Oficial de la instanță! Vânătoare oprită la 36 de specii în sezonul 2020-2021

 
  • Deciziile Curţii de Apel Braşov reprezintă o premieră salutară pentru România, în condiţiile în care judecătorii acestei instanţe au reuşit să creeze jurisprudenţă la nivel naţional în domeniul protecţiei mediului şi biodiversităţii a cărei componentă deosebit de importantă o reprezintă speciile de păsări sălbatice.
 
Curtea de Apel Braşov a decis ieri suspendarea cotelor de vânătoare aprobate la 36 specii de păsări sălbatice pentru sezonul 2020-2021 (din cele 40 care se pot împuşca), fapt care echivalează cu o interdicţie a vânării acestor păsări, pe perioada suspendării, potrivit unui comunicat al Societății Ornitologică Română, informează agerpres.ro.
 
Hotărârea, care survine unei acţiuni în instanţă deschise de Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, nu este definitivă, dar este executorie, fiind aplicabilă de la momentul pronunţării.
 
Iată decizia Curții de Apel Braşov
 
„Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată, excepţie invocată de pârâtul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin întâmpinare. Admite cererea formulată de reclamanta Asociaţia „Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi, în consecinţă: Dispune suspendarea executării art.4 şi art.10 alin.(1), (2) şi (3) din Ordinul Ministrului Apelor, Pădurilor şi Mediului nr.1400/13.07.2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020 - 14 mai 2021, precum şi a Anexelor nr.3, nr.4 şi nr. 5 ale aceluiaşi Ordin, până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Braşov. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, potrivit art.402 din Codul de procedură civilă“.
 
Potrivit comunicatului mai sus precizat, Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a atacat în instanţă art. 4, art. 10, alin. (1), (2) şi (3) din Ordinul Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr.1400/13.07.2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020 - 2021, precum şi Anexele nr.3, nr.4 şi nr. 5 ale aceluiaşi Ordin, care conţin cotele de vânătoare aprobate pentru sezonul 2020-2021 la cele 40 de specii sălbatice de păsări care pot fi împuşcate conform legislaţiei în vigoare
 
 
"Motivul cel mai probabil al suspendării este legat de faptul că nu există nici până în acest moment o metodologie clară a stabilirii acestor cote de vânătoare. Societatea Ornitologică Română (SOR) a atras atenţia prin nenumărate adrese către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor că nu este legală procedura prin care stabileşte cotele de vânătoare. Potrivit legii, statul român are obligaţia să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împuşcaţi fără ca populaţia speciei respective să fie afectată", a declarat biologul SOR, Dorin Damoc.
 
"Hotărârea Curţii de Apel Braşov este executorie de la momentul pronunţării, adică din data de 20 august 2020, şi niciun vânător nu mai are dreptul să împuşte, să recolteze, să transporte, să utilizeze sau să valorifice vreo pasăre (toate aceste activităţi circumscriindu-se infracţiunii de braconaj) din cele 36 de specii: porumbel gulerat, porumbel de scorbură, turturică, guguştiuc, ieruncă, prepeliţă, ciocârlie de câmp, graur, sturzul de vâsc, sturzul cântător, sturzul viilor, sturzul de iarnă, stăncuţă, gâscă de vară, gârliţa mare, raţă mare, raţă mică, raţă fluierătoare, raţă cu cap castaniu, raţă moţată, raţă pestriţă, raţă sunătoare, raţă lingurar, raţă suliţar, raţă cârâitoare, raţă cu cap negru, lişiţă, găinuşă de baltă, sitar de pădure, becaţină comună, becaţină mică, cioară grivă, cioară grivă sudică, cioară de semănătură, coţofană, gaiţă. Hotărârea pronunţată de Curtea de Apel nu este definitivă, dar este executorie de drept. Decizia poate fi atacată cu recurs în instanţă, în termen de 5 zile de la comunicare", a declarat Codruţ Feher, vicepreşedintele Asociaţiei Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor.
 

Hotărârea Curţii de Apel Braşov este executorie de la momentul pronunţării, (potrivit art. 14, alin. (7) din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ, "Suspendarea executarii actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendarii"), iar efectele acestei Hotărâri sunt:
- stoparea imediată a vânătorii la speciile de păsări sălbatice la care sezonul de vânătoare a început: gaiţă, cioară grivă (1 iunie), stăncuţă (10 iulie); turturică, guguştiuc, prepeliţă, gâscă de vară, raţă fluierătoare, raţă cu cap castaniu, raţă pestriţă, raţă sunătoare, raţă lingurar, raţă suliţar, raţă cu cap negru, cioară de semănătură (15 august),
 

- interzicerea vânării speciilor la care sezonul de vânătoare urmează să debuteze în data de 1 septembrie: porumbel gulerat, porumbel de scorbură, sturz de vâsc, sturz cântător, sturzul viilor, raţă mare, raţă mică, raţă cârâitoare, lişiţă, găinuşă de baltă, sitar de pădure, becaţină comună, becaţină mică,
 
- interzicerea vânării speciilor la care sezonul de vânătoare urmează să debuteze în data de 15 septembrie: ciocârlie de câmp, ieruncă, raţă moţată,
 
- interzicerea vânării speciilor la care sezonul de vânătoare urmează să debuteze în data 15 octombrie: gârliţă mare.
 
Acţiunea deschisă la instanţa braşoveană nu este prima de acest fel iniţiată de Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor. În 2019, ONG-ul a obţinut în instanţă interzicerea vânătorii la ciocârlia de câmp şi la alte trei specii de păsări în sezonul 2019-2020 prin două Hotărâri ale Curţii de Apel Braşov, Hotărârea nr. 105/2019 pronunţată în Dosarul nr. 502/64/2019 rămasă definitivă (Suspendare) şi Hotărârea nr. 37/25.06.2020 pronunţată de Curtea de Apel Braşov în dosarul cu nr. 522/64/2020 (Anulare, fond).
 
Deciziile Curţii de Apel Braşov reprezintă o premieră salutară pentru România, în condiţiile în care judecătorii acestei instanţe au reuşit să creeze jurisprudenţă la nivel naţional în domeniul protecţiei mediului şi biodiversităţii a cărei componentă deosebit de importantă o reprezintă speciile de păsări sălbatice.
 
Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizaţie independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice şi habitatele lor în România de 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populaţiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate şi distruse de evoluţiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor şi a habitatelor din România şi, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generaţiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Câte ciocârlii urmează să fie vânate în noul sezon, cu aprobarea Ministerului Apelor şi Pădurilor. Evoluţia cifrelor

11 Jun 2019 1501