Oficialii români din Justiție și Interne, alături de ambasadorul SUA, discuții pe marginea raportului privind traficul de persoane




•    „Este evident că instituțiile cu atribuții în aplicarea legii conlucrează la capacitate ridicată pentru a contracara acest fenomen, însă pentru eradicarea lui este nevoie de mai mult decât atât“, a susținut procurorul general.

Întâlnire la nivel înalt, astăzi, în domeniul Justiției și al Internelor. Gabriela Scutea, procurorul general al României, alături de Marcel Vela, ministrul de Interne, de chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat MAI, de Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, dar și Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România au purtat discuții pe marginea Raportului întocmit de Departamentul de Stat al SUA. Documentul face referire la traficul de persoane.

Redăm, în continuare, concluziile procurorului general în urma discuțiilor, puse la dispoziție de Ministerul Public:

În declarația susținută, procurorul general al PÎCCJ a exprimat următoarele concluzii:
-    Ministerul Public a depus un efort susținut, realizat în special prin intermediul DIICOT și exprimat  în numărul mare de condamnări obținute în instanță de la începutul acestui an: din luna ianuarie până în luna mai au rămas definitive 26 de cauze instrumentate de DIICOT privind infracțiunile de trafic de persoane și minori, unele de mare complexitate și de mare interes pentru public. De asemenea, în  această lună,  pe rolul instanțelor de judecată se află în continuare 124 de dosare cu acest obiect.
-    Recomandările Raportului formulate în notă apropiată de cele din 2019 ne arată că acțiunea autorităților încă nu a atins un nivel de egalizare a eforturilor tuturor, apt să susțină reorientarea tendinței uneori descrescătoare și repoziționarea în ceea ce privește perspectiva Departamentului de Stat  referitoare la combaterea și prevenirea traficului de persoane.
-    În acest context, este evident că instituțiile cu atribuții în aplicarea legii conlucrează la capacitate ridicată pentru a contracara acest fenomen, însă pentru eradicarea lui este nevoie de mai mult decât atât. O componentă necesară pe lângă tragerea la răspundere penală este aceea a prevenției, a consolidării integrității ca un criteriu imuabil pentru orice persoană angajată într-o instituție a statului român.
-    Credem în importanţa campaniilor de educație în școli cu scopul de a arăta tinerilor metodele utilizate de traficanți și membrii crimei organizate.  În  acest sens trebuie menționată inițiativa pe care au avut-o procurorii DIICOT împreună cu ANITP de a se adresa copiilor şiadolescenţilor, evidenţiind riscuri care derivă din mediul online.
-    Ministerul Public rămâne deschis față de toate semnalele din zona ONG-urilor și mass media pentru valorificarea informațiilor deținute de aceștia și deschiderea promptă a investigațiilor, în condițiile legii.  
Procurorul general al PÎCCJ a mulțumitExcelenţei sale, domnului ambasador A.Zuckerman, pentru disponibilitatea de dialog, care să sprijine creşterea specializării organelor judiciare și a subliniat faptul că, Ministerul Public, în virtutea vocației sale constituționale de a reprezenta interesele generale ale societății și de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertățile cetăţenilor, are în acest moment ca prioritate strategică combaterea traficului de persoane și a crimei organizate, că procurorii verifică și valorifică orice informație având potențialul de a deveni relevantă într-o investigație privind fapte de trafic de persoane.

Instrumentele procedurale sunt extinse, prin măsurile adoptate la nivelul Uniunii Europene, astfel încât infractorii nu se pot sustrage la nesfârșit investigațiilor. Demnitatea umană este afectată în esenţa sa prin astfel de infracţiuni, faţă de care răspunsul judiciar trebuie să fie ferm.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mai mulți procurori părăsesc sistemul prin pensionare. Lista

11 Aug 2023 1133

Gabriela Scutea, fostul procuror general al României, iese la pensie!

04 Aug 2023 987

Un proces de interes național! Judecătorii din Constanța, chemați să decidă soarta procurorului general al României

12 Feb 2021 1460

Accidentul ministrul Transporturilor, Lucian Bode Dosarul a fost preluat de un alt parchet militar

04 Sep 2020 1634

Președintele României și procurorul general al țării, Gabriela Scutea, dați în judecată, la Constanța. Cine a deschis procesul

21 Jul 2020 2533

Klaus Iohannis a semnat decretele de numire a noilor procurori șefi

20 Feb 2020 2124

CSM a dat aviz negativ pentru candidații la conducerea Parchetului General și DIICOT. Aviz pozitiv pentru candidatul la conducerea DNA

11 Feb 2020 1456

DNA, DIICOT și Parchetul General CSM, precizări importante în legătură cu marile Parchete

10 Feb 2020 1795

CSM, anunţ important legat de procurorii propuşi la şefia marilor parchete

24 Jan 2020 1580

Propunerile pentru ocuparea funcțiilor de șef la DNA, Parchetul General și DIICOT au fost anunțate. Despre cine este vorba

21 Jan 2020 1898

UPDATE Ministerul Justiţiei anunţă propunerile pentru funcţiile de şef la Parchetul General, DNA şi DIICOT

21 Jan 2020 2018

Ultima oră! Ministerul Justiţiei va relua procedura de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de procuror-şef al PICCJ

10 Apr 2019 1684

Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror general al României au fost admişi de Ministerul Justiţiei

01 Apr 2019 1695

Încep interviurile candidaților pentru funcția de șef al DNA . Doi procurori sunt de la Constanţa (documente)

02 Sep 2018 2916

Rotirea cadrelor la vârful Ministerului Transporturilor, de Interne, Sănătății și Justiției. Cine pleacă și cine vine

13 Jan 2017 5386