Oficial de la Parchetul Curții de Apel Constanța Dosar penal în cazul deșeurilor depozitate în curtea instituției Confort Urban!

 
 
  • Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu, în incinta societății erau depozitate deșeuri inerte din construcții și demolari pe o suprafață de cca 8.000mp, cantitate estimată la aproximativ 40.000 tone, de la lucrări de investiții și reparații curente în municipiul Constanța.
 
 
Garda de Mediu din Constanța a amendat societatea Consiliului Local Constanța, Confort Urban SRL, cu maximul prevăzut de OUG 92/2021, modificată prin Legea 17/3023, respectiv 60.000 lei, pentru că în incinta societății erau depozitate deșeuri inerte din construcții și demolari.
 
Sancțiunea a fost aplicată la finele lunii martie.
 
Tot atunci, comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu, preciza că în incinta societății erau depozitate deșeuri inerte din construcții și demolari pe o suprafață de cca 8.000mp, cantitate estimată la aproximativ 40.000 tone, de la lucrări de investiții și reparații curente în municipiul Constanța.
 
Garda de Mediu le-a pus în vedere celor de la Confort Urban să elimine deșeurile și să curețe terenul.
 
Mai mult decât atât, pe fir au intrat și procurorii!
 
La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanța, oficialii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța ne-au comunicat că la nivelul unității de parchet este înregistrat un dosar penal, cu numărul 84/P/2023, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art.66 alin. 1 din OUG 92/2011.
 
Ce prevede legea

 
Potrivit datelor oficiale, Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2021 face referire la regimul deşeurilor, iar articolul 66 prevede următoarele:  
 

(1) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amendă următoarele fapte:
 
a) eliminarea deşeurilor care au făcut obiectul transferului, aşa cum este definit de Regulamentul (CE) 1.013/2006, în spaţii neautorizate sau prin constituirea de depozite ilegale;
 
b) neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare sau eliminare a deşeurilor periculoase;
 
c) comercializarea, abandonarea sau neasigurarea încărcăturii deşeurilor pe durata şi pe parcursul tranzitării teritoriului României;
 
d) acceptarea de către operatorii de depozite/incineratoare, în vederea eliminării, a deşeurilor introduse ilegal în ţară sau a deşeurilor introduse în ţară în alte scopuri decât cel al eliminării şi care nu au putut fi utilizate în scopul pentru care au fost introduse.
 
(2) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani următoarele fapte:
 
a) importul de aparate, instalaţii, echipamente, utilaje, substanţe şi produse folosite şi uzate, din categoria deşeurilor interzise la import;
 
b) refuzul de returnare în ţara de origine a deşeurilor introduse în ţară în alte scopuri decât cel al eliminării şi pentru care s-a dispus măsura returnării de către autoritatea competentă;
 
c) colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, care pot provoca decesul ori vătămarea corporală a unei persoane sau o daună semnificativă calităţii aerului, calităţii solului sau calităţii apei ori animalelor sau plantelor;
 
d) exportul sau importul de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, în cazul în care această activitate intră în domeniul de aplicare al art. 2 pct. 35 din Regulamentul (CE) nr. 1.013/2006, indiferent dacă transportul se efectuează prin una sau mai multe operaţiuni.
 
(3) Pentru faptele prevăzute la alin. (2) lit. c) şi d), săvârşite din culpă, limitele de pedeapsă se reduc la jumătate.
 
(4) Prin derogare de la dispoziţiile art. 137 alin. (2) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul infracţiunilor prevăzute în prezentul articol, suma corespunzătoare unei zile-amendă pentru persoana juridică este cuprinsă între 500 lei şi 25.000 lei.
 
(5) Tentativa la infracţiunile prevăzute la alin. (1) şi (2) se pedepseşte.
 
Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere de la Stere Hira, directorul Confort Urban, însă demersul noul nu a fost posibil.
 
În cazul în care directorul Confort Urban va dori, totuși, să ne ofere un punct de vedere cu privire la acest dosar, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.
 
Foto cu rol listrativ.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Confort Urban amendată cu 60.000 lei pentru depozitare de deșeuri inerte din contrucții în curtea instituției!
 
Atribuirea nelegală a unor locuințe din patrimoniul municipiului Constanța Infracțiuni asimilate celor de corupție cercetate de procurorii DNA la Administrația Fondului Imobiliar SRL, în mandatul de director al lui Stere Hira!
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța. Contract de aproape un milion de euro Confort Urban SRL a bătut palma cu afacerișii Uda și Ștefan de la U.C.G. Construcţii Ecologice SRL (DOCUMENT)

25 Sep 2023 791

Licitații publice Administrația Fondului Imobiliar SRL Constanța face audit în vederea fuziunii prin absorbție cu Confort Urban SRL (DOCUMENT)

21 Sep 2023 666

Rocka Genco SRL a obținut un nou contract de la SC Confort Urban SRL (DOCUMENT)

18 Sep 2023 793

Licitații Constanța Confort Urban, licitație deschisă pe 380.000 de euro pentru vopsea, diluant și microbile pentru marcaje rutiere (DOCUMENT)

03 Sep 2023 783

Parcarea supraetajată pe aleea Argeș din Constanța va fi construită de Confort Urban

03 Sep 2023 1289

Ședința CLM Constanţa. Consilierii au votat pentru absorbția AFI SRL de către Confort Urban și pentru suspendarea PUZ-ului cartierului Palazu Mare! (DOCUMENT)

31 Aug 2023 802

Troc între PSD-iști în Consiliile de Administrație ale societăților municipiului Constanța

22 Aug 2023 2017

Afaceri Constanța S.C. Confort Urban SRL va achiziționa un miniexcavator. Cât costă achiziția? (DOCUMENT)

18 Aug 2023 604

Știri Constanța Președintele CA este membru PSD. Cine va conduce Confort Urban SRL pentru următorii patru ani? (DOCUMENTE)

07 Aug 2023 2138

Licitații Constanța SC Confort Urban SRL și Wirtgen România au încheiat un contract de aproximativ 1,5 milioane de lei (DOCUMENT)

07 Aug 2023 603

Licitații Constanța Confort Urban SRL cumpără autobasculantă de la AIC Trucks SA. La ce valoare se ridică achiziția? (DOCUMENT)

20 Jul 2023 938

Ziua și strada asfaltată în cartierul Palazu Mare din Constanța! Unde se mai lucrează astăzi? (GALERIE FOTO)

20 Jul 2023 681

Șantier în Constanța Asfaltările din Palazu Mare continuă și astăzi! Ce străzi se mai reabilitează? (FOTO)

19 Jul 2023 506

Directorul Confort Urban Constanța a ieșit din afacerea de la Eforie Nord Hira a cedat Premium Lac SRL și a dezmembrat/alipit mai multe terenuri (DOCUMENTE)

18 Jul 2023 2486

Cartierul Palazu Mare din județul Constanța rămâne sub șantier! Ce străzi se vor mai asfalta astăzi

18 Jul 2023 538