Paraschiva Barbu, dată în judecată de Fisc pentru donația făcută nepoților


 
  • Paraschiva Barbu, una dintre principalele beneficiare ale retrocedărilor din vremea fostului primar Radu Mazăre, a fost chemată în instanță, recent, de Agenția Națională de Administrare Fiscală.
  • Donația contestată este un apartament cu șapte camere, din Constanța.
  • Menționăm că Mugur Ștefan Marinescu, unul dintre beneficiarii donației, este fiul Antonellei Marinescu, aceasta fiind, la rândul său, fiica Paraschivei Barbu.
 
Paraschiva Barbu, una dintre principalele beneficiare ale retrocedărilor din vremea fostului primar Radu Mazăre, a fost chemată în instanță, recent, de Agenția Națională de Administrare Fiscală, pentru revocarea unei donații. În proces, alături de Paraschiva Barbu apar și alți pârâți, donația contestată fiind un apartament cu șapte camere, din Constanța.
 
Cazul a fost înregistrat pe data de 30 octombrie 2020 pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța, fiind declinat de către Judecătoria Constanța
 
Potrivit informațiilor oficiale, reclamantă în cauză, adică cea care cere revocarea donației, este Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Regională a Finanțelor  Publice Galați  - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța. Pârâți în legătură cu donația, alături de Paraschiva Barbu, sunt Mugur Ștefan Marinescu și fratele său, minor, dar și Alexandru Artin.
Menționăm că Mugur Ștefan Marinescu este fiul Antonellei Marinescu, aceasta fiind, la rândul său, fiica Paraschivei Barbu.
 
Pentru a reveni la procesul deschis de Fisc, mai trebui precizat că numărul dosarului este 4646/212/2020, cazul fiind înregistrat inițial la Judecătoria Constanța și transmis ulterior Tribunalului.
 

Oficial

 
Potrivit hotărârii de declinare, citată pe www.rolii.ro, prin cererea înregistrată, reclamantul DGRFP Galați a solicitat instanței ca, în contradictoriu cu pârâții, prin hotărârea pe care o va pronunța, pe calea acțiunii revocatorii, să dispună desființarea următoarelor acte juridice:
 
„Contractul de donație nr. 648/28.02.2019, (...) at apartamentului nr. 43-44, situat În Municipiul Constanța, (...) județul Constanța, înscris în Cartea Funciară a Municipiului Constanța nr. (...), deschisă la OCPI Constanța conform Încheierii nr. xxxxx/27.03.2014, compus din 7 (șapte) camere și dependințe, cu suprafața utilă de 164,36,36 mp și balcoane în suprafață de 17,53 mp și dreptul de proprietate asupra terenului aferent în suprafață indiviză de 30 mp, precum și cota indiviză din dreptul de coproprietate asupra părților comune din imobil care prin natura sau destinația lor, sunt de folosință (...)“.
 

Garaj auto

 
De asemenea, s-a cerut și desființarea contractului de vânzare-cumpărare nr. 1783/07.06.2019, încheiat „cu privire la garaj auto cu suprafața de 19 mp și construcție aflată deasupra acestuia cu suprafață de 9 mp“.

 
Conform sursei citate, în cererea de chemare în judecată, ANAF „a pretins  că înstrăinarea bunurilor menționate anterior s-a făcut de către contribuabilul Barbu Paraschiva cu scopul de a își crea sau mări o stare de insolvabilitate“.
 

În continuare, ANAF a mai arătat în proces că „se consideră că sunt îndeplinite condițiile reglementate de art. 1562 și următoarele Cod civil, respectiv : • actul atacat să fi creat creditorului un prejudiciu • frauda debitorului (debitorul a avut cunoștință de rezultatul păgubitor al actului față de creditor) • creditorul să aibă o creanță certă la data introducerii acțiunii • nu trebuie demonstrată complicitatea la fraudă a terțului cu care debitorul a încheiat actul atacat, deoarece nu este un contract cu titlu oneros (în cadrul contractului de donație)“.
 

Excepția necompetenței materiale

 
La rândul lor, avocații Paraschivei Barbu au invocat excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Constanța, susținând că, de fapt, Tribunalul Constanța ar fi cel care ar trebui să judece cazul.
 
După analizarea excepției invocate, magistrații Judecătoriei Constanța au decis, la data de 5 octombrie 2020, să decline cazul în favoarea Secției I Civile a Tribunalului Constanța.
 
Așa se face că, acum, dosarul așteaptă să primească un prim termen de judecată la Tribunal.
 

Despre Paraschiva Barbu

 
În Dosarul Retrocedărilor din Constanța, Paraschiva Barbu a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
 
Paraschiva Barbu este mama Antonellei Marinescu, fost deputat PSD de Constanța și fost consul general al României la Toronto.
 
Așa cum precizam în edițiile anterioare, Paraschiva Barbu este cunoscută drept patroana magazinului Grand din Constanța.
 
 
În luna mai 2020, soții Marin și Antonella Marinescu au decis să-l coopteze în firma Grand SRL pe fiul lor cel mare, Mugur Ștefan Marinescu.
 
Numele Paraschivei Barbu se leagă de firmele Grand`s AB (radiată), Mobigrand SRL (întrerupere temporară de activitate) și Plastica SA (în funcțiune).
 

Plastica SA, în Registrul Comerțului

 
Conform Registrului Comerțului, consultat la 1 noiembrie 2020, Plastica SA a fost înființată în 1991 și are sediul social în Constanța, pe strada Labirint nr. 43.
 
Capitalul social subscris al firmei este de 92688,93 de lei, integral vărsat.
 
Acționarul principal este Paraschiva Barbu, ce deține 98,48%, iar restul de 0,8483959325% este deținut de Mobigrand SRL Constanța.
 
Totodată, o listă de „alți acționari“ deține 0,68% din societate.
 
Administratorul societății și președintele Consiliului de administrație, cu puteri depline, este Marin Marinescu, ce are un mandat valabil până pe 25 februarie 2023.
 
Cenzori sunt Camelia Oana Vulpe, Antonella Marinescu, Mugur Ștefan Marinescu și Simona Daniela Croitoru.
 
Activitatea principală este reprezentată de „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“.
 
În 2017, fără niciun salariat, firma a avutv un profit net de 68.875 de lei și o cifră de afaceri netă de 127.239 de lei.
 
În 2018, numărul salariaților a rămas 0, profitul net a fost de 56.392 de lei, iar cifra netă de afaceri s-a ridicat la 131.017 lei.
 
În 2019, cu un salariat, firma a avut un profit net de 60.530 de lei și o cifră de afaceri netă de 134.104 lei.
 
 
Citește și:
 
Retrocedările, în câţiva paşi
Cum s-a „născut" casa în care stă Radu Mazăre


Decizii importante luate de fostul consul general al României la Toronto. Pe cine a cooptat în afaceri moștenitoarea magazinului Grand

Nemulţumiri:
Radu Mazăre, prima reacţie oficială după cei nouă ani de închisoare primiţi în Dosarul Retrocedărilor

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Apartament donat de Paraschiva Barbu nepoților. Când va decide Tribunalul dacă se impune revocarea donației, la cererea Fiscului

01 Dec 2020 914

Radu Mazăre rămâne în închisoare. Cine a respins contestația în anulare

12 Nov 2019 2258

Nemulţumiri Radu Mazăre, prima reacţie oficială după cei nouă ani de închisoare primiţi în Dosarul Retrocedărilor

12 Mar 2019 4717

Paraschiva Barbu, beneficiar Afacerile familiei Antonellei Marinescu au funcţionat la limita legii?

26 May 2016 4084

Retrocedările, în câţiva paşiCum s-a „născut" casa în care stă Radu Mazăre

19 Oct 2012 11402

Romanul-fluviu al terenurilor Constanţei Paraschiva Barbu - interpusa cumpărătoare de retrocedări

18 Oct 2012 5148

Cât înseamnă Constanţa pentru Mazăre? Episodul 0 (zero)

05 Sep 2012 2409

Aduceri aminte Aqua Magic - zece sezoane de la retrocedare

02 Jul 2012 5598

Pionul comun - Paraschiva Barbu Croazierele, reţelele de socializare şi procesul retrocedărilor

04 Apr 2012 3024

Vacanţă mediteraneană Procesul lui Mazăre, amânat din cauza croazierei Paraschivei Barbu

21 Mar 2012 1080

Sărbătoare în familia deputatului Antonella Marinescu

11 Oct 2011 1896

Grandpact-ul Antonellei Marinescu se restrânge

01 Apr 2011 3113

Paraschiva Barbu, noul administrator al Plastica SA

18 Feb 2011 2604