aport voluntar în Municipiul Constanța», depus în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C3/I.1.A“, spun avocații municipalității.
  • În continuare, avocații au arătat că „printr-o notă de clarificare emisă de Direcția Generală Planul Național de Redresare și Reziliență ne este solicitat de urgență «modificarea extrasului de carte funciară fără sarcini», nefiind acceptate alte modificări“.
  • Termenul de judecată la care va fi analizată cererea municipalității privind ridicarea sechestrului este 22 februarie 2023, de la ora 11.00.
UAT Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac a cerut în instanță, la Tribunalul Constanța, ridicarea sechestrului DNA pus asupra unui teren, în Dosarul Retrocedărilor și menținut prin decizia finală pronunțată de Curtea Supremă în cauză.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, UAT Municipiul Constanța s-a adresat și judecătorilor Curții Supreme cu o cerere similară, privind ridicarea sechestrului de pe un teren din Dosarul Retrocedărilor, fiind vorba despre un teren în suprafață de 13.480 de metri pătrați, situat pe DNA 3 A, Lot 1, față de care, prin Decizia penală 32/A/2019 în dosar 6536/2/2008, s-a dispus restabilirea situației anterioare și menținerea sechestrului DNA.
 
Potrivit datelor oficiale din dosarul de la Constanța, cauza vizează același teren.
 
Astfel, prin cererea de ridicare a sechestrului asigurător din dosarul 676/118/2023, UAT Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac, reprezentată de avocatul bucureștean Cătălin Nicolae Pangratie (din cadrul SCA Pangratie și Asociații), s-a solicitat ridicarea sechestrului instituit asupra terenului intravilan, în suprafață de 13.480 mp, intabulat în CF nr. 38929, cu nr. Cadastral 14191 (CF și CAD nou 216502), situat în Constanța, DN 3A, lot 1.
 
Se arată în cerere că în privința acestui teren „prin Decizia Penală nr. 32/A/2019 pronunțată în dosar nr. 6536/2/2008 (nr., Dosarul Retrocedărilor), Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, și menținerea sechestrului asigurator instituit de Direcția Națională Anticorupție prin Ordonanța penală nr. 29/P/2008 din 15.02.2008“.
 
Cererea de intabulare a dreptului de proprietate, admisă
 
Avocații au arătat că „în fapt, prin Decizia Penală nr. 32/A din 07.02.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus condamnări pentru săvârșirea de infracțiuni privind retrocedările de terenuri din patrimoniul Municipiului Constanța, în timpul mandatului fostului primar Mazăre Radu Ștefan“.
 
Au mai arătat avocații că „în scopul îndeplinirii obligațiilor stabilite în sarcina subscrisei, prin Hotărâri de Consiliu Local am dispus inventarierea terenurilor în domeniul public sau privat și ulterior am solicitat Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară intabularea dreptului de proprietate în favoarea Municipiului“.
 

În continuare, avocații au spus că „deși cererea de intabularea ne-a fost admisă, iar Municipiul a fost înscris în cartea funciară a imobilelor ca fiind proprietar, OCPI Constanța a menținut sechestrul asigurator menținut prin Decizia 32/2019“.
 
Astfel, avocații au arătat că s-au adresat instanței pentru ridicarea sechestrului și au menționat că „la momentul actual, în privința terenului intravilan ce face obiectul prezentului dosar, nu mai subzistă temei pentru menținerea sechestrului, imobilul fiind readus în patrimoniul Municipiului Constanța“.

 
Au mai precizat avocații că „la acest moment, menținerea sechestrului și-a atins scopul și implicit menținerea acestuia este inutilă, chiar prejudiciabilă pentru subscrisa, obligația pentru garantarea căreia a fost instituit sechestrul fiind adusă la îndeplinire“.
 
Teren inclus în proiect PNRR
 
„Astfel, în condițiile în care în cartea funciară în care suntem înscriși ca proprietar încă este înscris și sechestrul menținut tocmai ca subscrisa să redevină proprietar, această situați poate fi asimilată situației în care subscrisa a dat garanția îndestulătoare prevăzută la art. 957 alin. 1 Cod procedură civilă“, au spus avocații.
 
„Menționăm faptul că terenul din speță este inclus într-un proiect demarat de Primăria Municipiului Constanța «înființare centre de colectare prin aport voluntar în Municipiul Constanța», depus în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C3/I.1.A“, spun avocații municipalității.
 
În continuare, avocații au arătat că „printr-o notă de clarificare emisă de Direcția Generală Planul Național de Redresare și Reziliență ne este solicitat de urgență «modificarea extrasului de carte funciară fără sarcini», nefiind acceptate alte modificări“.
 
Termenul de judecată la care va fi analizată cererea municipalității privind ridicarea sechestrului este 22 februarie 2023, de la ora 11.00.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Un teren din Dosarul Retrocedărilor, în atenția Curții Supreme! Se cere ridicarea sechestrului DNA
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 3691

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3730

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 845

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 642

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3647

Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

06 Apr 2024 669

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3213

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 722

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 769

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 832

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 860

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 605

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 630

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 1018

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 536