Oficial. Ministerul Justiției, despre cunoscutele extrădări legate de Constanța!

  • În documentul remis de Ministerul Justiției sunt amintiți și protagoniști ai Dosarului Retrocedărilor din Constanța, dar și apropiați ai fostului primar Radu Mazăre.
  • „Ministerul Justiției are atribuții strict administrative (decurgând din principiul separației puterilor în stat), adică de primire, respectiv transmitere a mandatelor europene de arestare emise de către autoritățile judiciare române și străine, de a acorda sprijin autorităților implicate în această procedură, în special în vederea facilitării comunicării, respectiv de a ține evidențe statistice“, au precizat reprezentanții MJ.
 
Ministerul Justiției a dat publicității o situație privind extrădările, mandatele europene și dosarele având ca obiect transferare persoanelor condamnate.
 
În document sunt amintiți și protagoniști ai Dosarului Retrocedărilor din Constanța, dar și apropiați ai fostului primar Radu Mazăre.
 
În ce privește situația extrădărilor, Ministerul Justiției a anunțat legat de Avraham Morgenstern, om de afaceri cunoscut drept apropiat al fostului primar al Constanței Radu Mazăre și judecat într-un dosar alături de acesta și de fratele edilului, că aprobarea acestuia a fost aprobată, dar decizia nu este definitivă.
 
„Republica Argentina a aprobat extrădarea acestuia, dar hotărârea nu este definitivă. Procedură în curs, recursul fiind pe rolul Curții Supreme de Justiție a Națiunii“, au precizat reprezentanții Ministerului Justiției.
 
Amintim, în februarie 2015, omul de afaceri a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție și a fost condamnat în primă instanță de Tribunalul București la 12 ani de închisoare.
 
Pedeapsa i-a fost redusă la opt ani de închisoare de către magistrații Curții de Apel București.
 
Protagoniști ai Dosarului Retrocedărilor
 
În continuare, Ministerul Justiției vorbește despre Radu Mazăre, despre care precizează că „a fost extrădat de către autoritățile malgașe în mai 2019, aflându-se în executarea pedepsei aplicate. Ulterior, la solicitarea autorităților judiciare române, au fost formulate mai multe cereri de extindere a consimțământului, pentru fapte anterioare extrădării“.

 
Amintim, Radu Mazăre a fost condamnat definitiv în data de 7 februarie 2019 de Înalta Curte de Casație și Justiție la nouă ani de închisoare, în cauza penală cunoscută drept Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
 

Cu privire la Emilian (Elan) Schwartzenberg, Ministerul Justiției a anunțat că persoana nu este căutată, ca urmare a încetării procesului penal față de aceasta, pe motivul împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
„Persoana nu este căutată, nu face obiectul vreunui mandat de arestare sau de executare a vreunei pedepse, deoarece, prin sentinţa penală nr. 403 din 21.05.2020 pronunțată de Tribunalul Bucureşti, s-a dispus faţă de acesta încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale“, au precizat reprezentanții Ministerului Justiției.
 
La capitolul Mandate Europene de Arestare, reprezentanții MJ au făcut următoarea precizare prealabilă: „În calitate de autoritate centrală, potrivit art. 86 alin. 4 din Legea nr. 302/2004, Ministerul Justiției are atribuții strict administrative (decurgând din principiul separației puterilor în stat), adică de primire, respectiv transmitere a mandatelor europene de arestare emise de către autoritățile judiciare române și străine, de a acorda sprijin autorităților implicate în această procedură, în special în vederea facilitării comunicării, respectiv de a ține evidențe statistice. În acest sens, autorităţile emitente sunt instanţele, iar cele de executare sunt curţile de apel“.
 
Aici este amintit un alt protagonist al Dosarului Retrocedărilor din Constanța, Dragoș Emil Săvulescu, ce a fost condamnat la cinci ani și jumătate de detenție în cauză.
 
Legat de acesta, ministerul spune că „autoritățile italiene (Curtea de Apel Napoli) au respins executarea mandatului european de arestare, au recunoscut sentința emisă de instanța română și au dispus executarea pedepsei în Italia“.
 
În continuare, se face precizarea că „totodată, instanța italiană a dispus suspendarea parțială a executării pedepsei. Autoritățile elene au respins cererea de predare a lui Săvulescu, arestat provizoriu la data de 9 august 2021, în vederea executării Mandatului European de Arestare emis de Curtea de Apel Bucureşti, care a apreciat şi dispus potrivit competențelor legale, având în vedere că este vorba de o procedură directă între instanțe“.
 
„Contestația la executare, introdusă de Biroul executări penale al Curții de Apel București, are termen 11.01.2022“, au mai precizat reprezentanții Ministerului Justiției.
 
Sursa foto: Facebook.com - Ministerul Justiției

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Municipiul Constanța, la judecată cu fostele soții ale suspecților din Dosarul Retrocedărilor
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Inculpat din Dosarul Retrocedărilor din Constanța, la un pas de eliberare condiționată!

23 May 2022 390

Primarul Chițac, acțiune în instanță pentru 600.000 de euro! Când se vor pronunța judecătorii

20 May 2022 946

Teren la intrare în Mamaia, revendicat de la o firmă privată! ABADL spune că este plajă, compania cere ștergerea mențiunilor legate de Dosarul Retrocedărilor!

30 Apr 2022 1390

Tribunalul Constanța va decide dacă trebuie achitați peste 600.000 de euro pentru Dosarul Retrocedărilor!

22 Apr 2022 673

Teren din Portul Constanța, supraevaluat la peste 3 milioane de euro - acuză Anticorupția! Evaluator trimis în judecată. Legături cu Dosarul Retrocedărilor

19 Apr 2022 1798

Ultima oră! Dosar pentru pretențiile din Dosarul Retrocedărilor, ridicate de primarul Chițac, trimis înapoi la rejudecare! (MINUTA)

15 Apr 2022 929

Procese pentru simbolurile stațiunii Mamaia! Ce a făcut compania Mehmetoglu, proprietara terenului de la Casino și Palatul Regal, din Mamaia

14 Apr 2022 1261

Dosarul Retrocedărilor Recurs la Curtea de Apel Constanța pentru două terenuri din Mamaia

13 Apr 2022 958

Dosarul Retrocedărilor Două terenuri din Mamaia, cu mențiunile despre sentința penală șterse din certificate! Municipalitatea vorbea despre subevaluări de peste 300.000 de dolari (DOCUMENT)

25 Mar 2022 1495

Ce răspuns a primit afaceristul Georgică Giurgiucanu, din Dosarul Retrocedărilor, de la Înalta Curte

16 Mar 2022 829

Dosarul Retrocedărilor Se cer 4,38 milioane de dolari pentru „cazul Leșe“! Ce a decis Curtea de Apel Constanța!

16 Mar 2022 970

Opt terenuri din Dosarul Retrocedărilor, cu mențiunile legate de ancheta penală șterse din certificatele fiscale!

16 Mar 2022 1484

Ce a cerut afaceristul Giurgiucanu, din Dosarul Retrocedărilor, Curții Supreme. Cazul se judecă azi

15 Mar 2022 803

Primarul Chițac, nemulțumit că s-au respins pretențiile de peste patru milioane de dolari, în Dosarul Retrocedărilor

25 Feb 2022 939

O cunoscută familie din Constanța, la judecată cu primarul pentru un teren legat de Dosarul Retrocedărilor

08 Feb 2022 3277