Oficial! Mandate de arestare anulate la Constanța, într-un dosar DNA (minută)




Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au anulat azi mandatele de arestare preventivă emise zilele trecute, de Tribunalul Constanța, față de Ciprian Dodiș și Cristian Dodiș!

Oficial

Admite, ca fondate, contestaţiile declarate de inculpații DODIȘ CIPRIAN și DODIȘ CRISTIAN împotriva Încheierii din data de 07.10.2021 pronunţată în dosarul penal nr. 2983/118/2019/a4 al Tribunalului Constanța. Desfiinţează Încheierea contestată şi rejudecând, Respinge, ca nefondată, sesizarea din oficiu cu privire la luarea măsurii arestării preventive față de inculpaţii DODIȘ CIPRIAN și DODIȘ CRISTIAN. Dispune anularea mandatelor de arestare preventivă nr.5 și nr.6 emise la 07.10.2021 de Tribunalul Constanța pe numele inculpaților. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată astăzi 13.10.2021, prin punerea la dispoziţia părţilor şi procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.

 


Decizia de azi este definitivă și a fost luată, potrivit datelor noastre, de judecătoarele Valentina Boboc și Iulia Cezara Suciu, de la Curtea de Apel Constanța.

Amitim că mandatele de arestare au fost emise, în cursul judecăţii, în dosarul în care Dodiș Ciprian și Dodiș Cristian au fost trimiși în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța.

Dodiș Ciprian, la data faptelor administrator al unor societăți comerciale, este acuzat de evaziune fiscală (2 fapte),
- spălare a banilor (3 fapte),
 
Dodiș Cristian, la data faptelor administrator al unor societăți comerciale, este suspectat de:

- evaziune fiscală (3 fapte),
- spălare a banilor (2 fapte),
 

Băjănaru Ionelia, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, este bănuită de: - evaziune fiscală, - spălare a banilor,
 
Asta în timp ce Tawil Rabih și Gheocanu Robert-Cosmin sunt acuzați de complicitate la evaziune fiscală.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2007 - 2008, inculpații Dodiș Ciprian, Dodiș Cristian și Băjănaru Ionelia, în calitatățile menționate mai sus, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaților fiscale, au omis, cu intenție, să evidențieze în contabilitate atât operațiunile comerciale efectuate (achiziții și livrări de deșeuri feroase) cât și veniturile realizate în urma acestor activități.
 
Sumele astfel obținute au fost disimulate prin folosirea unor documente (borderouri fictive de achiziție deșeuri metalice) care aveau rolul de a crea aparența mincinoasă că sumele retrase din conturi aveau o destinație și o origine licită.
În realitate, sumele respective proveneau din fraudarea bugetului de stat ca urmare a neînregistrării în contabilitatea societăților pe care le administrau a operațiunilor comerciale și veniturilor realizate.
 
Cei trei oameni de afaceri au beneficiat de ajutorul inculpaților Tawil Rabih și Gheocanu Robert-Cosmin care s-au implicat în mod direct în întregul mecanism infracțional (prin acte de achiziție a deșeurilor feroase, plata acestor mărfuri, retragerea sumelor de bani provenite din evaziune, procurarea documentelor financiar contabile pentru societățile presupus evazioniste, oferirea de indicații privind completarea și conținutul acestora etc).
 
Ca urmare a acestor demersuri a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 19.938.692 lei, reprezentând impozit pe profit, impozit pe dividende și contribuție la fondul de mediu.
 
În cauză Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă cu suma totală de 21.246.297 lei.
 
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra unor bunurilor imobile ce aparțin inculpaților Tawil Rabih și Gheocanu Robert-Cosmin.
Aceeași măsură a fost dispusă și asupra bunurilor mobile sau imobile care vor intra în patrimoniul inculpaților Dodiș Ciprian, Dodiș Cristian și Băjănaru Ionelia.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Noul termen pe fond a fost stabilit pentru data de 03 noiembrie 2021.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fraţii Tate, reţinuţi de autorităţile române, într-un dosar de exploatare pe teritoriul Marii Britanii

12 Mar 2024 506

Urmăriți la nivel internațional, aduși în țară de polițiști! Iată pentru ce era urmărit un bărbat de 35 de ani din Constanța

09 Mar 2024 572

Mandate puse în aplicare de polițiștii din Constanța

15 Feb 2024 589

Poliția Română - Polițiștii au adus în țară trei urmăriți la nivel internațional

15 Feb 2024 329

Mandate puse în aplicare de polițiștii din Constanța. Iată pentru ce infracțiuni

14 Feb 2024 593

Știri Constanța Trei bărbați au ajuns în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Constanța. Iată motivele

08 Feb 2024 766

IPJ VasluiPolițiștii au depistat două persoane urmărite internațional

02 Feb 2024 435

Poliția Română prinde nouă infractori internaționali! Tânăr de 24 de ani din Constanța, adus din Regatul Țărilor de Jos, urmărit pentru trafic de droguri!

27 Jan 2024 790

Urmăriți la nivel internațional, aduși în țară din Marea Britanie

26 Jan 2024 665

Fugari aduși de Poliția Română în țară. Printre aceștia și un bărbat din Constanța

24 Jan 2024 925

Suspecți de jaf armat căutați de autoritățile austriece, depistați în România

18 Jan 2024 470

Știri Constanța Tânăr de 20 de ani, în arest preventiv. Iată ce faptă a comis

13 Jan 2024 798

O femeie din Breaza și un bărbat din Cluj-Napoca, urmăriți internațional, depistați de polițiști

09 Jan 2024 691

Mandate puse în aplicare de polițiștii din Constanța

08 Jan 2024 926

Poliţiştii români au pus în aplicare 16 mandate europene de arestare în ultima săptămână din 2023

02 Jan 2024 598