Panait Şamata, fost director adjunct al APIA Constanţa, achitat. Apelul dosarului, amânat pentru luna mai

Panait Şamata, fost consilier superior în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Tulcea - Centrul Local Baia, fost director executiv adjunct APIA Constanţa, trimis în judecată de procurorii DNA, a fost achitat!
 
Decizia a fost luată de judecătorii de la Tribunalul Tulcea, prin hotărârea nr. 70/2019 din data de 15 aprilie 2019.
 
Hotărârea privind achitarea a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care ieri a decis acordarea unui nou termen în cauză, respectiv 14 mai, având în vedere lipsa unui martor.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
 
În cauză, Panait Şamata este suspectat de folosire de documente false, inexacte ori incomplete în vederea obţinerii de fonduri europene, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals intelectual.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că „în perioada 2011-2012, inculpatul Şamata Panait, în calitate de consilier superior în cadrul APIA Tulcea, Centrul Local Baia, a falsificat prin contrafacere zece înscrisuri sub semnătură privată (cereri, angajamente şi declaraţii) pe care le-a completat şi semnat în numele a doi fermieri fără acordul sau ştiinţa lor“.
 
„De asemenea, în acelaşi context, inculpatul, în calitate de funcţionar public, a falsificat acte oficiale cu prilejul întocmirii lor, prin consemnarea faptului că fermierii respectivi s-au prezentat, au completat şi semnat cererile depuse la sediul APIA Tulcea - Centrul Local Baia. Ulterior, toate înscrisurile falsificate au fost folosite de acelaşi consilier, prin înregistrarea şi includerea lor, cu rea-credinţă, în procedurile de aprobare subvenţii agricole pentru perioada 2011-2012. Aceste demersuri ale inculpatului Şamata Panait au avut ca finalitate obţinerea pe nedrept, scriptic, pe numele unuia dintre cei doi fermieri, a sumei totale de 24.516 lei, reprezentând fonduri europene şi naţionale nerambursabile“, conform DNA.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Panait Şamata, director adjunct APIA Constanţa, trimis în judecată de către DNA. Judecătorii au constatat neregularitatea rechizitoriului

08 Nov 2017 2935

Director executiv adjunct A.P.I.A. Constanța, anchetat de procurorii DNA

31 Mar 2017 3062