Parchetul General al României anunță finalizarea unui mega-dosar. Inculpatul avea abonați în 37 de țări

  • Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Tribunalului București, spre competentă soluționare.

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
 
Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecatăa unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de punere la dispoziția publicului de opere fără consimțământul titularilor, prevăzută de art.194 (fostul art.1398), art.198 alin.4 (fostul art.1411) din Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe și de spălare a banilor, prevăzută de art.49 lit.b din Legea 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor (fostul art.29 lit.b din Legea 656/2002).
 
În urma cercetărilor efectuate a rezultat că,în perioada mai 2013–octombrie 2015, inculpatul a administrat în fapt domeniile de internet cu titulatura „spice”, prin care a pus la dispoziția publicului opere și produse purtătoare de drepturi conexe, programe de televiziune, fără consimțământul titularilor de drepturi S.C. R.C.S. & R.D.S. S.A. și HBO, pe care inculpatul le recepționa în România, folosind echipamente speciale situate în București, în baza unui abonament pentru persoană fizică.
 
De asemenea, în perioada mai 2013 – octombrie 2015, inculpatul, prin intermediul unor societăți comerciale înregistrate în afara României pe care le controla și al site-urilor pe care le administra, ar fi comercializat abonamente pentru servicii de televiziune ce includeau programele DIGI și din 2013 și HBO, pe care le-ar fi distribuit către 16.858 de abonați din România și din alte 36 de țări, activi la data de 10.07.2015.
 
Pentru ca abonații să poată recepționași pe televizor programele cu acces condiționat puse la dispoziție prin intermediul site-urilor, nu doar prin intermediul dispozitivelor de tip calculator, tabletă sau telefon, inculpatul a comandat, a comercializat și a promovat instrumente proiectate special în acest scop, la o societate din China, care livra aceste instrumente direct abonaților sau distribuitorilor din teritoriul respectiv(dispozitive pirat de control al accesului, numite STB-uri -Set Top Box-uri).
 
 În perioada decembrie 2013-octombrie 2015 inculpatul ar fi comercializat direct sau prin distribuitori în alte teritorii, un număr de 2692 de STB-uri, dispozitive pirat de control al accesului.

Veniturile din vânzarea de abonamente TV ce conțineau programe pentru care nu a existat niciun acord din partea titularilor drepturilor, precum și cele din vânzarea instrumentelor folosite la săvârșirea acestor infracțiuni, STB-urile comandate în China, constituie bunuri care provin din săvârșirea de infracțiuni. Inculpatul a disimulat adevărata natură a provenienței și a circulației bunurilor, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, prin intermediul mai multor firme înregistrate în alte state, care erau direct controlate de către inculpat și care, toate, vărsau banii pentru „serviciile prestate” în conturile controlate de inculpat în România sau în portofelele electronice deținute de acesta sau de către persoane angajate de acesta.

Sumele de bani din aceste conturi erau retrase în numerar de către inculpat sau integrate în circuitul civil prin achiziția aparent licită de bunuri imobile.

Inculpatul  a dobândit din activitatea infracțională desfășurată pe domeniile de internet cu titulatura „spice”, suma de 5.104.681,11 lei prin intermediul conturilor și/sau metodelor de plată electronică, plățile fiind făcute de către clienții serviciilor IPTV (abonamente și dispozitive pirat de control al accesului) prin transfer bancar în conturile deținute la bănci în România pentru societățile pe care le controla sau în conturile electronice ale acestora sau ale inculpatului.
 
În ultimă instanță, tot în cadrul acțiunilor de „ascundere” a provenienței și circulației bunurilor, inculpatul a recurs la numirea ca trezorier sau director general a unei persoane decedate din anul 2008, pentru a se asigura că acesta va fi singura persoană responsabilă  pentru veniturile a două societăți comerciale, întocmind acte nule absolut și transferând importante sume de bani în conturile proprii în scopul achiziționării de bunuri imobile.

 
Prin rechizitoriul întocmit se solicită instanței menținerea sechestrului asigurător instituit asupra conturilor, bunurilor imobile aparținând inculpatului și pentru care a folosit  persoane interpuse și asupra numelor de domeniu „spicetv.ro” și „spicetvbox.ro”, precum și confiscarea acestora și a sumelor de bani până la concurența sumei de 5.104.681,11 lei reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat, precum și pentru suma de 12.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare efectuate în cursul urmăririi penale, avansate de stat.
 
De asemenea, se solicită instanței confiscarea extinsă a imobilelor achiziționate de către inculpat pe numele mamei sale și a altei persoane, precum și cota-parte pe care soția inculpatului o deține asupra imobilelor acestuia.
 
Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Tribunalului București, spre competentă soluționare.
 
                   Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primele condamnări într-un mega-dosar instrumentat de DIICOT

21 Aug 2020 768

Mega-dosar soluționat de Parchetul Curții de Apel Constanța! Zeci de persoane trimise în judecată. Prejudiciul este imens

24 Jun 2020 1177

Mega-dosar la DNA Constanţa! Prejudiciu de peste 31 de milioane de euro. Prima decizie a judecătorilor

08 Jan 2020 4107

Revista presei locale

09 Nov 2019 1258

Decizie definitivă într-un mega-dosar DIICOT! Mulţi inculpaţi acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, achitaţi

18 Oct 2019 1144

Mega dosar instrumentat de DNA. Alexandru Ghiță, fratele fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, trimis în judecată

08 Oct 2019 778

Dosarul care a cutremurat Poliţia Română, finalizat la Constanţa. Un „rutierist“ merge la închisoare pentru şase ani

21 Aug 2019 3384

Revista presei locale

05 Jun 2019 878

DNA, mega dosar în Portul Constanţa Poliţişti de frontieră, lucrători vamali şi angajaţi ai Căpităniei, în faţa judecătorilor. Ce s-a decis ieri

30 Mar 2019 3470

Mega-dosar instrumentat de DIICOT Constanţa. Peste 50 de percheziţii. 13 persoane au fost trimise în judecată

13 Oct 2018 2845

Protocol cu SRI Decizie importantă în ultimul dosar desprins din mega-ancheta presupusei corupţii din Serviciul Rutier Constanţa

05 Oct 2018 1438

Trei poliţişti din Constanţa au luat cu executare. Un altul, cercetat din greşeală. Judecătorii redeschid dosarul

05 Sep 2018 5501

Mega dosar la DIICOT Constanţa, în colaborare cu Guardia Civil din Regatul Spaniei (video)

24 Aug 2018 1458

Închisoare cu executare pentru trei poliţişti constănţeni de la Rutieră. Un altul a fost cercetat din greşeală

12 Apr 2018 7049

DIICOT Bucureşti, în parteneriat cu SRI Începe judecata într-un mega-dosar! Printre inculpaţi, cinci afacerişti din Constanţa

30 Mar 2018 4256