Oficial DNA! Călin Popescu-Tăriceanu, urmărit penal pentru luare de mită

  • Călin Popescu-Tăriceanu, la data faptei prim ministru al Guvernului României, este urmărit penal pentru luare de mită.
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 22/VIII/3 din 11 ianuarie 2021 https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10172 , ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale necesare pentru efectuarea urmăririi penale față de o persoană care, la data faptelor, deținea funcția de prim ministru, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul POPESCU-TĂRICEANU CĂLIN CONSTANTIN ANTON, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 
Suspectul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, în calitate de prim ministru,  ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de  800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului,  pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
 
Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.

După respingerea, la data de 3 iunie 2019,  a cererii inițiale de încuviințare a urmăririi penale de către Senat (instituție învestită cu soluționarea având în vedere calitatea de senator a lui Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton la acea dată), procurorii au efectuat, în același dosar, acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane.

Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt mai sus menționată cu referire la fostul demnitar.
 
Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 
În vederea confiscării obiectului infracțiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurența sumei de 800.000 USD, echivalent în lei - 3.204.640 lei.
  

„Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, transmit procurorii.

 

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CSM, decizie importantă în cazul procurorului Mircea Adrian, șeful Serviciului privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari din DNA

22 May 2024 324

Tribunalul Constanța amână pentru septembrie 2024 dosarul lui Nicolae Popescu, fost auditor public extern în Camera de Conturi Constanța! (RECHIZITORIU)

21 May 2024 510

Achitare pentru Adrian Viorel Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța, în dosarul DNA! Primul termen în apel, în septembrie 2024! (DOCUMENT)

19 May 2024 1278

Dosar al DNA Constanța Tribunalul București anunță ziua pronunțării în dosarul lui Alexandru Cumpănașu, fost candidat la alegerile prezidenţiale!

19 May 2024 420

Curtea de Apel Constanța anunță când se va pronunța în dosarul lui Cristian Radu, primarul din Mangalia, în cameră preliminară! (DOCUMENT)

17 May 2024 935

Tribunalul Constanța încetează procesul penal într-un dosar al DNA Constanța! Decizia nu este definitivă (MINUTĂ)

16 May 2024 602

Tribunalul Constanța schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare în dosarul foștilor primari Radu Mazăre și Decebal Făgădău - „fapta nu există“ (MINUTĂ)

16 May 2024 873

Câți bani a confiscat tribunalul Condamnare pentru Meran Dorin, fostul șef al Gărzii de Mediu Tulcea! DNA îl acuză de luare de mită! (DOCUMENT)

15 May 2024 715

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța!

15 May 2024 580

Procurorul Mircea Adrian, numit șef al Serviciului privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari din DNA

15 May 2024 566

DNA Constanța, aproape să „piardă“ dosarul lui Dragoș Iorga, fost director în Ministerul Investițiilor! Cauza, la Curtea de Apel București (DOCUMENT)

14 May 2024 775

Cristian Radu, primarul din Mangalia, termen miercuri la Curtea de Apel Constanța, în dosarul DNA! (DOCUMENT)

14 May 2024 1756

Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă, trimis în judecată de DNA, așteptat marți la Tribunalul Constanța!

13 May 2024 823

Procuror nou la DNA Constanța! Un alt magistrat se alătură „armatei“ Anticorupție începând cu 1 iunie 2024

12 May 2024 8160

Curtea de Apel Constanța anunță primul termen în dosarul lui IPS Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, trimis în judecată de DNA!

12 May 2024 733