Ofiţer activ cu gradul militar de colonel, trimis în judecată de DNA, achitat definitiv la Constanța


Şase persoane trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiuni de corupţie săvârşite de militari au fost achitate definitiv. Decizia a fost luată ieri de judecătorii Curții de Apel Constanța.


Printre cei achitați să se numără şi un ofiţer activ cu gradul militar de colonel aflat la dispoziţia Statului Major General din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, fost comandant al unei unităţi militare. Acesta este suspectat de comiterea a patru infracţiuni de complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte ori incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei şi de şase infracţiuni de fals intelectual.


În actul de sesizare a instanţei, procurorii Direcţiei Naţionale Antiocorupţie arată, printre altele, că inculpatul S.A.C., „în cursul anului 2012, alăturat cererii unice de plată nr. (…), cu rea-credinţă, a prezentat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură - Centrul Judeţean Tulcea, adeverinţa nr. (…), emisă de U.M. (…), prin comandantul unităţii colonel A.C., care conţine menţiuni nereale, mijloc fraudulos prin care a obţinut pe nedrept, cu titlu nerambursabil, din Bugetul General al Uniunii Europene şi Bugetul Naţional suma totală de 685.210,3 lei, echivalent a 155.232,94 euro (din Bugetul General al Uniunii Europene 615.414,03 lei, echivalent a 139.088,73 euro şi din Bugetul Naţional suma de 69.796,27 lei , echivalent a 1 6.144,21 euro)“.

Cu privire la ofiţerul activ cu gradul militar, procurorii Direcţiei Naţionale Antiocorupţie arată, printre altele, că inculpatul A.C., în calitate de comandant al U.M. (…), în cursul anului 2012, cu intenţie, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, a înlesnit obţinerea pe nedrept de către S.A.C. a finanţării nerambursabile aferente cererii unice de plată nr. (…) adresate A.P.I.A. - Centrul Judeţean Tulcea, din Bugetul General al Uniunii Europene şi din Bugetul Naţional, a sumei totale de 685.210,3 lei, echivalent a 155.232,93 euro (din Bugetul General al Uniunii Europene suma de 615.414,03 lei, echivalent a 139.088,73 euro şi din Bugetul Naţional suma de 69.796,27 lei, echivalent a 16.144,2 euro).

Cei şase inculpaţi au fost trimişi în judecată la începutul lunii august 2016, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Tulcea. După câteva termene de judecată, instanţa a dispus achitarea celor şase inculpaţi. De asemenea, judecătorii au respins cererea de desfiinţare a adeverinţelor emise de U.M.

Decizia Tribunalului Tulcea a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care ieri a menținut decizia primei instanțe.


Citeşte şi:

Medic militar trimis în judecată pentru luare de mită. Ce se va întâmpla azi la Tribunalul Bucureşti
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un colonel din Ministerul Apărării Naţionale trimis în judecată de DNA, achitat. Ce s-a decis ieri la Constanţa

05 Dec 2019 2731

Fost comandant al unei unităţi militare Ofiţer activ cu gradul militar de colonel, trimis în judecată de DNA, achitat

24 Nov 2018 5776