Operată la privat, decedată la Județean Medic anestezist din Constanța, acuzat de moartea unei paciente. Judecătorii au trasat 15 linii clare. Intervine Institutul „Mina Minovici”

 
  • Judecătorii vor să afle dacă actul anestezic practicat în condiţiile unei săli de operaţii garantează absența incidentelor și eficiența resuscitării și dacă  aplicarea masajului cardiac extern în fibrilatie ventriculară, până la disponibilitatea defibrilatorului este interzis.
 
  • Potrivit actului de sesizare a instanţei, medicul anestezist este acuzat că „nu i-a acordat o resuscitare eficientă şi promptă pacientei, situaţie care a condus la instalarea encefalopatiei anoxice ireversibile, împrejurări în care victima a fost transferată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde, aproape de jumătatea lunii aprilie 2012, aceasta a suferit un stop cardiac şi a decedat“.
 
Magistrații de la Judecătoria Constanța au încuviințat efectuarea unui supliment de expertiză medico-legală efectuat de Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” în cazul în care medicul anestezist al unei clinici private este acuzat de moartea unei paciente.
 
În cadrul procesului penal, rudele victimei solicită acordarea sumei de 30 de milioane de euro, cu titlul de daune.
 
În concret, Judecătoria Constanța a admis cererea de efectuare a unui supliment de expertiză formulată de medicul anestezis (inculpat), în referire la Raportul de noua expertiză medico-legală efectuat de Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, cu următoarele obiective:
 
1. Dacă anestezia epidurală constituie practica curentă în chirurgia ginecologică sau reprezintă o excepţie.
 
2. Dacă doza de propofol administrată este în conformitate cu prevederile farmacopeei.
 
3. Care este doza maximă administrabilă o singura dată de ropivacaină în anestezia epidurală.
 
4. Dacă ropivacaina poate fi administrată în doză unică pentru anestezia actului chirurgical și apoi continuu pentru analgezie în postoperator.
 
5. Care sunt manifestările supradozajului de ropivacaină, succesiunea și momentul instalării lor și dacă în cazul de față acestea se regăsesc.

 
6. Dacă în cazul de față fibrilația ventriculară s-a instalat ca prima manifestare a decompensării cardio-respiratorii.
 

7. Dacă în cadrul incidentelor asociate intrinsec anesteziei epidurale, independent de substanţa anestezică, se citează similitudini cu cazul de față.
 
8. Dacă incidentele asociate anesteziei epidurale cu ropivacaină pot fi prevenite în mod absolut, prin ce măsuri și în ce circumstanţe pot apărea cu o frecvență mai mare și dacă în cazul de față acestea se regăsesc și dacă au fost cunoscute anterior intervenţiei.
 
9. Dacă actul anestezic practicat în condiţiile unei săli de operaţii garantează absența incidentelor și eficiența resuscitării.
 
10. Dacă aplicarea masajului cardiac extern în fibrilatie ventriculară, până la disponibilitatea defibrilatorului este interzis.
 
11. Dacă valorile glicemiei determinate preoperator aparţin unei prelevări în absența ingestiei alimentare.
 
12. În ce mod au influenţat glicemia de 272 mg/dl și respectiv tensiunea arteriala de 170 mm Hg, determinate preoperator, instalarea fibrilației ventriculare intraanestezice și resuscitarea.
 
 13. Dacă în prezenta cauză există un raport de cauzalitate direct și exclusiv între activitatea/acţiunea profesională a medicului anestezist si decesul victimei.
 
14. Daca urgența intervenţiei chirurgicale a fost o cauză sau condiţie favorizantă a decesului victimei.
 
15. Care sunt elementele concrete prin care inculpata și-ar fi încălcat deontologia profesională și dacă intervențiile sale se circumscriu unei activităţi corecte și diligente în conformitate cu dispoziţiile ți protocoalele medicale în vigoare.
 
Totodată, instanța a dispus emiterea unei adrese către Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” în vederea efectuării suplimentului de expertiză cu privire la obiectivele menționate și în vederea precizării onorariului/taxei pentru suplimentul de expertiză.
 
Noul termen a fost stabilit pentru luna noiembrie 2021.
 
Conform actului de sesizare a instanţei, organele de poliţie au fost sesizate de lucrătorii Serviciului de Anatomie Patologică - Morgă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, despre faptul că, la data de 12 februarie 2012, în Secţia Chirurgie a decedat numita G.A., internată în data de 31 ianuarie 2012 la Unitatea de Primiri Urgenţe, Camera de Resuscitare, cu diagnosticul „comă profundă (…)“, fiind adusă de la clinica (…), unde suferise o intervenţie chirurgicală“.
 
Mai departe, în rechizitoriul întocmit, procurorii arată că în sarcina medicului anestezist s-a reţinut că, la finele lunii ianuarie 2012, „în calitate de medic anestezist, a făcut parte din echipa de intervenţie operatorie chirurgicală alături de medicul operator principal dr. (…) şi de medicul operator secundar dr. (…) şi medic ATI anestezist, fiind angajaţi în cadrul clinicii de chirurgie (privată) (…), cu sediul în Constanţa“.
 
Anestezie cu substanţă Ropivacaină
 
„Împreună au efectuat intervenţia chirurgicală constând în histerectomie (…) asupra persoanei vătămate G.A., pe care în mod greşit au apreciat-o ca fiind urgenţă, în contextul în care pacienta nu fusese echilibrată preoperator, din punct de vedere tensional şi glicemic, situaţie peste care s-a suprapus procedura neadecvată de anestezie peridurală cu substanţă Ropivacaină, în ceea ce priveşte doza mare utilizată, cât şi modalitatea de administrare (…), factori care au condus la o disfuncţie majoră cardio-vasculară a pacientei, în timpul intervenţiei chirurgicale“, conform rechizitoriului.
 
„În continuare“, potrivit actului de sesizare a instanţei, medicul anestezist este acuzat că „nu i-a acordat o resuscitare eficientă şi promptă pacientei G.A., situaţie care a condus la instalarea encefalopatiei anoxice ireversibile, împrejurări în care victima a fost transferată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde, aproape de jumătatea lunii aprilie 2012, aceasta a suferit un stop cardiac şi a decedat, existând legătură directă de cauzalitate între conduita medicală a inculpatei şi moartea violentă a victimei G.A“.
 
Faţă de ceilalţi medici cercetaţi în dosar, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au dispus clasarea cauzei pentru infracţiunea de ucidere din culpă, pentru că fapta nu a fost comisă cu vinovăţia prevăzută de legea penală.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
„Dr. Lana”, medic estetician, și soțul ei, menținuți sub control judiciar! A operat și femei din Constanța
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se cer daune de 30 de milioane de euro Achitare pentru un medic anestezist din Constanța acuzat de moartea unei paciente

04 Jan 2024 3928

Procesul medicului anestezist din Constanța acuzat de ucidere din culpă, amânat pentru toamnă!

13 Jul 2023 1507

Medic anestezist din oraș, acuzat de ucidere din culpă! Procesul, amânat pentru luna viitoare

12 Oct 2022 2970

Se cer daune de 30 de milioane de euro Institutul „Mina Minovici”, supliment de expertiză în cazul anestezistului din Constanța acuzat de moartea unei paciente

13 Jun 2022 3753

Lipsa raportului de expertiză, motiv de amânare în cazul medicului anestezist din Constanța, acuzat de moartea unei paciente

11 Feb 2022 5089

Se cer daune de 30 de milioane de euro Cazul medicului anestezist din Constanța, acuzat de moartea unei paciente, amânat pentru februarie 2022

01 Dec 2021 11958

Se cer daune de 30 de milioane de euro Sistemul medical din Constanța, zguduit de un dosar penal. Pronunțarea, peste câteva zile

10 Sep 2021 20189

Un medic anestezist din Constanța, trimis în judecată după moartea unei paciente. A fost stabilit al 17-lea termen

03 Jun 2021 3188

O femeie a murit după o operație la o clinică privată din Constanța. Magistrații încearcă de opt ani să stabilească cine se face vinovat de tragedie

15 Jul 2020 3919

Medic anestezist din Constanța, judecat de moartea unei paciente. Ședința de judecată de azi nu va mai avea loc

13 May 2020 4153

Mai mulți medici din Constanța, cercetați pentru ucidere din culpă. Unul a fost trimis în judecată. Dosarul, amânat

02 Apr 2020 6027

Radiografia unui proces cu o miză de 30 de milioane de euro Medic constănțean, acuzat de moartea unei paciente. Ce decizii au luat judecătorii

17 Mar 2020 5546

Se cer daune de 30 de milioane de euro Femeie moartă după o operaţie la o clinică privată din Constanţa. Medicul anestezist, trimis în judecată

28 Dec 2019 33807

Medic anestezist, trimis în judecată pentru moartea unei paciente! Ce daune se cer

05 Aug 2019 2689

S-a stabilit primul termen Medic anestezist, judecat pentru moartea unei paciente. Se cer daune de aproape 30 de milioane de euro

23 Feb 2019 4687