Panama Papers Afaceristul Villy Sorin Oprea, trimis în judecată la Constanța. Date din ancheta procurorilor

  • Villy Sorin Oprea, despre care s-a precizat în presa centrală că ar fi un apropiat al Elenei Udrea, a apărut și în celebrul scandal „Panama Papers“, cea mai mare scurgere de informații din istorie.
  • Potrivit datelor oficiale, Panama Papers este denumirea consacrată unei anchete jurnalistice internaționale având la bază o scurgere masivă de informații confidențiale de la un birou de avocatură panameză, care a avut loc în august 2015.
  • Potrivit RECOM, numele lui Villy Sorin Oprea apare în 15 societăți comerciale, 11 fiind radiate, două în faliment (Basta Consult SRL și Turbo Oil SRL) și alte două în funcțiune: Agora Capital SRL și RT Agro Industries SRL.
  • Valentin Brănescu figurează, potrivit RECOM, în SC Black Pearl SRL, cu sediul social în municipiul Constanţa. Firma (aflată în insolvență) este condusă de offshore-ul britanic Delamore S.O Agro Ltd, reprezentată în România de Villy Sorinel Oprea.

Omul de afaceri Villy Sorin Oprea a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, pentru complicitate la înșelăciune, (două acte materiale), înșelăciune (trei acte materiale) și uz de fals (șase acte materiale). În cauză au mai fost deferite justiției alte două persoane, respectiv Valentin Brănescu – bănuit de înșelăciune (două acte materiale) și Vasile Știrbescu - suspectat de complicitate la înșelăciune (două acte materiale).

De-a lungul timpului, despre Villy Sorin Oprea, de fel din Slobozia, s-a spus că este un apropiat al Elenei Udrea, fost consilier prezidențial, șef al Cancelariei Prezidențiale, deputat, ministru al turismului și fost ministru al dezvoltării regionale și turismului. Mai mult, numele omul de afaceri Villy Sorin Oprea a apărut și în celebrul scandal „Panama Papers“, cea mai mare scurgere de informații din istorie.

Potrivit datelor oficiale, Panama Papers este denumirea consacrată unei anchete jurnalistice internaționale având la bază o scurgere masivă de informații confidențiale de la un birou de avocatură panameză, care a avut loc în august 2015.

Atunci, aproximativ 11,5 milioane de documente (e-mailuri, scrisori, telefaxuri, certificate de întemeiere de firme, contracte de credit, facturi, extrase de cont, fotografii), în total aproximativ 2,6 TB de date, au fost transmise de către un informator anonim (whistleblower) ziarului german Süddeutsche Zeitung, care le-a pus la dispoziție orgnizației internaționale de jurnalism de investigație ICIJ (fondat de către Center for Public Integrity.

Conform riseproject.ro/panamapapers, în 2011, Villy-Sorinel Oprea, împreună un cu alt om de afaceri român, Cosmin Dumbravă, a înregistrat compania Standard Oil Business LTD din Insulele Virgine Britanice.

Revenind la dosarul nostru

Recent, Giorgiana Violeta Apostol, prim-procuror adjunct din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, a finalizat cercetarea specifică în dosarul înregistrat pe rolul unității de parchet în decembrie 2017, cauză în care inculpați figurează Villy Sorin Oprea, bănuit de complicitate la înșelăciune, (două acte materiale), înșelăciune (trei acte materiale) și uz de fals (șase acte materiale), Valentin Brănescu – bănuit de înșelăciune (două acte materiale) și Vasile Știrbescu - suspectat de complicitate la înșelăciune (două acte materiale).

Conform datelor oficiale puse la dispoziție de portalul instanțelor de judecată, părțile civile în prezenta cauză sunt: Banca Comercială Română SA, SC Pro Meat Distrib SRL - prin administrator Mocanu Ginel și Valentin Brănescu.

Până la acest moment, Judecătoria Constanța, instanță investită cu soluționarea cauzei, nu a stabilit un prim termen.

 

Contract de cesiune creanță

Pe scurt, omul de afaceri Villy Sorin Oprea este suspectat că, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, împreună cu Vasile Știrbescu, ar fi încercat să determine una dintre părțile civile să accepte încheierea unui contract de cesiune creanță prin care a fost cesionată o creanță în sumă de 150.773,59 lei deținută în sarcina (...) „în acest sens fiind emise un număr de 15 bilete la ordin de debitorul cedat, cu scadență cuprinsă între 14.11.2017-18.12.2017, cunoscând că nu vor onora plata şi efectuând mai multe transferuri bancare în aşa fel încât să nu existe disponibil în cont în momentul introducerii la plată a biletelor la ordin“.

De asemenea, în sarcina lui Oprea s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, în formă continuată, „cele două acte materiale aferente atât infracţiunii în forma autoratului, cât şi în forma complicităţii raportându-se la cele două bilete la ordin emise de (...) activitatea ulterioară de cesionare a creanţei şi emitere a unui număr de 15 bilete la ordin de către (...) subsumându-se şi susţinând acţiunea iniţială de inducere în eroare“, potrivit rechizitoriului.


Bilete la ordin

Valentin Brănescu este suspectat că, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, ar fi emis două bilete la ordin, în valoare de 50.000 lei, scadent la data de 10.10.2017 și în valoare de 57.589,1 lei, scadent la data de 17.10.2017, ambele fiind refuzate la plată, cunoscând că nu vor fi decontate.

Asta în timp ce Vasile Știrbescu este bănuit că ar fi avalizat şi semnat biletele la ordin în valoare de 50.000 lei, scadent la data de 10.10.2017 și în valoare de 57.589,1 lei, scadent la data de 17.10.2017.

„Apoi, împreună cu inculpatul Oprea Villy Sorin, a determinat-o pe partea civilă Pro Meat Distrib SRL, reprezentată prin administrator Mocanu Ginel, să accepte încheierea unui contract de cesiune creanță prin care (...) a cesionat către (...) o creanță în sumă de 150.773,59 lei deținută în sarcina (...) în acest sens fiind emise un număr de 15 bilete la ordin de debitorul cedat, cu scadență cuprinsă între 14.11.2017-18.12.2017, cunoscând că nu vor onora plata şi efectuând mai multe
transferuri bancare în aşa fel încât să nu existe disponibil în cont în momentul introducerii la plată a biletelor la ordin“, conform actului de sesizare a instanței.



Rechizitoriul integral poate fi citit accesând secțiunea Documente.

Potrivit RECOM, acesta fiind consultat la data de 06 aprilie 2021, numele omul de afaceri Villy Sorin Oprea, de 39 de ani, din Slobozia, figurează în 15 societăți comerciale, 11 fiind radiate, două în faliment (Basta Consult SRL și Turbo Oil SRL) și alte două în funcțiune: Agora Capital SRL și RT Agro Industries SRL.

SC Agora Capital SRL, deschisă în octombrie 2018, are sediul social în Bucureşti Sectorul 1, Strada Biharia.

Villy Sorinel Oprea este asociat unic al firmei, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 100%. Potrivit RECOM, există un sechestru instituit asupra părţilor sociale, prin procesul verbal de sechestru nr. 183EP din data 18.12.2019.

Firma are ca obiect de activitate: „Comerţ cu ridicata al cărnii şi produselor din carne“. Nu există înregistrări privind situaţia financiară pentru anii 2018, 2019 și 2020.

SC RT Agro Industries SRL are sediu social în Bucureşti, Sectorul 1, strada Roma. Firma este condusă de Agora Capital SRL - firmă controlată de Oprea Villy Sorin, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 90%, dar și de Oprea Villy-Sorinel, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 10%.

Activitatea principală a firmei este „intermedieri în comerţul cu produse alimentare, băuturi şi tutun“.

Situaţia financiară pe anul 2018

Profit - 0 lei
Pierdere – 464.675 de lei
Numar mediu de salariati: 0
Cifra de afaceri netă - 5000 lei

Nu există înregistrări privind situaţia financiară pentru anii 2019 și 2020.

Așa cum arătam și mai sus, conform riseproject.ro/panamapapers, în 2011, Villy-Sorinel Oprea, împreună un cu alt om de afaceri român, Cosmin Dumbravă, a înregistrat compania Standard Oil Business LTD din Insulele Virgine Britanice.

Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere de la Oprea Villy Sorin, însă acest lucru nu a fost posibil.


Perla neagră

Mai departe, Valentin Brănescu figurează, potrivit RECOM, în SC Black Pearl SRL, cu sediul social în municipiul Constanţa, Aleea Căprioarei.

Firma (aflată în insolvență) este condusă de offshore-ul britanic Delamore S.O Agro Ltd, cu o cotă de de participare la beneficii şi pierderi de 2.91%. Potrivit independentonline.ro (Ialomița) ar fi reprezentată în România de Villy Sorinel Oprea.

Valentin Brănescu, din Vâlcea, deține în SC Black Pearl SRL o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 97.09%.

Firma are ca obiect de activitate „comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat“
 

Situaţia financiară pe anul 2018

Profit – 949489 lei
Pierdere – 0 lei
Profit - 949489 lei
Numar mediu de salariati: 1
Cifra de afaceri netă - 1396521 lei

Situaţia financiară pe anul 2019

Profit - 0 lei
Pierdere - 418851 lei
Numar mediu de salariati: 0
Cifra de afaceri netă – 0 lei

Nu există înregistrări privind situaţia financiară pe anul 2020.

Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere și de la oficialii Black Pearl SRL, însă nici lucru nu a fost posibil.

Imediat ce vom avea un punct său de vedere îl vom publica.


Citește și

RiseProject
Oameni de afaceri din Constanţa, în scandalul #PanamaPapers


În scandalul „Panama Papers” un laureat al Premiului Nobel dezminte legăturile cu firma Mossak Fonseca

Opt ani de închisoare, în primă instanță, pentru Elena Udrea. Dosarul a ajuns la Înalta Curte
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elena Udrea cere revizuirea Dosarului Gala Bute! Totul s-ar putea decide azi

12 Dec 2023 1119

Decizie definitivă pentru Elena Udrea, fost consilier prezidențial, șef al Cancelariei Prezidențiale

23 Nov 2023 4981

Printre inculpați Elena Udrea și Ioana Băsescu Totul s-ar putea decide mâine! Procurorii DNA cer rejudecarea dosarului privind finanțarea campaniei electorale din 2009

21 Nov 2023 941

DNA cere rejudecarea dosarului privind finanțarea campaniei electorale din 2009. Iată când se va pronunța Înalta Curte

26 Oct 2023 959

DNA, acțiune extraordinară pentru rejudecarea dosarului privind finanțarea campaniei electorale din 2009

25 Oct 2023 1008

Elena Udrea, nemulțumită că nu a primit permisie pentru a ajunge la ziua fetiței care împlinește 5 ani

03 Sep 2023 1550

DNA cere condamnarea definitivă a Ioanei Băsescu și Elenei Udrea în baza deciziei CJUE

10 Aug 2023 2040

Știri justiție DNA va contesta soluția definitivă în dosarul Elenei Udrea! (DOCUMENT)

27 Jul 2023 1148

Elena Udrea, Ioana Băsescu, Ioan Silviu Wagner și Victor Tarhon, decizie definitivă la Curtea Supremă – A intervenit prescripţia!

11 Jul 2023 2618

Înalta Curte, amânare de pronunțare în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009

08 Jun 2023 1288

Cinci ani în primă instanță pentru Ioana Băsescu Elena Udrea, Ioan Wagner, fostul șef al Oil Teminal, și Victor Tarhon, vicepreședintele CJ Tulcea, așteaptă azi decizia finală a Curții Supreme (DOCUMENT)

08 Jun 2023 2818

Elena Udrea, amânare la Curtea Supremă, în dosarul Hidroelectrica

07 Jun 2023 1368

Curtea Supremă, amânare de pronunțare într-un dosar al Elenei Udrea

11 May 2023 1600

Judecătorii mai au nevoie de timp! Înalta Curte, amânare de pronunțare în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009!

13 Apr 2023 1007

Decizie a Curții de Apel București în cazul Elenei Udrea. Are legătură cu o presupusă mită de 5 milioane de dolari

11 Apr 2023 2323