Opere din cufărul cu giuvaiere al regalității Hotelul Palace din Constanța, în centrul unui proces pe rolul instanțelor! Ce a scos la iveală expertiza efectuată

  • Situat în inima orașului vechi, la câțiva pași de Cazino - „fratele“ său mai mare, Hotelul Palace trece acum printr-o perioadă greu încercată a existenței sale.
  • Recent, judecătorii Tribunalului Constanța au închis definitiv procesul în care reprezentanții unității hoteliere contestau procesul-verbal prin care fusese retras certificatul de clasificare pentru unitatea hotelieră.
  • Decizia a fost luată în dosarul civil cu numărul 19200/212/2016, în prezent soluționat de Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
  • Expertiză întocmită în momentul judecării dosarului la prima instanță a scos la iveală următoareele: „clădirea in timp nu a fost exploatată corespunzător, nici întreținută și reparată la timp, ceea ce a condus la o uzură prematură a elementelor de arhitectură și de structură ale clădirii“.
  • În momentul de față, Hotelul Palace din Constanța este închis publicului, fiind scos la vânzare pe un site specializat în vânzarea imobilelor istorice.

În inima tuturor celor ce iubesc Constanța veche, cu toate clădirile sale de epocă și iz de interbelic, cu amintirea de o viață în care timpul avea răbdare cu oamenii și în care arhitectura se concretiza în adevărate opere, scoase parcă din cufărul cu giuvaiere ale regilor și reginelor, un loc cu totul aparte îl ocupă și îl va ocupa mereu Hotelul Palace, din Constanța.

Situat în inima orașului vechi, la câțiva pași de „fratele“ său mai mare, Cazinoul, Hotelul Palace trece acum printr-o perioadă greu încercată a existenței sale.

Recent, judecătorii Tribunalului Constanța au închis definitiv procesul în care reprezentanții unității hoteliere contestau procesul-verbal prin care fusese retras certificatul de clasificare, în urma unui control al Direcției Generale de Turism, din cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Prin Hotărârea nr. 111/2021, Tribunalul Constanța a decis respingerea ca nefondat a apelului declarat de reprezentanții Hotelului Palace împotriva hotărârii inițiale a Judecătoriei Constanța de a respinge plângerea împotriva procesului-verbal de sancționare.

Decizia a fost luată în dosarul civil cu numărul 19200/212/2016, în prezent soluționat de Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.

Mai mult, o expertiză întocmită în momentul judecării dosarului la prima instanță a scos la iveală următoareele: „clădirea in timp nu a fost exploatată corespunzător, nici întreținută și reparată la timp, ceea ce a condus la o uzură prematură a elementelor de arhitectură și de structură ale clădirii“.

Mențiunile sunt cuprinse în Hotărârea nr. 1872/2020 a Judecătoriei Constanța, prin care s-a respins inițial acțiunea reprezentanților Hotelului Palace, documentul juridic fiind citat pe Jurindex.


Ce au solicitat reprezentanții hotelului

În hotărârea menționată, se arată că „petentul (nr., SC Hotel Palace SRL RRT) a contestat situația de fapt reținută în sarcina sa. Arată petentul că opinia intimatei în ceea ce privește faptele reținute în sarcina sa este exagerată întrucât aceste aspecte trebuie evaluate în funcție de clasificarea unui hotel, respectiv de la o stea la cinci stele, atât fațada cât și celelalte servicii oferite conform Ordinului nr 1051/2011 pentru aprobarea normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a licențelor și brevetelor de turism în vigoare la data obținerii certificatului de clasificare în 12.01.2012“.

„Opinează petenta că în cazul său, serviciile oferite precum și dotarea hotelului sunt la nivel de trei stele conform normelor legale în vigoare, iar sancțiunea aplicată a fost o sancțiune exagerată, iar dnii inspectori nu au ținut cont de faptul că categoria de clasificare a hotelului este determinată de realizarea unui punctaj minim de 120 de puncte pentru un hotel de 3 stele (cazul său), așa cum prevede Anexa 1 a Ordinului nr 1051/2011“, se mai arată în Hotărârea nr. 1872/2020, citată pe www.rolii.ro.

De asemenea, reprezentanții unității hoteliere au mai precizat, la momentul introducerii la instanță, faptul că „în ceea ce privește fațada și balcoanele hotelului, anual societatea efectuează operațiuni de întretinere a fațadei (zugrăveli) cu o societate specializată pentru a menține fațada într-o stare bună“.

 

„Porțiuni fisurate cu tencuiala căzută“

Practic, hotelul-emblemă a Constanței interbelice a fost sancționat contravențional în luna iulie 2016, alături de amenda contravențională fiindu-i retras certificatul de clasificare.

„În urma controlului efectuat în spațiile de cazare, prin sondaj, în spațiile anexă, echipa de control a constatat următoarele deficiențe-fațada hotelului prezintă porțiuni fisurate cu tencuiala căzută în unele locuri până la armătura de rezistență a clădirii, toate balcoanele la camere prezintă un grad avansat de degradare ruginite, vopsea exfoliată, stâlpi de rezistență în dreptul balcoanelor cu tencuiala căzută (...)“, se arată în hotărârea citată.

Aceste constatări au fost făcute în cursul verii anului 2016, însă, așa cum am precizat anterior, procesul abia de curând s-a terminat definitiv, prin decizia 111/2021 a Tribunalului Constanța.

De asemenea, pe parcursul desfășurării procesului la prima instanță, la Judecătoria Constanța, a fost efectuată și o expertiză tehnică, potrivit căreia „clădirea în timp nu a fost exploatată corespunzător, nici întreținută și reparată la timp, ceea ce a condus la o uzură prematură a elementelor de arhitectură și de structură ale clădirii“, conform www.rolii.ro.
 

Ce au constatat experții

„În cazul de față la Hotelului Palace, amplasat pe malul Mării Negre, coroziunea marină a elementelor de structură și arhitectură la care s-au adăugat lipsa lucrărilor de reparații curente și reparații capitale, cât și infiltrațiile de apă la fundația clădirii, au condus la degradarea structurii de rezistență, dar mai ales a elementelor de arhitectură“, se arată în hotărârea Judecătoriei Constanța.

„Concret, atâta timp cât nu sunt îndepărtate cauzele degradării clădirii generate de deficiențele menționate mai sus, se vor produce în mod cert deteriorări și apoi avarii la elementele componente ale structurii clădirii“, potrivit sursei citate.

În aceste condiții, magistrații Judecătoriei Constanța și, ulterior, cei ai Tribunalului Constanța, au respins plângerea formulată de reprezentanții unității hoteliere.

„Din probele administrate, nu rezultă o altă situație de fapt decât cea consemnată în procesul – verbal expertiza administrată confirmând în integralitate ceea ce s-a reținut în cuprinsul procesului verbal, astfel încât acțiunea petentului constituie contravenție și se sancționează“, au arătat magistrații în Hotărârea nr. 1872/2020.

„În ceea ce privește individualizarea sancțiunii contravenționale aplicate, în raport cu dispozițiile art. 21 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001, instanța reține că amenda contravențională aplicată este proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, ținând seama de împrejurările în care a fost săvârșită fapta, de modul și mijloacele de săvârșire a acesteia, de urmarea produsă, precum și de circumstanțele personale ale contravenientului“, au mai spus judecătorii.

„Față de aceste considerente, instanța constată că procesul-verbal contestat este legal și temeinic, iar sancțiunea aplicată este corect individualizată, astfel încât urmează să respingă plângerea în temeiul art. 34 din OG. nr. 2/2001, ca nefondata“, a fost decizia Judecătoriei Constanța.

Ulterior, hotărârea a fost atacată de reprezentanții unității hoteliere, dar, prin Hotărârea nr. 111/2021 a Tribunaului Constanța, a fost respins și apelul, astfel că hotărârea a rămas definitivă.

Amintim, în momentul de față, Hotelul Palace din Constanța este închis publicului, fiind scos la vânzare pe un site specializat în vânzarea imobilelor istorice.


Citește și:

După intrarea Cazinoului în reabilitare:
Hotelul Palace, „fratele mai mic“, scos oficial la vânzare, pe un site de specialitate. „Poate există investitori interesați“ (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dezolant! Terasa unui hotel din zona peninsulară a municipiului Constanța, confundată cu coșul de gunoi de petrecăreți (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 982

De la glorie la decadență. Un fotoreportaj al Hotelului Palace din Constanța (FOTO+VIDEO)

20 Feb 2024 2015

Palace Hotel & Resort SRL introdusă de magistrați în procesul dintre Prefectura Constanța și Consiliul Local al Municipiului Mangalia

18 Feb 2024 696

Hotelul Palace din Constanța împlinește 109 ani! „Vedetă“ pe Instagram

12 Aug 2023 2312

Hanul Balcan, Hotel Rex sau Hotel Palace. Clădiri emblematice, de patrimoniu, pentru care Primăria Constanța a refuzat să-și exercite dreptul de preempțiune!

03 Sep 2022 2559

#GhidDobrogean1924 Reclame interbelice de la malul mării - Hotel Palace, „cel mai luxos şi confortabil hotel din Constanţa“(XIII)

03 Aug 2022 2221

Constanța. Primăria a finalizat montarea parcometrelor în Mamaia

29 Apr 2022 1814

Fotografia cu Loredana Groza în brațele lui Adrian Minune, de la o petrecere din Dubai, face ocolul internetului

13 Feb 2022 4572

Atenție, cade istorie! Bucăți din clădirile emblematice din Constanța se desprind (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Dec 2021 2187

Palace Hotel & Resort SRL supraetajează cu 4 niveluri hotelul din Venus

11 Nov 2021 2042

Constănțeanul supărat. Fosta parcare de lângă hotelul Palace, revendicată în instanță, transformată în maidan. Poliția Locală, impasibilă!

12 Jul 2021 3721

14 mai 1998 Hotelul Athenee Palace Hilton a fost inclus în rețeaua de hoteluri Hilton. Câte camere are și unde este situat

14 May 2021 2063

Teren de lângă Hotelul Palace, revendicat în instanță. Ce decizie a luat Tribunalul Constanța

25 Mar 2021 3289

După intrarea Cazinoului în reabilitare Hotelul Palace, „fratele mai mic“, scos oficial la vânzare, pe un site de specialitate. „Poate există investitori interesați“ (galerie foto)

03 Aug 2020 5386

70 de ani de la Decretul de naționalizare nr. 92/1950 Clădire-simbol a Constanței vechi, retrocedată după jumătate de secol moștenitorilor

13 Apr 2020 7889