Oficial! Mandate de arestare anulate la Constanța, într-un dosar DNA (minută)
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au anulat azi mandatele de arestare preventivă emise zilele trecute, de Tribunalul Constanța, față de Ciprian Dodiș și Cristian Dodiș!

Oficial

Admite, ca fondate, contestaţiile declarate de inculpații DODIȘ CIPRIAN și DODIȘ CRISTIAN împotriva Încheierii din data de 07.10.2021 pronunţată în dosarul penal nr. 2983/118/2019/a4 al Tribunalului Constanța. Desfiinţează Încheierea contestată şi rejudecând, Respinge, ca nefondată, sesizarea din oficiu cu privire la luarea măsurii arestării preventive față de inculpaţii DODIȘ CIPRIAN și DODIȘ CRISTIAN. Dispune anularea mandatelor de arestare preventivă nr.5 și nr.6 emise la 07.10.2021 de Tribunalul Constanța pe numele inculpaților. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată astăzi 13.10.2021, prin punerea la dispoziţia părţilor şi procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.

 


Decizia de azi este definitivă și a fost luată, potrivit datelor noastre, de judecătoarele Valentina Boboc și Iulia Cezara Suciu, de la Curtea de Apel Constanța.

Amitim că mandatele de arestare au fost emise, în cursul judecăţii, în dosarul în care Dodiș Ciprian și Dodiș Cristian au fost trimiși în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța.

Dodiș Ciprian, la data faptelor administrator al unor societăți comerciale, este acuzat de evaziune fiscală (2 fapte),
- spălare a banilor (3 fapte),
 
Dodiș Cristian, la data faptelor administrator al unor societăți comerciale, este suspectat de:

- evaziune fiscală (3 fapte),
- spălare a banilor (2 fapte),
 

Băjănaru Ionelia, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, este bănuită de: - evaziune fiscală, - spălare a banilor,
 
Asta în timp ce Tawil Rabih și Gheocanu Robert-Cosmin sunt acuzați de complicitate la evaziune fiscală.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2007 - 2008, inculpații Dodiș Ciprian, Dodiș Cristian și Băjănaru Ionelia, în calitatățile menționate mai sus, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaților fiscale, au omis, cu intenție, să evidențieze în contabilitate atât operațiunile comerciale efectuate (achiziții și livrări de deșeuri feroase) cât și veniturile realizate în urma acestor activități.
 
Sumele astfel obținute au fost disimulate prin folosirea unor documente (borderouri fictive de achiziție deșeuri metalice) care aveau rolul de a crea aparența mincinoasă că sumele retrase din conturi aveau o destinație și o origine licită.
În realitate, sumele respective proveneau din fraudarea bugetului de stat ca urmare a neînregistrării în contabilitatea societăților pe care le administrau a operațiunilor comerciale și veniturilor realizate.
 
Cei trei oameni de afaceri au beneficiat de ajutorul inculpaților Tawil Rabih și Gheocanu Robert-Cosmin care s-au implicat în mod direct în întregul mecanism infracțional (prin acte de achiziție a deșeurilor feroase, plata acestor mărfuri, retragerea sumelor de bani provenite din evaziune, procurarea documentelor financiar contabile pentru societățile presupus evazioniste, oferirea de indicații privind completarea și conținutul acestora etc).
 
Ca urmare a acestor demersuri a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 19.938.692 lei, reprezentând impozit pe profit, impozit pe dividende și contribuție la fondul de mediu.
 
În cauză Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă cu suma totală de 21.246.297 lei.
 
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra unor bunurilor imobile ce aparțin inculpaților Tawil Rabih și Gheocanu Robert-Cosmin.
Aceeași măsură a fost dispusă și asupra bunurilor mobile sau imobile care vor intra în patrimoniul inculpaților Dodiș Ciprian, Dodiș Cristian și Băjănaru Ionelia.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Noul termen pe fond a fost stabilit pentru data de 03 noiembrie 2021.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Tineri cu mandate europene de arestare, depistați în Ovidiu

15 Sep 2021 1535

Județul Buzău Bărbat, implicat într-un conflict privind refuzul achitării unei note de plată, într-un restaurant din Mamaia. Ce spune IPJ Constanța

04 Aug 2021 1235

Bărbat căutat de autoritățile austriece, prins de polițiștii constănțeni

03 Aug 2021 594

Zeci de percheziții la Mangalia Mandatele de arestare emise în lipsă, anulate

01 Jul 2021 2559

Exclusiv! Mandatele de arestare emise în urma perchezițiilor din Mangalia, anulate

30 Jun 2021 7039

Județul Constanța Bărbați, escortați și încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă. Ce infracțiuni au comis

25 Jun 2021 761

Exclusiv! Noi mandate de arestare emise în urma perchezițiilor din Mangalia

23 Jun 2021 8079

Bărbați reținuți pentru furt calificat Locuința unei femei din Constanța, prădată de hoți

19 Jun 2021 1271

Mandate de arestare anulate la Constanța într-unul dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri din România

14 Apr 2021 2173

Trei bărbați, încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă. Ce pedepse vor executa

05 Mar 2021 890

Penitenciarul Poarta Albă are de ieri doi noi deținuți. Ce infracțiune au comis

03 Dec 2020 1011

Acțiuni de amploare pe raza județului Constanța Ce au constatat oamenii legii

19 Nov 2020 1302

Percheziții în Cernavodă. Suspecții au primit mandate de arestare

02 Oct 2020 973

Doi tulceni, reținuți pentru trafic de persoane și proxenetism. Sunt căutați de autoritățiile din Belgia

16 Sep 2020 892

Mandate europene de arestare, puse în aplicare de polițiștii constănțeni

05 Aug 2020 697