Justitie

Opt ani de închisoare pentru unul dintre foştii judecători ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa. Acum solicită revizuirea

Fostul judecător Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, solicită revizuirea dosarului în care a fost condamnat definitiv la opt ani şi şase luni de închisoare cu executare. Solicitarea fostului magistrat a fost trimisă spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti. Primul termen a fost stabilit pentru data de 26 septembrie.
 
Stan Mustaţă este unul dintre foştii judecători ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa. În cauză, DNA a dispus, în 2008, trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa). Printre inculpaţi se află se află Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, şi Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Fostul judecător Stan Mustaţă a fost deferit Justiţiei de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul de combatere a corupţiei, în luna mai 2014, el fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şase infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În cursul anului 2013, inculpatul Mustaţă Stan, împreună cu inculpaţii Boraciu Ion şi Alexandru Florian, a constituit un grup infracţional organizat, gruparea fiind sprijinită de Curea Mariana, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară, urmărind obţinerea de beneficii materiale. În acest context, în perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, membrii grupului au accesat informaţii cu caracter confidenţial din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Pe baza acestor informaţii, membrii grupării urmăreau să identifice şi să contacteze persoane dispuse să dea mită sau să cumpere influenţa judecătorului, în schimbul obţinerii unor hotărâri judecătoreşti favorabile“.
 
„În perioada menţionată, judecătorul Mustaţă Stan, cu complicitatea grefierului Curea Mariana, a permis accesul unor persoane neautorizate, respectiv Boraciu Ion şi Alexandru Florian, la informaţii care nu erau destinate publicităţii (datele personale ale părţilor din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, respectiv numele, prenumele şi adresa de domiciliu). Inculpatul Mustaţă Stan, acţionând în cadrul grupului infracţional organizat din care făcea parte şi în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a Penală, aflat în compunerea completurilor de judecată învestite cu soluţionarea unor dosare penale, a pretins, în mai multe rânduri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate în respectivele dosare, sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului“, conform DNA.
 
În luna mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis condamnarea fostului judecător la 8,6 ani de închisoare cu executare.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Avocatul Poporului a verificat situația fostului judecător Stan Mustață, decedat în timpul detenției. Ce nereguli au fost constatate

07 Sep 2018 639

A murit unul dintre cei mai cunoscuţi judecători din România! A analizat Dosarul Retrocedărilor din Constanţa

10 Aug 2018 1859

Anchetă a Administrației Naționale a Penitenciarelor după decesul fostului judecător Stan Mustață

09 Aug 2018 379

Fostul judecător Stan Mustaţă a murit în urma unui infarct miocardic. Fostul magistrat se afla în închisoare pentru luare de mită

09 Aug 2018 580

Veste proastă pentru unul dintre foştii judecători ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa!

26 Oct 2017 2249

Fostul judecător Stan Mustață, condamnat definitiv la 8 ani și jumătate de închisoare

11 May 2016 1124

Interceptările SRI, menţinute în dosarul lui Stan Mustaţă! I-a judecat pe Radu Mazăre şi pe Nicuşor Constantinescu

15 Apr 2016 3021

Fragmente din filajele DNA în dosarul judecătorului Mustaţă, audiate, în şedinţă publică

27 Dec 2015 1870

Ce a decis Curtea Supremă în dosarul judecătorului Stan Mustaţă, condamnat la un deceniu de puşcărie

08 Dec 2015 1541

A băut o cafea cu Traian Băsescu Fostul judecător din Dosarul Retrocedărilor cere să vadă cum l-a filat DNA

16 Oct 2015 2770

Unul dintre foştii judecători ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa, veste bună de la Curtea Supremă

12 Aug 2015 1271

Veste bună pentru Stan Mustaţă, fostul judecător al Dosarului Retrocedărilor din Constanţa

11 Aug 2015 1424

Pe mâna cui a intrat Stan Mustaţă, fostul judecător al Dosarului Retrocedărilor din Constanţa

14 Jul 2015 4021

I-a judecat pe greii Constanţei Magistratul care a băut cafea cu Traian Băsescu a luat peste un deceniu de temniţă (rechizitoriu + document)

25 Apr 2015 2065

Unul dintre foştii judecători ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa, condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare

24 Apr 2015 1688